Rehber SSD Yazılımları: SeaTools SSD

-SSD Yazılımları: SeaTools SSD-
Hepinize merhabalar arkadaşlar, bugün SSD yazılımları serimiz de benim şu an kullanmakta olduğum Seagate Barracuda 120'nin yazılımı SeaTools SSD yazılımını inceleyeceğiz. Seagate özellikle 2018 yılından sonra SSD işine baya ağırlığını vermeye başladı. Çünkü SSD pazarı kendisinin hâkim olduğu HDD pazarını büyük bir tehdit altına sokuyordu. Seagate bunu fark etmiş olacak ki ileride HDD pazarı ölünce işinden olmamak adına SSD pazarına yavaş yavaş girmeye başladı. Öncelikle 2018 yılında Seagate Barracuda SSD'ler piyasaya çıktı. Hemen 1 yıl sonra ise Seagate Barracuda 120, 510 ve Firecuda 510 modellerini piyasaya sürmüştü. Geçtiğimiz yıl ise Firecuda 120 ve 520 modellerini piyasaya sürerek SSD tarafını baya bir genişletmişti Seagate.

İşte bu SSD'ler için SeaTools SSD adında da bir yazılımları var. Şöyle ki biraz garip bir yazılım. Ama bu garipliği incelemeye bırakalım. Şimdi gelelim nasıl indirileceğine?


>SeaTools SSD nasıl indirilir?<
Aşağıda Sürprizbozan içerisinde ki linkten indirebilirsiniz bu yazılımı. Tıkladığınızda direkt Seagate'in sayfasına gideceksiniz. Oradan "SeaTools SSD GUI" yazanı indireceksiniz. Sadece SeaTools yazan HDD'ler için olan.

Şimdi geçelim incelemeye.


>SeaTools SSD incelemesi<
Ekran görüntüsü 2021-02-22 133720.png

Yazılımı ilk açtığımız da karşımıza böyle bir ekran geliyor. SSD'nin doluluk oranı, derecesi, ne kadar veri yazıldığı ve sağlığı gibi temel bilgiler yer alıyor. Ayrıca başka bir SSD'niz varsa o SSD'nin sağlık değerlerini, derecesini ve ne kadar veri yazıldığını gösterebiliyor. Bir de bu yazılımın eski sürümlerinde oyuncu teması varmış bir tane. Şöyle gözüküyor;
RSAjmQ56V3NTxHjLNsH2U5-1366-80.png

Bu tema açıkçası yukarıda ki temadan daha hoş duruyormuş. Ama yeni sürümlerde bu temayı kaldırmış Seagate. Neden kaldırıldığını anlamadım açıkçası. İşte garip dediğim şey burada başlıyor. Program gelişeceğine geriye gitmiş. Ne güzel tema seçme yeri varmış eskiden ama kaldırmışlar. Bu temayı kullanırdım kesinlikle ben kaldırmasalardı.

Şimdi "Drive Details" kısmına geçiyoruz.

>Drive Details<
-Detail-
Ekran görüntüsü 2021-02-22 133747.png

Buradan SSD ile ilgili temel bilgileri öğrenebiliyoruz. Mesela yazılım sürümüne bakabiliyoruz. Şu an STRSD013 sürümü yüklüymüş SSD'de. Aşağı kısımda da SSD'nin sürücüsünü görebiliyoruz. Windows'un kendi sürücüsü yüklü herkeste olduğu gibi.

-Interface-

Ekran görüntüsü 2021-02-22 133756.png

Buradan SSD'nin hangi arayüzü kullandığını görebiliyoruz. Şu an mesela SATA 3 hızlarında çalışıyormuş SSD'miz. Bunu buradan anlayabiliyoruz.

-SMART-
Ekran görüntüsü 2021-02-22 133808.png

Buradan ise SMART değerlerimizi kontrol edebiliyoruz. Her SSD yazılımında gördüğümüz bir özellik. Açıkçası gayet güzel ve sade bir şekilde duruyor. Anlaşılabilir yani. Yukarıda da .CSV formatında SMART değerlerimizi dışarı aktarmamıza yarayan bir düğme var. Rescan ile de SMART değerlerini yeniden bir tarayabilirsiniz.

-Power-
Ekran görüntüsü 2021-02-22 133823.png

Buradan SSD'nin güç durumunu takip edebiliyoruz. Kaç saat açık olduğu falan yazıyor. Onun dışında APM özelliği açık mı kapalı mı görebiliyoruz. Seagate'in neredeyse her ürününde bulunan bir özellik APM. Şu an 254 yani maksimum performans olarak gözüküyor APM.

-Security-
Ekran görüntüsü 2021-02-22 133835.png

Bu kısımda ise SSD'nin güvenlik durumu ve özellikleri yazıyor. Mesela Security özelliğini destekliyormuş ve dondurulmuş disk özelliği açıkmış.

>Operations<
Ekran görüntüsü 2021-02-22 133853.png

Bu kısımda ise birkaç ayar mevcut. Buradaki bazı seçenekleri Seagate'in program ile ilgili kılavuzundan alacağım çünkü nedense çalışmıyorlar. Mesela Firmware Update kısmında diski seçme yerinde takılı kalıyorsunuz ve asla ilerleyemiyorsunuz. Böyle saçma saçma sorunları var programın. SSD ile ilgili herhangi bir optimizasyon yapabileceğimiz kısımda bulunmuyor. Yani diğer programlarda TRIM var mesela ama bunda yok. Bir eksi olarak kabul ediyorum bunu.

-Firmware Update-
1614161372978.png

Firmware güncellemek için ilk başta güncellemek istediğimiz diski seçiyoruz. Ardından karşımıza böyle bir yer geliyormuş. SeaTools programında maalesef otomatik güncelleme kısmı yok. Firmware güncellemelerini elle yapmanız gerekiyor. Peki güncelleme var mı yok mu nasıl öğreneceğim? Bunun için Seagate'in sitesinde şu kısma gidip seri numaranızı girerek sorgulamanız gerekiyor. Keşke otomatik güncelleme imkanı olsaydı. Bunu bir eksi olarak sayacağım. Belki ileride getirirler.

-Tunable Capacity-
1614161685006.png

Programımız da bir tane Over Provisioning ayarı da bulunuyor. Seagate buna Tunable Capacity adını vermiş. Lakin maalesef bu özellik sadece Ironwolf ve Nytro SSD'lerde çalışıyor. Adamlar ne Barracuda'ya ne de Firecuda'ya bir özellik sunmamışlar programda kullanışlı. Bunu da bir eksi olarak sayacağım. Tunable Capacity ayarı iyi güzel hoş ama maalesef sadece üst düzey SSD'lerde çalışıyor.

-Erase-
1614161860035.png

Burası ise SSD'yi komple silmek için kullanabileceğimiz bir yer. Lakin burada bir sürü seçenek var. Şimdi hepsinin ne olduğunu anlatayım sizlere. Öncelikle Crypto Sanitize ile başlayalım. Bu seçenek eğer sürücüde bir şifre varsa onu kırmaya yarıyor. Block Sanitize özelliğini hiç ama hiç anlamadım. Seagate'in SSD yazılımı ile ilgili kılavuzunda SSD bloklarını sterilize ettiği yazıyor. Overwrite Sanitize özelliği ise devlet kurumları ile alakalı bir özellikmiş. Secure Erase'i anlatmamıza gerek yok zaten. Neredeyse her yazılımda bulunan bir diski silme özelliği kendisi. Lakin yine önyükleme yapılan disklerde bu işlemi yapamıyoruz. Onun için SeaTools Bootable'ı kullanmamız gerekiyor.

-Run Self Tests-
Ekran görüntüsü 2021-02-22 133956.png

Yine her SSD yazılımında gördüğümüz Self Test özelliği de bulunuyor. Bu özellik S.MA.R.T değerlerini tarayarak bir sorun var mı yok mu anlamınıza yardımcı oluyor. İsterseniz kısa isterseniz uzun bir test yapabiliyorsunuz.

-Create Boot USB-
Bu kısımdan önyüklenebilir bir SeaTools USB'si oluşturabiliyorsunuz. Böylece Secure Erase özelliğini önyükleme yaptığınız diskte de kullanabiliyorsunuz.

-Manage Logs-
Ekran görüntüsü 2021-02-22 134022.png

Burası ise SSD ile ilgili yaptığınız hareketleri dışarı aktarmanızı sağlayan bir yer. Yani bir log oluşturuyor burası.

-DiscWizard-
Burası DiscWizard klonlama yazılımını indirebileceğiniz bir sayfa açıyor. Mesela Seagate bir SSD aldınız ve HDD'den klonlama yapacaksınız. Bu DiscWizard aracını kullanabilirsiniz klonlama işlemleri için. SeaTools uygulamasından indirmek için bir seçenek koymuşlar öyle.

>Settings<
Ekran görüntüsü 2021-02-22 134036.png

Burası ise "Ayarlar" kısmı olarak geçse de pek bir ayar göremiyoruz program ile ilgili. Sanırım S.M.A.R.T verilerinin ne kadar sıklıkla denetleneceğini kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca aşağı kısımdan SSD ile ilgili yaptığımız işlemleri görebiliyoruz. Mesela 14 Şubat'ta Self Test yapmışım. Buradan görebiliyoruz. Ayrıca ciddi bir durum olunca buradan bize rapor da veriyor program. Bak bu hoşuma gitti. :)

>About<
Ekran görüntüsü 2021-02-22 134047.png

Buradan ise SeaTools SSD yazılımının sürümünü görebiliyoruz. Aşağıda 2019 yazsa da bu 4.2.88 sürümü Aralık 2020'de çıkmış son SeaTools SSD sürümü şu an. Seagate güncellemeyi unutmuş tarihi. :D Ayrıca eski sürümlerde buradan yazılıma güncelleme gelip gelmediğini denetleyebileceğimiz bir seçenekte varmış ama kaldırmışlar. Ben anlamıyorum ne kadar güzel şey varsa kaldırmış bu adamlar. Özellikle o oyuncu teması keşke kaldırılmasaydı. Çok güzel gözüküyor bu resimlerde ki Barracuda temasına göre. Ayrıca yazıyı yazarken Seagate mail attı Firmware Update kısmı ile ilgili. Mailinde orayı seçemememin normal olduğunu söylediler. Firmware gelince seçebiliyormuşuz.

Neyse şimdi gelelim yazılımın artılarına ve eksilerine.

+Artılar+
  • Tasarımının nispeten güzel olması. Özellikle o kaldırılan oyuncu teması çok hoş duruyordu. Neden kaldırdın ey Seagate? :)
  • S.M.A.R.T verilerini kolay ve anlaşılabilir bir şekilde göstermesi.​
  • SSD ile ilgili çoğu detayı vermesi.​
  • Toplam yazılan veriyi, sıcaklığı ve sağlığı çok basit ve sade bir şekilde göstermesi.​
  • Diğer bazı SSD'lerin de verilerini gösterebilmesi.​
-Eksiler-
  • TRIM işlemini yapabileceğimiz bir kısım bulunmaması.​
  • OP ayarını sadece Ironwolf ve Nytro SSD'lerde kullandırtması. Açıkçası ben Barracuda ve Firecuda SSD'lerde de kullanıma açılmasını isterim.​
  • Otomatik Firmware güncelleme özelliği bulundurmaması.​
  • Yazılımın eski sürümlerinde ki oyuncu temasının kaldırılması. :/​
Bunlar gözlemlediğim artıları ve eksileri. Bu programa gerçekten çok nötr yaklaşıyorum. Ne iyi ne kötü bir yazılım. Şimdi bir değerlendirme kısmına geçerek yazımızı bitirelim. :)

>Değerlendirme<
Yazılımı genel olarak bir ele alırsak kesinlikle kötü bir program değil. Kullanışlılık açısından yani bir optimizasyon özelliği barındırmasa da hani açarsınız SSD'nizin durumunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. O açıdan fena değil program. Bir sorun olduğunda rapor vermesi de güzel. Ama işte mesela TRIM özelliği bulunsaydı diyor insan. Daha önce incelediğimiz Magician, Storage Executive, Dashboard yazılımlarında TRIM özelliği vardı çünkü. Bunun bulunmaması onlara karşı bir büyük bir eksi bence. Seagate bu yazılımın oyuncular için çok kullanışlı bir SSD yazılımı olduğunu söylese de bence pek dediği gibi değil. Optimizasyon ayarı koyar yani insan en azından bir. Onun dışında o turuncu ve siyah oyuncu temasını keşke kaldırmasalardı. Vallahi kaldırmasalar onu kullanırdım hep. Seagate'e bir Mail atıp soracağım neden kaldırdıklarını. :)

Bu yazılıma puanım 6/10 olacak. 4 puanı bazı özellikleri barındırmadığından kırdım. Onun dışında eh yani kullanılabilir bir yazılım. Ben ara sıra açıp bakıyorum öyle sıcaklığa ve sağlık değerlerine. Bazen Self Test yapıyorum bir sorun var mı diye. Benim işimi genel olarak görüyor bu program. Seagate bir SSD aldıysanız mutlaka yükleyin derim. Bu yazılımın baya bir gelişmesi gerekiyor. Umarım SeaTools 5.0 ile çok daha iyi yerlere gelir yazılım. Seagate'in SSD pazarında tutunması için öncellikle SeaTools'u daha iyi yapması gerekiyor bence. :)

Umarım yazımı beğenmişsinizdir arkadaşlar. Bu yazımızda SeaTools SSD yazılımını detaylıca bir ele aldık. Artılarından ve eksilerinden bahsettik ve puanımızı verdik yazılıma. Bir sonra ki SSD yazılımları bölümümüzün konuğu ise Corsair SSD Toolbox olacak. :) Hepinize iyi günler diliyorum.
 
Baya detaylı verimli bir rehber. Eline sağlık.
Çok güzel olmuş .
Eline sağlık.
Elinize sağlık.
Dünden beri gördüğüm 2. rehber konusu çok sağ olun hocam hepinize teşekkürler.
Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. :) Elimden geldiğince anlatıyorum tüm yazılımları.
Apacer SSD ile bunu kullanabilir miyim?
Bilmem hocam denemeniz lazım. SSD verilerini gösterse bile özelliklerini kullandırtmaz. Ama Apacer'in zaten kendi yazılımı var. Şu konudan bulabilirsiniz.
 
Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. :) elimden geldiğince anlatıyorum tüm yazılımları.

Bilmem hocam denemeniz lazım. SSD verilerini gösterse bile özelliklerini kullandırtmaz. Ama Apacer'in zaten kendi yazılımı var. Şu konudan bulabilirsiniz.

Apacerın yazılımı olduğunu bilmiyordum çok teşekkürler hocam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı