İnceleme Spotify mı yoksa Apple Music mi?

Öncelikli not: Yaklaşık 5 senedir kendim bu iki platformu da kullandığımdan kendi görüşlerimle güncel bir karşılaştırma yapmak istedim. Bakındığım zaman güncel karşılaştırmalar olmadığı için yeni abone olacaklara yön gösterici bir içerik oluşturmak istedim. Tamamen şahsi olsa da yorumlarınız elbette değerli.

Herkese merhaba. Başta belirttiğim gibi 5 seneden sonra iki platformu karşılaştırıp yön gösterici bir içerik oluşturmak istedim. Farklı kategoriler olacak karşılaştırırken şimdiden iyi okumalar.

1 - Arayüz
Spotify
- Spotify yıllar önce bu arayüzü inşa edip son güncelleme ile video desteği ile son halini verdi şimdilik. Bir müzik servisine göre gayet şık bir uygulama olmakla birlikte her şeye erişim genel anlamda basit ve anlaşılır bir arayüzü var. Çalma arayüzüne ayrı başlıklar altında değineceğim.
Apple Music
- Apple Music neredeyse baştan beri aynı arayüzü kullanıyor ve getirisi olarak fazla karmaşık ve kullanması zor bir arayüz. Şimdi dinle veya arama kısmının karmaşıklığı beni kullandığım vakitlerde bayağı sıkan özelliklerdi. Ayrıca aramada sıralamanın rastgele oluşu da ayrı bir eksi. Çünkü 3. kişilerin ayrıca ayrı kapaklar ve ses kalitesinde şarkıları yükleme özellikleri var. Bu sebeple orijinal şarkıcının yayınladığı şarkılar yerine başka kişilerin şarkılarını dinlemeniz olası bir durum.

2 - Çalma Arayüzü
Spotify

- Son güncellemesi ile bir hayli karmakarışık hale geldi. Eğer ki bir şarkıyı halihazırda beğenmişseniz bir artı butonu çıkıyor ve bu butonla o şarkıyı bir çalma listesine ekleyebiliyorsunuz. Beğenmediyseniz beğen butonu çıkıyor. Onun dışında Spotify canvas, yani şarkıya ait kısa video gösterme özelliğine sahip ve bence estetik bir özellik. Çalma kontrolleri gayet klasik bir şekilde ve kullanması kolay. Şarkı sözlerine de kontrollerin altında kolay erişilebilir bir yerde.
Apple Music
- Bana aşırı karmaşık gelen bir sistemi var. Baştan açıklayayım Apple Music de kendine ait animasyonlu şarkı kapağı özelliği olsa da bu özellik neredeyse hiçbir şarkıda yok. Kontrollere gelecek olursak 3 kontrol butonu ana sayfada olsa da tekrarla veya karışık çal butonları şarkı sırası sayfasının sağ kenarındalar. Ayrıca şarkı sözleri de ayrı bir sayfada. Yani her şey ayrı yerlerde ve kafa karıştırıcı.

3 - Ses Kalitesi
Spotify

- Spotify'ın kanayan yaralarından biridir. Sebebi şudur ki Spotify Premium ile sunduğu "Very high" ses kalitesi aacv2 256bit formatını kullanıyor. Rakiplerine baktığımızda gayet çağın gerisinde kalan bir ses formatı olarak görünebilir ki eskiden Türkiye'de olan Tidal'ın yanında neredeyse rezalet kabul edilebilir. Ne zaman bilmesek de Spotify Hi-Fi bir gün gelecek ama ne zaman bilinmez ve bunun Spotify Platinum adında bir plan ile sunuculağı söyleniyor. Göreceğiz ama şu an Spotify ses kalitesi olarak oldukça geride.
Apple Music
- Apple Music ses kalitesi olarak gayet çeşitli ve iyi ses kalitesi sunabiliyor. "loseless" adındaki format alac 44.2KHz desteklerken "high resolution loseless" adındaki format alac 128KHz desteğini sunabiliyor ki bu bir Hi-Fi formatı ve Apple Music Hi-Fi desteği sunan platformlardan biri. Ayrıca Dolby Atmos desteği de bulunuyor Apple Music'te. Apple digital Master da var lakin karmaşık o yüzden anlatmayacağım. Kısaca Apple Music ses kaltesi olarak oldukça önde bir platform.

4 - Bilgisayar Uygulaması ve Platform Çeşitliliği
Spotify

- Spotify "Spotify connect" adındaki sistemi ile neredeyse her yerde çalma imkanı veriyor. Bu sistem sayesinde hesabınızın açık olduğu her platformda geçiş ve çalma imkanı tanıyor. Söz gelimi dışarıdan eve geldiniz ve bilgisayar başına geçeceksiniz. Bilgisayardan uygulamayı açtığınızda müzik bilgisayardan çalmaya başlayacaktır. Ayrıca televizyonda da stabil ve estetik bir uygulaması var. Bu konuda gayet çeşitli.
Apple Music
- Bilgisayar uygulamasının stabil olmaması cidden bir baş ağrısı bu benden de kaynaklı olabilir ancak ben bilgisayarda istediğim verimi alamadım kullanırken. Televizyon uygulaması diğer tüm platformlardan daha güzel bir tasarıma sahip ve çok iyi çalışıyor. Muhteşem bir emek sarfedilmiş ve gayet başarılı. Kullanması da oldukça basit her şey göz önünde.

5 - Çevrimdışı Dinleme
Spotify

- Çevrimdışı dinlemede müzikleri pek tabii indirmek gerekiyor. Ayrıca şöyle güzel bir özellik var. İnternet bağlantınız kısıtlı olduğu durumlarda Spotify'ı çevrimdışı moda alıp müziklerinizi dinleyebilirsiniz. Beni en çok sevindiren özelliklerden birisi çünkü kampüste yüksek pinglerden dolayı interneti yönetmemi kolaylaştırıyor. Lakin müzikler "Very high" kalitede ortalama 35MB boyuta sahip. Eğer büyük bir müzik arşiviniz varsa baş ağrıtabilir dikkat etmek gerekiyor.
Apple Music
- Az önce bahsettiğim uygulamayı çevrimdışına özelliği Apple Music'te yok. Sadece internet kapalı konumda iken çalışıyor bu özellik bence bir eksi tabii size göre değişir. Ayrıca burada müzik indirme daha büyük problem çünkü Dolby Atmos açık ve "high resolution loseless" kalitede bir Music ortalama tam 200 MB boyuta varıyor ve cidden büyük bir arşive sahipseniz çok büyük bir alana sahip olmanız gerekiyor.

6 - Fiyat
- Apple Music şu an 19.99, Spotify ise 29.99 fiyata sahip lakin Spotify'ın pek çok kampanyası var. Deneme süresini uzatan veya ödemede indirim sağlayan kampanyası. Apple Music'te bu daha kısıtlı bir durum. Çok az uygulamada Apple Music için kampanya var.

Benim görüşlerim
Apple Music tek platformda salt müzik kalitesini önemseyenler için gayet tercih edilebilir bir uygulama olarak karşımızda. Lakin Spotify genel manada kullanım kolaylığıyla, platform desteği ile ve sundukları ile daha iyi bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Tabii ki hepsi benim deneyimim ama standart kullanıcı olarak bunlardan farklı bir deneyime sahip olabilir misiniz tartışılabilir bir konu. Okuduğunuz için tekrar teşekkür eder keyifli forumlar dilerim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Öğrenci fiyatları çok yakın, 50 kuruş az verip daha kaliteli sesle Apple Müziğe geçtim. Dinlediğim tüm şarkılar da olduğundan bir kayıp yok. 🤠
Apple daha iyi.
Fark 5 TL olmuş, Apple öğrenciye daha iyi.
 
Ben Apple Music kullanıyorum gayet memnunum arayüzü karmaşık değil. Ses kalitesi zaten güzel. Sıkıntısı bilgisayarda stabil çalışmaması ki bu sorun kısa zaman da çözülür diye düşünüyorum bir de Gmail hesabı ile kaydolursanız TV'ye bağlanamıyorsunuz o yüzden iCloud kullanın.
 
YT müzik, YT premium planı dahilinde olduğundan ötürü kullandığım bir uygulama. Öğrenci planıyla da 20 liraya denk geliyor.

Kısacası bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz 😀
 
YT müzik, YT premium planı dahilinde olduğundan ötürü kullandığım bir uygulama. Öğrenci planıyla da 20 liraya denk geliyor.

Kısacası bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz 😀

Tosla ile %50 tosback de alıp 10 liraya gelmiş oluyor.
 
Spotify’ın kesinlikle şu ses kalitesini artık arttırması gerekiyor, umarım ses kalitesi arttığında fiyatı çok uçuk ayrı bir plan olarak çıkmaz. Ayrıca çevrimdışı modda da şarkı sözlerini göstermesi lazım, sadece çevrimiçi modda görebilmek can sıkıcı olabiliyor bazen.
 
Kalite açısından Apple daha iyi diye biliyorum. Hatta şu an bu tip platformlar içinde kalite bakımından en iyisi.
 
Öncelikli not: Yaklaşık 5 senedir kendim bu iki platformu da kullandığımdan kendi görüşlerimle güncel bir karşılaştırma yapmak istedim. Bakındığım zaman güncel karşılaştırmalar olmadığı için yeni abone olacaklara yön gösterici bir içerik oluşturmak istedim. Tamamen şahsi olsa da yorumlarınız elbette değerli.

MP3 indirip 3U Tools'dan iPhone UMA atıyorum, ses kalitesi Spotify'dan daha iyi zaten, internetimde gitmiyor, istediğim müziği reklamsız dinliyorum. Sırf 3IQ bir bot size bildiğiniz şarkıları önerecek diye niye para veriyorsunuz? Bizim insanımız para harcamayı çok seviyor nedense.
 
Eğer LDAC kodeğini destekleyen BT kulaklığınız varsa da yüksek çözünürlüğü deneyebilirsiniz. İlla kablolu, amfili bir set dizmek gerekmiyor. LDAC kayıpsıza yaklaşamasa da 256 bitten iyi.

Soundpeats Air 3 Deluxe modelinde bile var LDAC. Kulaklığın gücü yeter mi bilemeyeceğim tabi.
Yıllardır Spotify kullanıyorum. Apple müzik AirPods pro 2 ile sizce fark eder mi?
 

Geri
Yukarı