SSD ve HDD'li Sistemlerde, HDD'de Anlık Donma Problemi

Ekins

Megapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
i7 12650H - RTX 4070 Mobile - 16GB DDR5 - 1TB SSD
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Herkese merhaba, MSI GS60 2PE notebook sahibiyim. 240GB SSD ve 1TB 7200Rpm harddiskim var.

3 yıldır aynı sorunu yaşıyorum. Yabancı ve Türkçe forumlarda da yaşayanları gördüm fakat çözüm üretilmemiş. Sorun laptopumla değil de SSD/HDD kullanan sistemlerle ilgili. Masaüstünden tutun da dizüstüne kadar herkes bu sorunla karşılaşmış. Zorlasak çözeriz diye düşünüyorum.

SSD'de sistem var ve buraya yüklediğim oyun ve programlarda hiçbir şey olmazken, HDD'ye yüklediğim oyun ve programlarda anlık olarak 1 saniyelik donmalar yaşıyorum.

Nedeninin ne olduğuna bir türlü emin olamıyorum. Bir ara Windows 10'a geçtiğimizde Nvidia problemi vardı. Ekran kartını check ederken anlık donmalar yaşanıyordu günlük kullanımda. Fare falan takılıyordu, oradan da anlıyorduk. Sonra güncellemeyle düzelttiler. İşte o tarz donmalar yaşıyorum.

Tahminimce HDD üvey evlat gibi olduğu için arada onu chech ediyor güç tasarrufuna alayım mı almayayım mı falan diye. Ve o sırada donuyor olabilir.

Veya sistem SSD'de olduğu için HDD'den okunan şeyler onun hızına yetişemiyor ve anlık donmalar da yaşanıyor olabilir. Fikir yürüterek, araştırarak bir şeyler çıkar diye düşünüyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar bu bir problem değil. Sistem SSD'ye kurulduğu için HDD'den atıyorum bir müzik açmaya çalışırken HDD tasarruf modunda olduğu için çalışmıyor, müziğe tıklayınca biraz donma ve biraz da cız sesiyle harddisk uyanıyor. Yani bu bir sorun değil güç ayarlarından kapatılabilir diye biliyorum.

Taslak.png
Burada 20 yazan yeri 0 yaparsanız sürekli çalışır ve çalıştırırken anlık takılma olmaz. Tavsiyem 20'de kalsın harddiskin ömrü için.

Son düzenleme:
Arkadaşlar bu bir problem değil. Sistem SSD'ye kurulduğu için HDD'den atıyorum bir müzik açmaya çalışırken HDD tasarruf modunda olduğu için çalışmıyor, müziğe tıklayınca biraz donma ve biraz da cız sesiyle harddisk uyanıyor. Yani bu bir sorun değil güç ayarlarından kapatılabilir diye biliyorum.

Eki Görüntüle 336395
Burada 20 yazan yeri 0 yaparsanız sürekli çalışır ve çalıştırırken anlık takılma olmaz. Tavsiyem 20'de kalsın harddiskin ömrü için.
Denemiştim, bu sorunumu çözmedi.

İki konu birden açmışsınız. Eğer oyunlardaki takılmaların bu sebepten dolayı olduğunu düşünüyorsanız, yanlış düşünüyorsunuz kanımca. Siz oyunu açtıktan sonra harddisk sürekli olarak işlem içinde olacağından o takılmaların bununla alakası olmadığını söyleyebilirim.

İki konu birden açmışsınız. Eğer oyunlardaki takılmaların bu sebepten dolayı olduğunu düşünüyorsanız, yanlış düşünüyorsunuz kanımca. Siz oyunu açtıktan sonra harddisk sürekli olarak işlem içinde olacağından o takılmaların bununla alakası olmadığını söyleyebilirim.
Dediğim gibi, HDD'nin güç tasarruf özelliğini kapattım. Oyunlar da programlar da HDD üzerinden çalışırken bir anda donuyor. 1-2 saniye sonra devam ediyor. Aynı oyunu veya programı SSD'ye alıp çalıştırıyorum, hiç bir sorun olmuyor. Bu sıkıntıyı ben laptobu ilk aldığım zamanlarda da fark edip, sık kullandığım şeyleri SSD'ye alarak geçici çözümler üretiyordum ama artık her şey oraya sığmıyor. Yabancı forumlara baktığımda da çoğu kişinin aynı sorunu yaşadığını gördüm;

FPS Stuttering/lagging/issues caused by SSD, fix inside! :: GRID 2 General Discussion
games lag on hdd, OS on SSD - Storage - Tom's Hardware

Fakat önerilerin hiç biri işe yaramıyor.

O zaman neyi denediğini yazarsın, biz de ona göre öneride bulunuruz. Bunlar herkeste işe yarayacak diye bir şey yok. Sende yaramaz başkasında yarar. İyi forumlar.

Ha çok çözüm istiyorsan harddiskin arızalı. Benim eski dizüstünü yeni aldıktan 2 ay sonra harddiski aynı bu şekilde davranmaya başladı. Yapmadığım şey kalmadı. 6 yıl sonra başka bir harddisk taktım takılma vb. yaşamadı.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı