SSD'nin ne gibi faydaları olur?

Tunahan_

Centipat
Katılım
13 Ağustos 2020
Mesajlar
32
Benim güncel işletim sistemim Windows 10 Enterprise LTSB Build 1607, ancak ben Windows 7 de kursam, Windows 8 de kursam her zaman aynı şey oluyor. Oyunlarda FPS değerlerimde bir sorun yok, ancak Windows içinde bir şeyler açarken cok yavaş açabiliyor. Hatta aynı anda 1 browser ve 1-2 uygulama calısırken yeni bir program calıstırmam ya da Windows Gezgini'ne girmem ve bunun gibi işlemlerimde bazı zamanlar, Windows Gezgini yanıt vermiyor cıkıyor ve Windows Gezgini calısmayı durdurup kendiliginden tekrar acılıyor. Bu süreçte ekran tamamen gidiyor sadece Windows'ta hangi renkli temayı kullanıyorsam onun rengiyle kaplı bos ekranla 4-5 saniye bakısıyoruz ve ilk önce arka plan fotosu, sonra görev çubugu, en son da masaüstü ikonları geliyor ve bu olay beni çıldırtıyor. Eskiden böyle olmazdı, mesela ben CS:GO oyuncusuyum, oyunu kapatıp, Opera browserı açıp YouTube'a falan girmek istiyorum, ancak oyun kapanınca yaklasık bir 3-4 dakıka bilgisayar kendine gelemiyor bile. Onu gectim, YouTube'da video izlerken tam ekrana gecerken ve tam ekrandan cıkarken bile kasıyor. Eğer ben SSD alıp, Windows'u, oyunlarımı ve en cok kullandıgım uygulamaları SSD içine kurarsam, bu sıkıntılarım hallolur mu?
 
Bilgisayar yavaşlayınca görev yöneticisinden bakın hocam, HDD %100 kullanımda gözüküyorsa büyük ihtimal hantal kalan odur. Tam meşgul gözükmese bile o olabilir çünkü HDD'lerin rastgele erişim hızları rezalet maalesef. Zaman geçtikçe eskiyorlar zaten. SSD'nin size birçok faydası olur;
  • Oyunlarınız çok daha hızlı açılır, haritalar hızlı yüklenir, oyundayken doku yüklemelerinden kaynaklı drop'lar olmaz.
  • Windows'unuz ve programlarınız çok daha hızlı açılır, farenin yükleniyor simgesini bile pek görmezsiniz.
  • Dosya sıkıştırma/açma gibi işlemler onlarca kat daha hızlı olur. Örneğin HDD'bir zip'i 20 dk'da çıkarırken, SSD 5 dk'da çıkarabiliyor.
Daha birçok neden sayılabilir. SSD alırkende alabildiğiniz kadar yüksek kapasite alın, sonra pişman olmayın. 120 ve 240GB'lık SSD'ler biraz yetersiz artık. SATA veya M.2 fark etmez en az 480/512GB boyutunda bir SSD edinin. Tabi bütçe varsa en güzeli 1TB SSD almaktır o ayrı :)
 
Donanımınızı belirtemişsiniz sisteminiz yetersiz kalıyor olabilir? Diğer bir senaryo ise kulandığınız hardiskde bad sector olabilir. Sisteminizi belirtmelisiniz öncelikle ek olarak SSD'siz bir sistem düşünemiyorum günümüzde.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı