Souls serisine giriş

Mikoshi

Kilopat
Bununla ilgili birkaç konu okudum ancak istediğim cevabı bulamadım. Sekiro'yu beğendim ve diğer oyunlara girmek istiyorum özellikle Dark Souls serisi için ilk 2 oyun çok eski geldi dolayısıyla oynamak için hiç hevesim yok. Dark Souls 3 sonrasında da Elden Ring ile devam etsem bir şey kaçırır mıyım? Kimisi 2-1-3 kimisi 1-2-3 diye gidin demiş ancak dediğim gibi ilk 2 oyun için hem hiç hevesim yok zerre çekmediler hem de 1. oyunun fiyatı 600TL ederinin çok çok üstünde 2-3 şeklinde de olmaz.

Hikaye anlamında kaybedeceğin pek bir şey olmaz çünkü zaten hepsinin hikayesi "orda bir ateş var kanka, söndürecek misin yoksa daha da alevlendirecek misin"den öteye gidemiyor. Lore anlamında kaybettiğin şeyler olacak ama Souls oynayan oyuncuların ufak bir kısmı bunlara takıyor artık, çoğu kişi sadece oynanışı ve içerik çeşitliliği için oynuyor bu oyunları.

Anlatı dışında da kaybedeceğin bazı şeyler var, Dark Souls 3 boss kalitesi anlamında serinin en iyi oyunu olsa da bölüm dizaynı ve keşif hissi açısından serideki en zayıf halkadır. Dark Souls 1'in bağlantılı, detaylı bölüm dizaynından eser yok 3.oyunda, 3.oyun daha çok lineer ilerlenen tipik bir aksiyon & macera oyunu gibi dizayn edilmiş. Fakat bakmayın böyle söylediğime, keşfetmesi diğer oyunlardan fersah fersah üstündür çünkü Souls'ların olayı bu zaten, önüne sürekli ünik bir içerikle çıkarlar bu nedenle de keşfetmeye hep istekli olursun, "şunu da almayayım ne olmuş" diyemezsin oynarken, her şeyi almak, her içeriği görmek istersin.

Dark Souls 3'ün bu kadar lineer bir oyun olmasının bir başka yan etkisi daha var aslında, oyuncunun elinden özgürlüğü alıyor 3.oyun. Dark Souls'lar olabildiğince özgür oyunlardır, sen oyuna başlar başlamaz oyunun son haritalarından birine bile gidebilirsin bu oyunlarda, hiçbir engel yoktur. Peki bu neye sebep olur? Oyun başlar başlamaz zor haritalara gidip daha değerli ekipmanlar toplayıp erkenden güçlü olma şansı tanır sana. Misal ben Dark Souls'un ilk oyununda oyunun son bosslarından birinin mekanına Gravelord Nito'nun yanına gider onun covenant'ına katılır ve onun silahını alıp oyuna olabildiğince güçlü bir şekilde başlarım, hatta oyunun kolay modunu açarım bildiğiniz fakat bu özgürlük 3.oyunda yok. Gitmen gereken tek bir rota var ve başka yola sapamıyorsun ancak ilk oyunda da 2.oyunda da istediğin yere gitmekte özgürsün.

Lineer oynanan oyunlara alışıksan bu dediğim senin için sorun olmayacaktır ama biz Souls oyuncuları için, en azından benim gibi oynayanlar için kötü bir yön kesinlikle. Kaybedeceklerin bu kadar, en azından benim aklıma gelenler, onun dışında lore'u ciddi ciddi takip etmeyeceksen, topladığın her eşyanın açıklamasını okuyup anlam aramayacaksan oynanış sırasının hiçbir önemi yok.

Hikaye anlamında kaybedeceğin pek bir şey olmaz çünkü zaten hepsinin hikayesi "orada bir ateş var kanka, söndürecek misin yoksa daha da alevlendirecek misin"den öteye gidemiyor. Lore anlamında kaybettiğin şeyler olacak ama souls oynayan oyuncuların ufak bir kısmı bunlara takıyor artık, çoğu kişi sadece oynanışı ve içerik çeşitliliği için oynuyor bu oyunları.

Anlatı dışında da kaybedeceğin bazı şeyler var, Dark Souls 3 boss kalitesi anlamında serinin en iyi oyunu olsa da bölüm dizaynı ve keşif hissi açısından serideki en zayıf halkadır. Dark Souls 1'in bağlantılı, detaylı bölüm dizaynından eser yok 3.oyunda, 3.oyun daha çok lineer ilerlenen tipik bir aksiyon & macera oyunu gibi dizayn edilmiş. Fakat bakmayın böyle söylediğime, keşfetmesi diğer oyunlardan fersah fersah üstündür çünkü Souls'ların olayı bu zaten, önüne sürekli ünik bir içerikle çıkarlar bu nedenle de keşfetmeye hep istekli olursun, "şunu da almayayım ne olmuş" diyemezsin oynarken, her şeyi almak, her içeriği görmek istersin.

Dark Souls 3'ün bu kadar lineer bir oyun olmasının bir başka yan etkisi daha var aslında, oyuncunun elinden özgürlüğü alıyor 3.oyun. Dark Souls'lar olabildiğince özgür oyunlardır, sen oyuna başlar başlamaz oyunun son haritalarından birine bile gidebilirsin bu oyunlarda, hiçbir engel yoktur. Peki bu neye sebep olur? Oyun başlar başlamaz zor haritalara gidip daha değerli ekipmanlar toplayıp erkenden güçlü olma şansı tanır sana. Misal ben Dark Souls'un ilk oyununda oyunun son bosslarından birinin mekanına gravelord Nito'nun yanına gider onun covenant'ına katılır ve onun silahını alıp oyuna olabildiğince güçlü bir şekilde başlarım, hatta oyunun kolay modunu açarım bildiğiniz fakat bu özgürlük 3.oyunda yok. Gitmen gereken tek bir rota var ve başka yola sapamıyorsun ancak ilk oyunda da 2.oyunda da istediğin yere gitmekte özgürsün.

Lineer oynanan oyunlara alışıksan bu dediğim senin için sorun olmayacaktır ama biz souls oyuncuları için, en azından benim gibi oynayanlar için kötü bir yön kesinlikle. Kaybedeceklerin bu kadar, en azından benim aklıma gelenler, onun dışında Lore'u ciddi ciddi takip etmeyeceksen, topladığın her eşyanın açıklamasını okuyup anlam aramayacaksan oynanış sırasının hiçbir önemi yok.

Bende sizin gibi souls veteranı arıyordum danışmak için öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Lineer oyunlara alışığım bu yüzden sorun olacağını düşünmüyorum. Lore konusunda da normalde hikaye benim için ön plandadır ancak söz konusu souls oyunları olunca gameplay kısmını daha ön planda tutuyorum. Dediğim gibi 1. ve 2. oyunun eski olması sebebiyle o kısımdan girmek yerine Sekiro'dan sonra direkt 3. oyundan girip Elden Ring'e geçmek istiyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı