SSD'lerin ömrü çok mu kısa ?

Çok yanlış, SSD'lerde hareketli parça olmaması ömrünün daha uzun olduğu anlamına kesinlikle gelmez.

Neden çok yanlış merak ettim. Bahsettiğiniz silme ve yükleme durumu HDD'lerde de mevcuttur.
SSD lerin ömrü ne kadardır ? - Bilgisayar Dershanesi

- - - Güncellendi - - -

SSD'ler HDD gibi mekanik parça taşımazlar ve bu yüzden mekanik eskimeye karşı dayanıklıdırlar.
Geleneksel mekanik disklerin sunucularda kullanılan modelleri 1.6 milyon MTBF'ye sahiptir. Kingston SSDNow E Serisinde bu rakam 2 milyon saattir.
Dizüstü disklerde bu işlemin birkaç yüz bin olduğu görülebilir.Bununla birlikte dizüstü bilgisayarlarda güç tasarrufu yapmak için sabit diskleri kapatmak sık tercih edilen bir yöntemdir ve agresif kullanımlarda sabit diskin döndürmeye başlaması sayısının bitmesine ve sabit diskin ölüme yaklaşmasına neden olabilir. SSD tarafında zorlanacak bir mekanik olmadığı için ve çok küçük güç tükettikleri için böyle bir şey söz konusu değildir.

Tüm diskler gibi SSD disklerin ömrü de kullanıma göre değişkendir. Çok fazla yazma (write)işleminin olmadığı daha çok okuma (read) işleminin olduğu günümüz kullanıcılarında SSDömrü hiç endişeye gerek bırakmayacak kadar uzundur.

http://tecrubeylesabit.com/2013/05/07/ssd-ile-hdd-karsilastirmasi-ve-kullanim-omru/
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Eski SSD'lerin kullanım ömrü kısıtlı idi ama artık günümüzde böyle bişey kalmadı diyebilirim. TRIM teknoloji ve yeni, daha gelişmiş NAND yongalar sayesinde disklerin ömrü çok uzadı.

Mesela Force FS serisi 2,000,000 saat çalışma süresi sunuyor. Bu da 228 seneye denk geliyor :) Hani ben bile inanmadım buna ama SSD'lerin kullanım ömrü eskisi gibi değil kısacası.
 
Hepimiz artık o hızı görebilmek için SSD'ye geçiyoruz . Fakat benim merak ettiğim , SSD' lerin ömürleri HDD' lerden kısa mıdır ?

Ve yıllar geçtikçe SSD'ler yavaşlığından dolayı kullanılamayacak duruma gelebilir mi ? Ben şahsen SSD' imde bir yavaşlama sezdim...

Genel olarak günde 20 GB yazma kapasitesi var ve markaya göre değişkendir fakat SSD'nin ömrü bitene kadar zaten kullandığın sistem P4 gibi eskimiş olur. Sabit diskden hem daha hızlı, hem daha dayanıklıdır.
 
Ömür olarak sıkıntıları kalmadı, sadece HDD'ler kadar veri kurtarmaya eğimli değiller. Silinen veriler trim gibi teknolojilerle anında elektriksel olarak sıfır Bit'e çekildiğinden silinen dosyaları geri getirme şanşınız çok çok düşüktür.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar öncelikle şunu belirtiyim ki bundan 8 yıl önce aldığım 8gb flash belleğim hergün film yükleyip neredeyse günlük formatladığım halde sıkıntısız çalışıyor. ssd lerde flash bellekleri bir araya gelerekk oluşmuştur. içinde denetleme mekanizması ve hızlandırmak için tasarlanmış teknoloji vardır. hatta içlerinde kullanılan moduller nand ve daha üst düzey korumaya sahiptir. ben şuana kadar bozulan uçan kaçan bir ssd duymadım ve görmedim. ancak bozulabilir yüksek voltaj gelir yada buna benzer birşeyler oluur ozaman tamam... ama dilediğiniz kadar silin yazın koplayın fortmatlayın asla birşey olmaz hız düşümü yaşanılmaz.. nasıl yaşanılır bilgisayar işletim sistemi şişer driverlar çakışır. bir hata verir windows ozman çakışır 0 dan bir işletim sistemiyle ve doğru diriverlarla kurulumuzu yapın ilk günki gibi kullanın...
 
Bu konudan bir beğeni aldığım için gözüme çarptı yazılanlar. 4 yıl önce piyasaya sürülmüş olan yeni SSD modelleri, var olan teknolojini ilk piyasaya sürülen modelleri okuma - yazma ömrü konusunda çok da kusursuz değillerdi. Ömrü uzatmak için bahsettiğim şekilde okuma - yazma işlemleri yapıyorlardı.

Ancak sonradan çıkan modellerde gerçek anlamda bir iyileşme sağlandı. Şuan bir oyuncu bilgisayarının olmazlarından biri de SSD'lerdir :) Fiyatlar da oldukça makul seviyelere geriledi, herkesin ulaşabileceği seviyelerde artık. İstediğiniz kadar oyun kurun, istediğiniz kadar oyun silin kısacası.
 
Normal günlük kullanımla sizi upuzuun süre götürür. Onun ömrü bitene kadar siz onu zaten değiştirirsiniz. Sabit disklerle alıştığın Disk birleştirme işlemini yapma yeterli.
 
Açıkça yıllarca kullanmayacağım ama elimin altında bulunsun dediğim dosyaları 2TB'lik 3.5" harici HDD tipi depolama aygıtımda tutuyorum. Ama 2 yıldır da sürekli format atıyorum ne bi yavaşlama ne bi sıkıntı yaşamadım.
 
Yukarıdaki yazımı okumuşsan vereceğim cevabı bilirdin :D
SSD'lerde biçimlendirme ve tekrar yükleme işlemi SSD'nin ömrünün büyük ölçüde kısaltır.

Sürekli yüksek mebladaki dosyaları kopyalayıp, silip yerini değiştirirsen SSD'nin depolama birimlerini yavaş yavaş kullanılmaz hale getirirsin.
SSD tüm depolama birimlerini eşit düzeyde kullanmaya çalıştığı için olanlar birden olur. HDD'deki gibi bir bölgede bad sector falan olmaz yani :D

SSD'de ömrünü tamamalamaya yakın olur böyle şeyler. Bu yüzden depolama birimlerini oldukça az kullanmaya gayret ediyoruz.

Yani işletim sistemi ve programları kurup başka bir işlem yapmıyoruz ki uzun ömürlü olsun. Başka işlem yapmıyoruz dediysek :D Gündelik işlemleri elbette yapabiliriz.
Ancak oyunlar SSD için hiç faydalı bir şey değil.

Hocam benim merak ettiğim ssd'ye diyelim ben sadece windowsumu kuracağım bir kaç oyun atacağım tamamen doldurmam zaten hiç kopyalama silme işlemi yapmadığım sürece yine de hızı gittikçe düşer mi ?
 
Hocam benim merak ettiğim ssd'ye diyelim ben sadece windowsumu kuracağım bir kaç oyun atacağım tamamen doldurmam zaten hiç kopyalama silme işlemi yapmadığım sürece yine de hızı gittikçe düşer mi ?
Daha önce de söylediğim üzere ilk çıkan sürümler için geçerliydi biraz da söylediklerim. Şuan hunharca kullanabilirsin :)
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı