Sokak hayvanlarını kısırlaştırmak doğru mu?

Hayvanlar aslında insanlardan daha akıllı ama biz sadece düşünebiliyoruz bizi onlardan ayıran tek fark da bu.

Onları aç bırakanda biziz bir de böyle düşünün.

Ormanları katlederiz hayvanların yaşam olanlarını yok ederiz sonra hayvanlar şehre inip insanlara saldırınca hayvanlar kötü olur.
Yaşam alanlarını yok etme olayı tamamen insanların dünyada hiçbir canlının olmadığı kadar dominant olmasından dolayı ve bu insanlar son 200 yıldır yok sonuçta binlerce yıldır dominant ve o yıllarda hayvan hakları veya onların yaşam alanlarının korunması falan yok sonuçta. Böyle bir şey de beklemek zaten biraz saçma. Yani fırsatları olsa köpekler de tüm dünyada dominant olmaya çalışıyor. En azından içgüdüsel olarak zaten bu yüzden ürüyorlar fakat zeka kapasiteleri, ömürleri ve fiziksel özellikleri yetersiz kalıyor.

Hayvanlar bizden akıllı biz düşünebiliyoruz derken onu anlamadım? Düşünebilmek zaten akıl demek.

Yaşam alanlarını yok etme olayı tamamen insanların dünyada hiçbir canlının olmadığı kadar dominant olmasından dolayı ve bu insanlar son 200 yıldır yok sonuçta binlerce yıldır dominant ve o yıllarda hayvan hakları veya onların yaşam alanlarının korunması falan yok sonuçta. Böyle bir şey de beklemek zaten biraz saçma. Yani fırsatları olsa köpekler de tüm dünyada dominant olmaya çalışıyor. En azından içgüdüsel olarak zaten bu yüzden ürüyorlar fakat zeka kapasiteleri, ömürleri ve fiziksel özellikleri yetersiz kalıyor.

Hayvanlar bizden akıllı biz düşünebiliyoruz derken onu anlamadım? Düşünebilmek zaten akıl demek.

Düşünebilmek akıl demek mi?
Düşünemeyen biri zeki olamaz mı?
Düşünmeden bir şey yapamaz mıyız?
Düşünce olmadan akıl olmaz mı?

Hayatınız da hiçbir şeyi düşünmeden yapmadız mı?

İçgüdüsel ya da refleksif olarak kararlar vermediniz mi?

Hayvanlar içgüdülerini kullanırlar ve çoğu zaman düşünen bir insandan daha akıllıca bir hareket yaparlar.

Atıyorum bir vazo tam düşücekken refleksif bir hareket ile onu tuttuğunuzda bunu düşünmeden yaparsınız.

Başka bir örnek vermem gerekirse, trajik bir kaza sonucu beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın ağladığını, parmaklarını hareket ettirdiğini görebilirsiniz peki bu adam düşünüyor mu? Hayır çünkü o adam teknik olarak ölü sadece bir refleks.

Yani demek istediğim düşünme akılda bir etken ama düşünmek aklın tamamı değil.

Zaten bu ruh, akıl, hafıza gibi konulara girersek içinden çıkılmaz bir hal alır.

En iyisi bu konuyu kapatalım kendimi felsefe dersinde gibi hissettim.

Köpekler eskiden öyleydiler. Artık köpekler tek başlarına yaşamaya uygun değiller. Hala kurt vb. olsalardı olurdu. Ancak dünya hayvanlarındı biz geldik aldık gibi bir düşünce saçma. Köpekler her zaman bize muhtaçtı zaten başından beri, şu anki hale gelmeden önceki hallerinden bahsetmiyorum.

Aslında iki tarafta birbirine muhtaçtı hocam yüzyılardır insanlar ve köpekler dostlar. Onlar avlamamıza yardım ettiler bizi korudular bizde onlara karşılığında sıçak bir yuva ve yemek verdik onlara güvenimizi ve sevgimizi gösterdik aynı şekilde onlarda bize.

Hayvanlar bize muhtaç demek yanlış bu dünyada herkes birbirine muhtaç.
Bir şey olmadan bir diğeri olmuyor maalesef.

Son düzenleme:

Hayvanlar içgüdülerini kullanırlar ve çoğu zaman düşünen bir insandan daha akıllıca bir hareket yaparlar.

Atıyorum bir vazo tam düşücekken refleksif bir hareket ile onu tuttuğunuzda bunu düşünmeden yaparsınız.

Başka bir örnek vermem gerekirse, trajik bir kaza sonucu beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın ağladığını, parmaklarını hareket ettirdiğini görebilirsiniz peki bu adam düşünüyor mu? Hayır çünkü o adam teknik olarak ölü sadece bir refleks.

Zaten bu ruh, akıl, hafıza gibi konulara girersek içinden çıkılmaz bir hal alır.

Aslında iki tarafta birbirine muhtaçtı hocam yüzyılardır insanlar ve köpekler dostlar. Onlar avlamamıza yardım ettiler bizi korudular bizde onlara karşılığında sıçak bir yuva ve yemek verdik onlara güvenimizi ve sevgimizi gösterdik aynı şekilde onlarda bize.

Hayvanlar bize muhtaç demek yanlış bu dünyada herkes birbirine muhtaç.
Bir şey olmadan bir diğeri olmuyor maalesef.

Ekosistem gereği tabii ki birbirimize muhtacız ancak çok bilinçsiz ürüyorlar. İleride büyük problemleri beraberinde getirir.

Biz insanız ve zekaya sahibiz diye reflekslerimizin veya içgüdülerimizin olmaması diye bir şey olamaz. İçgüdüler kişiden kişiye değişmekle birlikte hayvanlara nazaran törpülenmiştir, bir zamanlar antik insanlar da hayvanlardan farklı yaşamıyordu haliyle doğamızda var ancak hayvanlarda olmayan

Yani şöyle bir örnek vereyim; bir kedi veya hayvan kendini sevdiriyor veya sizi ısırmıyorsa bu içgüdüsel olarak size güvenmesinden dolayıdır ancak bir köpek zeka belirtisi gösteremez. Yani diyelim ki bebeklere verilen doğru şekli doğru kısımdan kutuya atma oyununu ele alalım. Siz bir hayvana bunu öğretebilirsiniz fakat bu zeka belirtisi demek değildir. Hayvan o doğru kutuya doğru şekli atmayı siz belirli bir şey yaptıktan sonra ona yemek verdiğiniz için yapacaktır. Zekası geliştiği vs. için değil ya da başka bir örnekle bir kedi sevimlilik yaptıktan sonra sizden daha fazla mama aldığını fark ediyorsa buna yönelecektir. Bunlar içgüdüsel ve alışkanlık olarak doğmuş davranışlar herhangi bir zekaya ve daha da önemlisi öğrenme eğrisine sahip değiller. Haliyle düşünen bir insandan daha akıllıca hareket eden hayvan mantıklı değil.

"Doğru" demek ne kadar etiktir bilemem fakat yaşamın harmonisini bozmamak açısından daha mantıklı bir çözüm bulunmaz diye düşünüyorum. Hayvanlar çoğaldıkça onlar için de biz insanlar için de sorunlar oluşabiliyor zaman zaman. (Kimse çocuğu 5 köpek tarafından sıkıştırılsın istemez diye düşünüyorum.) Doğru yanlış ayırt etme yeteneğine sahip olan insanlar bile bunu zaman zaman beceremezken hayvanlardan bunu beklemek saçma ve haksızca olur. Bir hayvan aç kalırsa saldırır bu kadar basittir. Siz istediğiniz kadar mama vs bırakın daha güçlü olan hayvanlar diğerlerinin mamasına el koyacak ve bazıları yine aç kalacaktır. Şahsen hayvanların zor bir ömür yaşamasındansa hiç dünyaya gelmemeleri daha mantıklı geliyor. (Hayvanseverim diyemem fakat evimizdeki kedimizi baş tacı etmek için elimizden geleni yapıyoruz dolayısıyla hayvan düşmanı tarzı yorumlar atmazsanız sevinirim.)

Son düzenleme:
Hayvanlar aslında insanlardan daha akıllı ama biz sadece düşünebiliyoruz bizi onlardan ayıran tek fark da bu.

Onları aç bırakanda biziz bir de böyle düşünün.

Ormanları katlederiz hayvanların yaşam olanlarını yok ederiz sonra hayvanlar şehre inip insanlara saldırınca hayvanlar kötü olur.

Köpekler sokakta yaşamak için değil bizzat insanlar tarafından bakılmak için evcilleştirilmiştir. Bu yüzden sokak, doğa köpeklerin yaşam alanı değildir. Ormanda, dağda, bayırda köpek olmaz. Birkaç alt kurt türü var vahşi köpek diye geçen onun dışında doğal ortamda köpek yoktur.

Konuya gelince evet kısırlaştırmak gerekli, şart ve çok önemli. Eğer insanlar elleri ile besin vermiyor olsaydı kısırlaştırmak bu kadar elzem olmazdı çünkü doğada ne kadar çok besin olursa hayvanlar o kadar ürer. İnsanlar hayvanlara yemek verdikçe üremeye devam ederler. Sokak köpekleri de bu yüzden kontrol çıkıp oldukça fazla sayıya ulaştı. Eğer besleniyorlarsa kontrolsüzce ürememeleri için kısırlaştırılmalılar.

Ben olsam hepsini toplayıp yavaş yavaş acısız bir yolla öldürürdüm. Kısır yaşamasından iyidir çünkü hayvanın duyguları eskisi gibi olmaz asla. Beni kısırlaştırsalar şahsen ölmeyi tercih ederdim beni ben yapan temel duygularımı hissedemessem hayatın anlamı gider.

Artık kısırlaştırma çözüm yolu olmaktan çıktı, milyonlarca hayvanı kısırlaştırıp sokağa yeniden bırakırsan yine aynı sorunlar nükseder.

Tek çare uyutmak, kontrollü üreme ve sonraki süreçte ise barınak.
Bu aşamalar sağlandıktan sonra hayvan sahipleri için kanuni uygulamalar gerçekleştirilebilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı