Sosyal medya sitesi yapmak içiin hangi diller gerekli?

Anlık mesajlaşma gerekiyorsa, sürekli yeni istek atmadan güncel içerik gelecekse Django ile zor olabilir. Anlık veri gönderip alabileceğiniz websocket yapılarını kullanmak nodejs tarafında daha kolay diye biliyorum.
 
Java ile geliştirilecekse HTTP server olarak Jetty kullanılabilir.

Böyle bir proje sıfırdan geliştirilecekse Java çok da mantıklı değil gibi. Eskiden alternatifi yoktu birçok araçla entegrasyonu açısında Java avantajlıydı fakat şu an hafif siklet diller ile çok daha kolay geliştirilme yapılabiliyor. Oracle'ın Java Runtime'ı ücretli olduktan sonra bence artık kendi ayağına kendi sıkmış bir platform oldu. Eski projelerde kullanılmaya devam edilebilir fakat günümüzde dotnet bile daha mantıklı.

Web alanında JavaScript ile yapılabilecek her şey JavaScript ile yapılmalı aslında. En iyi dil vs. olduğundan değil tabii ki belki de en kötü dil tip güvenliği ve kendi içindeki tutarsızlıklardan dolayı fakat Web'in ortak dili bir anlamda İngilizcesi JavaScript oldu. Bu kadar geniş bir topluluğu, NPM ile gelen entegrasyon kolaylığı, hızlı geliştirme imkanı varken diğer teknolojilerin web tarafında çok bir artısı kalmıyor.
 
Senin isteklerin üzerinden ilerleyelim en mantıklı yaklaşım bu olacaktır zaten;

Modern Görünen: Burada iş sana düşüyor, kodlama yeteneğinden çok UI ve UX design'dan anlaman gerekiyor. React kullanmayı düşündüğün için MUI önerebilirim sana. Çalışması oldukça keyifli bir UI library olduğunu düşünüyorum.

Güvenli: Burada da iş sana düşüyor, benim bildiğim tüm popüler http kütüphaneleri düzenli güvenlik güncellemeleri alıyor. Yani, eğer uygulamanda bir güvenlik açığı varsa bu büyük bir ihtimalle senin suçun olacaktır.

Hızlı: Burada da iş sana düşüyor. Güvenlik maddesinde dediğim tüm maddeler burada da geçerli. Aynı şekilde eğer devasa bir performans kaybın varsa bu büyük ihtimalle senin sorumluluğundadır.
Ama nesnel karşılaştırmalar yapabileceğin tek maddenin bu olduğunu düşünüyorum. Eğer gerçekten backend tarafında en ufak hıza bile ihtiyacın varsa benchmarklara bakmanı tavsiye ederim. Django performansı, python interpreted bir dil olduğu için ölçülebilir bir miktarda compile edilen dillerden daha düşük. Ancak dediğim gibi bu kadar ince performans kazançlarına bakıyorsan bir şeyler yanlış gitmiştir.


Sonuç olarak; hangi dili seçersen seç, sorumluluk sana ait :). Bu yüzden sana dil tavsiyesi vermek yerine hızlıca karar vermeni ve geliştirmeye başlamanı tavsiye edebilirim sadece.
 

Geri
Yukarı