Yaşam alanlarını yok etme olayı tamamen insanların dünyada hiçbir canlının olmadığı kadar dominant olmasından dolayı ve bu insanlar son 200 yıldır yok sonuçta binlerce yıldır dominant ve o yıllarda hayvan hakları veya onların yaşam alanlarının korunması falan yok sonuçta. Böyle bir şey de beklemek zaten biraz saçma. Yani fırsatları olsa köpekler de tüm dünyada dominant olmaya çalışıyor. En azından içgüdüsel olarak zaten bu yüzden ürüyorlar fakat zeka kapasiteleri, ömürleri ve fiziksel özellikleri yetersiz kalıyor.
Hayvanlar bizden akıllı biz düşünebiliyoruz derken onu anlamadım? Düşünebilmek zaten akıl demek.
Düşünebilmek akıl demek mi?
Düşünemeyen biri zeki olamaz mı?
Düşünmeden bir şey yapamaz mıyız?
Düşünce olmadan akıl olmaz mı?
Hayatınız da hiçbir şeyi düşünmeden yapmadız mı?
İçgüdüsel ya da refleksif olarak kararlar vermediniz mi?
Hayvanlar içgüdülerini kullanırlar ve çoğu zaman düşünen bir insandan daha akıllıca bir hareket yaparlar.
Atıyorum bir vazo tam düşücekken refleksif bir hareket ile onu tuttuğunuzda bunu düşünmeden yaparsınız.
Başka bir örnek vermem gerekirse, trajik bir kaza sonucu beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın ağladığını, parmaklarını hareket ettirdiğini görebilirsiniz peki bu adam düşünüyor mu? Hayır çünkü o adam teknik olarak ölü sadece bir refleks.
Yani demek istediğim düşünme akılda bir etken ama düşünmek aklın tamamı değil.
Zaten bu ruh, akıl, hafıza gibi konulara girersek içinden çıkılmaz bir hal alır.
En iyisi bu konuyu kapatalım kendimi felsefe dersinde gibi hissettim.
Köpekler eskiden öyleydiler. Artık köpekler tek başlarına yaşamaya uygun değiller. Hala kurt vb. olsalardı olurdu. Ancak dünya hayvanlarındı biz geldik aldık gibi bir düşünce saçma. Köpekler her zaman bize muhtaçtı zaten başından beri, şu anki hale gelmeden önceki hallerinden bahsetmiyorum.
Aslında iki tarafta birbirine muhtaçtı hocam yüzyılardır insanlar ve köpekler dostlar. Onlar avlamamıza yardım ettiler bizi korudular bizde onlara karşılığında sıçak bir yuva ve yemek verdik onlara güvenimizi ve sevgimizi gösterdik aynı şekilde onlarda bize.
Hayvanlar bize muhtaç demek yanlış bu dünyada herkes birbirine muhtaç.
Bir şey olmadan bir diğeri olmuyor maalesef.