Sosyal medya yasası ile ilgili yaptırımda üçüncü aşamaya geçildi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
1609886894766.jpeg


YouTube, Netflix, Spotify, VK, Tidal, Deezer gibi markalar Türkiye’nin verdiği şartları yerine getirip temsilci atayacaklarını bildirmelerine rağmen üç büyük dev sosyal medya; Facebook, Instagram ve Twitter hâlâ bir bildirme yapmadı ve uygulanacak olan yaptırımlarda 3. aşamaya geçildi.

3. aşamada ise söz konusu şirketlere 3 ay boyunca Türkiye’de reklam durdurma yaptırımı uygulanacak.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Aynı görüşte olmadığınız kişiler neden devleti kötülemiş oluyor hep anlamıyorum. Ben devleti kötülemedim. Neyse daha fazla uzatmak istemiyorum. İyi geceler.
 
Bazı arkadaşlar bizi Hindistan sanıyor sanırsam. Bakalım neler olacak.
 
Aynı görüşte olmadığınız kişiler neden devleti kötülemiş oluyor hep anlamıyorum. Ben devleti kötülemedim. Neyse daha fazla uzatmak istemiyorum. İyi geceler.
İyi geceler. Bu görüşünün başka mantıklı bir açıklaması yok çünkü.
 
Aynen kardeşim aynen. Adamlar bizim gibilerin üzerinden eşşek yüküyle para bassın, ama vergi vermesin, temsilcilik bile açmaya tenezzül etmesin. Ne güzel dünya be.


Facebook, Instagram, Google reklamlarından vergi alınmadığını mı düşünüyorsunuz cidden? Facebook reklamları için %18 KDV2 + %15 Stopaj ödeniyor. Google da aynı şekilde. Bunlar dışında bu firmaların senin üzerinden ekstra bir geliri yok zaten.

Dolayısıyla olayın vergi ile yakından veya uzaktan hiçbir alakası yok. Olay tamamen anlık bilgi erişimi ile alakalı. Kuralları okursan anlarsın zaten. Herhangi bir sosyal medya sitesinden bilgi istendiğinde 24 saat içerisinde tüm bilgileri vermek "zorunda"

Yasal veya değil, bu istendiği zaman Türkiye ofisi bu bilgileri anında devlete iletmekle yükümlü olacak. Bu firmaların ofis açmamasının sebebi de bu. Çünkü ne isteneceğini, ne kadar isteneceğini bilmiyorlar. Bunun suistimal edilip edilmeyeceğinden emin değiller. Yoksa emin ol vergi en kolay iş. Kaldı ki her ay paşa paşa vergi de ödüyorlar devlete. Temsilcilik açmak da kolay iş, birçok ülkede de var temsilcilikleri.

Tüm bu olayları şöyle okusanız daha mantıklı olur, "Dünyada birçok ülkede temsilcilik açan şirketler, neden Türkiye'de temsilcilik açmaya çekiniyor?"


Komik bir şekilde vergi olayına girmek işi sulandırmak olur, sanki diğer ülkelerde vergi vermiyor Facebook...
Şirket kim oluyor da devlete kafa tutuyor? Türkiye'yi dağın başında ki köy mü zannediyorsun sen? O saydığın şirketler yarın bir gün Türkiye'den desteğini çekerse zararını fazlasıyla alır zaten. Devlet burada şirketi himayesi altına almak istemiyor haklı olarak vergisini almak istiyor devlet burada temsilci açılmasını istiyor haklı olarak.

Google'ın, Türkiye'ye ödeyeceği vergi ile Türkiye'den ayrılırsa nasıl zarara gireceği arasında dağlar kadar fark var. Dediğim gibi devletin yasası gayet iyi oldu. Kimse de ülkeden çekilmeyecek gereksiz paranoya olmaya gerek yok. Adam gibi vergilerini vermek zorundalar. Umarım anlatabilmişimdir. Benim ülkemde milyonlarca kullanıcısı olacak, benim ülkemin vatandaşlarına dilediği gibi reklam verecek ve fazlasıyla kar edecek ama vergisini vermeyip, temsilci açmayacak öyle mi? Bu yasa gayet tutumlu ve haklı bir yasa.
Google, Facebook vs. reklamlar için otomatik vergi kesintisi yapıyor. Gerçek/Tüzel kişiler için de vergi numarası isteyip ona göre makbuz kesiyor. Gerçek/Tüzel kişiler de bu belgeyle KDV2 ve Stopaj ödeyerek vergisini veriyor.

Bu durumda ortada vergi kaybı yok. Vergisini ödemeyen Gerçek/Tüzel kişi varsa bu Facebook'un değil o şirketin sorunu.

Hatta şöyle diyeyim, devlet reklamverenden öyle kallavi bir vergi alıyor ki, normalde %18 olması gereken verginin üstüne bir de %15 stopaj ekliyor. 1000₺'lik reklam için reklamverenden 400₺ vergi alıyor yani.
 
Vergi ile olan mesajlar cidden güldürdü. Olum burası Türkiye vergi almadan adama para kazandırırlar mı sanıyorsunuz. Steam, Spotify, Netfilix vs. gibi yerlerden gelen fatura e-postalarına bir göz atın görürsünüz kesilen vergiyi. :D

Temsilciliğin amacı firmalardan muhattap bulup direkt Türkiye'de paylaşılan içeriklere sansür/engel vs. uygulayabilmek. Mesela ekşi sözlük kullanıyorsanız görmüşsünüzdür ucu hükumete dokunan tüm başlıklar anında engellenir.
 
Bu sosyal medyada temsilci açma mevzusu Berat Albayrak'ın ailesiyle alakalı sosyal medyada çirkin sözler sarf edildikten sonra ortaya çıktı. Yani aslında hükümet sosyal medya kullanıcıları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya çalışmak istiyor. Bir açıdan susturmanın ve sansürün daha etkili versiyonu gibi. Kim hükümet hakkında olumsuz bir ifade de bulunursa o sitenin temsilcisi sayesinde daha hızlı bir şekilde yaptırım uygulanabilecek.
Bunun gibi hakaret içermeyen ifadeler bile hakaret kapsamına temsilci sayesinde daha hızlı bir şekilde alınabilecek.
 
Bu sosyal medyada temsilci açma mevzusu Berat Albayrak'ın ailesiyle alakalı sosyal medyada çirkin sözler sarfedildikten sonra ortaya çıktı. Yani aslında hükümet sosyal medya kullanıcıları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya çalışmak istiyor. Bir açıdan susturmanın ve sansürün daha etkili versiyonu gibi. Kim hükümet hakkında olumsuz bir ifadede bulunursa o sitenin temsilcisi sayesinde daha hızlı bir şekilde yaptırım uygulanabilecek.
Bunun gibi hakaret içermeyen ifadeler bile hakaret kapsamına temsilci sayesinde daha hızlı bir şekilde alınabilecek.
Öyle gibi gibi daha iyi takip etmek amaçlı. Geçen sene "Dijital Hizmet Vergisi" düzenlenmişti yaz ayında. O yasa ile yurt dışında merkezi olan herhangi bir şirket Türkiye'de %7.5 oranında bir vergi ödemek zorundaydı. "Sosyal Medya Yasası" ile yayınların düzenlenmesi ve işlenen suçları daha iyi takip etmek için Türkiye'ye tüm şirketlerin temsilci ataması şart kılındı. Bu yasadan sonra temsilci açmayan ilgili kurumlar ilk etapta 10 milyon lira ceza aldı sonradan 30 milyon lira ceza ödedi. Dediğim Dijital Hizmet vergisi bu sene Mart ayında yürürlüğe girdi. Türkiye'de 20 Milyon euro hasılata sahip büyük şirketler bu vergiden sorumlu olacaktı. Bazı arkadaşlar bunu bilmeden üstü kapalı şekilde laf atmaya çalışsa da durum bundan ibaret. Dijital Vergi Yasası ile Sosyal Medya yasası mantık olarak aynı lakin uygulanışı farklı mesela ikisinde de temsilcilik açılmazsa veya vergide bir gecikme olursa erişime kapatılıyor veya bant genişliği daraltılıyor. Tabii bazıları devlete gurur yaparak veya işi siyasete bağlayarak olayı farklı yere bağlamaya çalışsa da olay sizin dediğiniz gibi birazda hükümetin sansür politikasına benziyor ama yok senin ne izlediğine devlet karar verecek, herşeye kısıtlama getirilecek gibi bir durum olacağını çok sanmıyorum. Şuan ki hükümet zaten kafasına eseni yapıyor ama "Sosyal Medya Yasası" ve "Dijital Hizmet Vergisi" gayet yerinde ve olması gereken yasalar. Hükümet zaten gelip geçici ama yasalar her daim olacak.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı