Stalker 2 Epic Games'te zamlandı!

@LegendaryDevilHunter, dedikleriniz tamamıyla doğru. Ne bir eksik ne de bir fazla. Arkadaşlar, gücü yetmeyen zaten oyunu oynayamıyor. Mecburen korsan oynuyor ancak o kişinin çevresi yok mu? İllaki var ve çevresinde sohbet, muhabbetlerde "abi ya şöyle bir oyun var, çok güzeldi" diye anlatmayacak mı? Anlatacak ve o çevresindeki adamın hoşuna giderse oyun belki de satın alacak. Reklamın iyisi kötüsü olmaz.

@LAPSEKİLLİ BIG SMOKE parası olmayan korsan oynasın sorun yok bana göre. Ben de korsan oynuyorum bir oyuna 2700TL verebilecek param yok. Korsanın internet arşivini koruma amaçlı kullanımını destekliyorum bu arada. Bu sayede birçok şey arşivlenebiliyor. Normal şartlarda lisans bitince o ürün de satıştan kalkıyor. Hatta Ubisoft gibi direkt 5 senelik hesapları komple kapatma ya da The Crew serverları kapandı diye oyunu yok eden var. Oyunu sadece kiralıyorsunuz bu sistemler ile. Online oyunlarda daha bile sorun bu. Bilmem kaç dolara CoD alıyorsun sunucuları kapandı mı geçmiş olsun. Battlefield Bad Company 2 de mesela buna bir örnek. Ama "korsan" sunucularda hala oynayabiliyor. Korsan kullanan adam para verip alandan daha fazla sahiplik hakkına sahip ürün hakkında artık. Satın alan adam sadece kiralıyor.

Satın almak tamamen sahip olmak anlamına gelmiyorsa korsan da çalmak değil sözünü her geçen gün biraz daha anladığımız günlerdeyiz.

@LegendaryDevilHunter, umarım moderatör abiler banlamaz da çoğu oyunu mecburen korsan oynuyorum çünkü oyunların kullanım hakkını kiralamak için o kadar para vermek istemiyorum. Avrupa ülkelerindeki gibi oyunlar birkaç saatlik çalışmamıza denk gelseydi okey, satın alırdım ama 2000-3000 TL'lik bir oyun, bir asgari ücretlinin en az 4-5 günlüğüne denk geliyorsa da bu oyun satın alınmaz. Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre şu an en alt konumdayız, önceliğimiz temel gıdalar olmalı. Mesela korsan oyun oynamayın, firmalar zarar ediyor diyen birisi haftanın kaç günü et yiyordur? Bunun gibi sıralanabilir örnekler. Oyunu satın alınca da tamamıyla sahip olmuş olmuyoruz, kullanım hakkını kiralamış oluyoruz.

Kullanım hakkını kiralıyorum ne demek? Aldığınız platform açık olduğu sürece istediğiniz oyunu oynayabilirsiniz, The Crew harici direkt oynayamadığınız başka bir oyun da hatırlamıyorum. Elimdeki bilgisayarın da kullanım hakkını kiralıyorum çünkü her an mavi ekran verip bir daha açılmayabilir demek kadar saçma sapan bir önerme bu.

@deniz.10 hayır değil. Elinizdeki bilgisayar mavi ekran verdiyse sorun donanım kaynaklı değilse rahatlıkla çözülebilir. Windows olmazsa başka bir OS yüklersiniz. Ubisoft hep yapıyor bu işi. Geçen sene mi ne 5 senedir girilmeyen hesapları silmeye başladılar. Bu da kullanım hakkını elden almaktır. Mesela Epic Games'in Stalker 2'de yaptığı da böyle bir şey. Benzer bir şey Suicide Squad bedava dağıtıldığında da olmuştu. Firmalar oyunu senin elinden alma hakkına sahipler. For Honor sözleşmesinde mesela Ubisoft'a dava açamayacağını kabul ediyorsun. Korsan denen şey olmasa muhtemelen son 15 senenin gerisinde olan filmlerin, dizilerin, oyunların birçoğuna ulaşamazdınız. Arşiv önemli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı