SSD ömrünü arttırmak için ne yapılmalı?

296822

Gigapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Makaleler
19
SSD'nin ömrünü arttırmak için ne yapılmalı? SSD nasıl optimize edilir ve nasıl hem uzun ömürlü hem de en iyi performansla kullanılır? SSD'nin ömrü için kaç GB boş bırakılmalı?

Son düzenleyen: Moderatör:
- BIOS'tan SATA modunu "ACHI" olarak seçin.

- SSD'nin Firmware güncellemesini yapın. NVMe destekli SSD kullanıyorsanız mutlaka NVMe sürücülerini güncel tutun.

- Chipset ve SATA depolama kontrolcü sürücüsünü güncel tutun.

- Disk birleştiricisini devre dışı bırakın. SSD'lerde defrag işlemi hiçbir işe yaramadığı gibi bellek hücrelerine daha çok zarar veren bir işlemdir.

- Tercihe göre yer kazanmak isteyen Sistem geri yüklemeyi kapatabilir.

Fiziksel olarak kasa içi temiz ve ferah tutulduğu sürece hava akışı iyi olduğu sürece bir problem olmaz. Onun haricinde benim tercihim SSD'ye sadece işletim sistemi ve gerekli programların yüklenilmesi.
Kasa yok. Gaming laptop düşünüyorum.
- BIOS'tan SATA modunu "ACHI" olarak seçin.

- SSD'nizin Firmware güncellemesini yapın. NVMe destekli SSD kullanıyorsanız mutlaka NVMe sürücülerini güncel tutun.

- Chipset ve SATA depolama kontrolcü sürücüsünü güncel tutun.

- Disk birleştiricisini devre dışı bırakın. SSD'lerde defrag işlemi hiçbir işe yaramadığı gibi bellek hücrelerine daha çok zarar veren bir işlemdir.

- Tercihe göre yer kazanmak isteyen Sistem geri yüklemeyi kapatabilir.
Laptopta SATA girişi yok. ASUS yeni modellerinde 3 M.2 SSD portu bulunduruyor.

ssd içinde %10luk bir alan optimal verim için her zaman boş olmalı. Onun dışında sıcaklık ssd'nin en büyük düşmanı. Serin tutun. Fazla gereksiz veri yazıp silmeyni ssd'ye. Hatta ben kendi varsayılan indirme klasörümü hdd'ye yönlendirdim, sizin de varsa siz de yapabilirisniz. Onun dışında Windows ve gerekli programlarınızı (örneğin ben Office programları ve tarayıcılarımı ssd'ye kurdum) daha hızlı çalışması için ssd'ye kurmanız yeterli.

Bu soru "Arabamın motorunun ömrünü arttırmak için ne yapabilirim?" sorusuna benziyor ama SSD dediğimiz şey zamanla gücünü kaybeden içten yanmalı motor değil. Kaliteli SSD'lerde (Samsung 860 EVO) normal bir kullanıcının ömrü boyunca yapacağı yazma ve okuma işlemi kadar garanti veriliyor. Bunun üstüne 5 yıl garantisi de çabası. Üstüne düşülecek, korkarak kullanılmayı gerektirecek bir bileşen değil. Tabi James Donkey kullanıyorsanız orası ayrı. Neredeyse 4 yıldır 850 EVO kullanıyorum, daha 10TB veri yazabilmişim. Garanti edilen bunun 15-20 katından fazla zaten.
Onun dışında haberiniz var mı bilmem Technopat'ın bu konuyla alakalı bir testi mevcut.
SSD Dediğimiz şey öyle zırt pırt veri yazdırınca bozulacak bir şey değil.

60-70 derece gibi ısılara çıkmayın. Onun dışında dikkat etmeyi gerektirecek bişey yok. Bunlar dayanıklı ve uzun ömürlü cihazlar. Kronik sorunlu markalardan uzak durmanız yeterli.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı