Sorgulama Yeteneği

Ben basit örnekler vermeye çalıştım yoksa tabiki bir çok şey var. Ama taban fikir hep aynıdır. Yani hiçbir orta doğu dini veya kültüründe penguenden bahsedilmez. Veya hiçbir nordik dinde çöl vahalarındaki dişi develerden . E hani evrenseldi? Hani kainattı?
Ben bu argümanı dini reddetmek için yeterli bulmuyorum. Tanrı bir kitap gönderdiyse her hayvandan bitkiden bahsetmek zorunda değil.
Dini reddetmek için çok daha yeterli argümanlar var. Ancak bu bana eksik geliyor.

@painkiller Ana kök Sümer dinleri dedim. Hiçbir din dinozorlardan da bahsetmez.

@Müzik Profili O programı ben izlemiştim maymuna en çok benzeyen kişi evrimi reddediyordu. 😀 O programda o ilahiyatçı tutturmuş ruhun varlığını ispat ederim falan diyordu en son biri kalktı ispat ette görelim dedi sustu tabii. O programda Celal Şengör'e sorunlan bazı sorular ülkenin cehaletinin net kanıtı.

Nuh tufanında da Kutuplardaki hayvanlar ve diğer Amerika kıtasındaki hayvanlar nasıl gemiye bindirilmiş tam bir saçmalık silsilesi.

Dinozorlardan bahsetmiyor kutsal kitaplar çünkü en ufak bir bilgileri yok. Her sebze meyveyi kastemiyor yaklaşımı bir açıdan doğru, yalnız kutsal kitaplarda geçen meyve sebze isimleri genel olarak keşfedilmiş bilinen ürünler diğer ürünlerden bahsetmesinin bir nedeni de bu olabilir.

Ben bu argümanı dini reddetmek için yeterli bulmuyorum. Tanrı bir kitap gönderdiyse her hayvandan bitkiden bahsetmek zorunda değil.
Dini reddetmek için çok daha yeterli argümanlar var. Ancak bu bana eksik geliyor.
Dini reddetmek gibi bir amaç mı var? O seni ilgilendirir kimsenin söylemesi ile din bırakılır mı hiç? Sen aklı olan ve düşünebilen bir yaşam formusun. Oturup inceleyip araştırmalısın. Araştırıken karşılaştırmalısın da.

Mesela Hristiyanların paskalya bayramı paganların jüpiter günü aslında. Hatta buna karar verilen yer de İznik'tir. Yani orta yol bulamayınca farklı dinler birbirini kopyalayarak ortaklaştılar. Şamanlık ve GÖk Tengri inancı da islamiyetin içine girdi mesela. Tahtaya vurmak, nazar boncuğu, çaput bağlamak gibi. Yahudilerin vaadedilmiş toprakları yine eski bir hikayeye aittir aslında.

@BERWAR kesinlikle doğru. Yani bir başlangıç noktası var. Hiçbir din bir tiranazorustan veya megalodondan bahsetmez mesela. Sadece yakın tarihteki canlılar ve olaylar o kadar.

@painkiller Ana kök Sümer dinleri dedim. Hiçbir din dinozorlardan da bahsetmez.

@Müzik Profili O programı ben izlemiştim maymuna en çok benzeyen kişi evrimi reddediyordu. 😀 O programda o ilahiyatçı tutturmuş ruhun varlığını ispat ederim falan diyordu en son biri kalktı ispat ette görelim dedi sustu tabii. O programda Celal Şengör'e sorunlan bazı sorular ülkenin cehaletinin net kanıtı.

Nuh tufanında da Kutuplardaki hayvanlar ve diğer Amerika kıtasındaki hayvanlar nasıl gemiye bindirilmiş tam bir saçmalık silsilesi.
Önceden de yazmıştım, en çok inanılan dinlerin hepsi Nas biçimindedir. Hiçbiri dogmatik değildir. Anlaşılmayan bir biçimde yorumlanacak şekilde ayetleri yazılmıştır. Böyle yapılmıştır ki gelecek çağa ayak uydurabilsin. Nuh tufanı hakkında onlarca yorum var. Kimi sel tüm dünyayı kapladı diyor kimi sadece o bölgeyi kapladı diyor. Kimi gemiye sadece evcil hayvanlar bindi diyor kimileri bilinen türler bindi diyor. Birçok yorum var tartışma var. Şunları tartışacağımıza bilim tartışsaydık kim bilir nerelerdeydik. Ancak sonsuz cehennem tehditleri var malum, kolayca inkâr edilemiyor. Ateist olmak da cesaret ister bence.
Dini reddetmek gibi bir amaç mı var? O seni ilgilendirir kimsenin söylemesi ile din bırakılır mı hiç? Sen aklı olan ve düşünebilen bir yaşam formusun. Oturup inceleyip araştırmalısın. Araştırıken karşılaştırmalısın da.

Mesela Hristiyanların paskalya bayramı paganların jüpiter günü aslında. Hatta buna karar verilen yer de İznik'tir. Yani orta yol bulamayınca farklı dinler birbirini kopyalayarak ortaklaştılar. Şamanlık ve GÖk Tengri inancı da islamiyetin içine girdi mesela. Tahtaya vurmak, nazar boncuğu, çaput bağlamak gibi. Yahudilerin vaadedilmiş toprakları yine eski bir hikayeye aittir aslında.

@BERWAR kesinlikle doğru. Yani bir başlangıç noktası var. Hiçbir din bir tiranazorustan veya megalodondan bahsetmez mesela. Sadece yakın tarihteki canlılar ve olaylar o kadar.
Araştırıyorum ve dediklerinizi biliyorum bu anlattıklarınız hurafe olarak geçer İslam'da.

Anlaşılmayan bir biçimde yorumlanacak şekilde ayetleri yazılmıştır. Böyle yapılmıştır ki gelecek çağa ayak uydurabilsin.
Kesinlikle. Yani bir yer anlatır ama neresi olduğu söylenmez. Çünkü hemen çözülebilirdi o zaman. Bu şekilde yorum katılmış oluyor ve ucu açık kalıyor. Bu sefer de sen kafir oluyorsun sorguladığın için:)

Kesinlikle. Yani bir yer anlatır ama neresi olduğu söylenmez. Çünkü hemen çözülebilirdi o zaman. Bu şekilde yorum katılmış oluyor ve ucu açık kalıyor. Bu sefer de sen kafir oluyorsun sorguladığın için:)
Mesela Nuh Tufanı ilk çıktığı zamanlarda daha çok tüm dünyayı sel bastı deniliyordu diye biliyorum. Böylece olay insanlara karşı daha etkileyici daha yönetici olsun diye. İnsanları yönetmek için oluşturulmuş olma ihtimali yüksek.

Mesela Nuh Tufanı ilk çıktığı zamanlarda daha çok tüm dünyayı sel bastı deniliyordu diye biliyorum. Böylece olay insanlara karşı daha etkileyici daha yönetici olsun diye. İnsanları yönetmek için oluşturulmuş olma ihtimali yüksek.
Genel anlatılan tüm dünyayı şiddetli fırtınalar ve yağmurlarla sel bastığı ama bazıları da o bölgenin helak edildiğini anlatırlar. Ayrıca yazı o dönemde vardı neden ne olduğu kayıt altına alınmamış? Seyir defteri gibi. Geminin indiği yer bile belirtilebilirdi bu sayede.

En basitinden kutsal kitaplarda ilk insanın ortaya çıktığı tarihi bilen var mı tahmini olarak ne kadar çeşitli söylentiler var biliyor musunuz?

Dediğiniz gibi bir yer anlatır ama tam olarak söylenmez örneğin Kuran kainat 7 kat der, birinci katına Evren diyorlar diğerleri hakkında bir bilgi yok.

Genel anlatılan tüm dünyayı şiddetli fırtınalar ve yağmurlarla sel bastığı ama bazıları da o bölgenin helak edildiğini anlatırlar. Ayrıca yazı o dönemde vardı neden ne olduğu kayıt altına alınmamış? Seyir defteri gibi. Geminin indiği yer bile belirtilebilirdi bu sayede.
Hz. Muhammed'in de Ay'ı ikiye böldüğü hiçbir iskandinav gibi Ortadoğu dışında hiçbir eserde geçmiyor ama son zamanlarda da yine ayeti farklı yorumladılar o kıyamet günü ikiye bölünecek dediler. Dinleri ya bir yaratıcı gönderdi yada gerçekten dini yazan peygamberler çok zeki insanlar.
En basitinden kutsal kitaplarda ilk insanın ortaya çıktığı tarihi bilen var mı tahmini olarak ne kadar çeşitli söylentiler var biliyor musunuz?

Dediğiniz gibi bir yer anlatır ama tam olarak söylenmez örneğin Kuran kainat 7 kat der, birinci katına Evren diyorlar diğerleri hakkında bir bilgi yok.
Herkes yaşadığı zamana göre yorumlar. Çok zekice yada gerçekten bir tanrı gönderdi.

Din kavramı zaten çıktığı gün ile bugün aynı değil. Çeşitli değişimlere uğruyor mutlaka. Yahudilik dininde mesela din çıktıktan çok sonra 10 emir geldi. Yani şimdi update geldi diyeceğim ama gülmeyelim neyse:) Neden geldi çünkü başa çıkamadılar o halkla. Tecavüz, yağma, yalan vs. o kadar fazla ki önüne geçmek için gerekli oldu resmen bu. Ama bunu tanrı mı gönderdi yoksa birileri tarafından mı yazıldı... burası muamma işte.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı