İnceleme STRIX G15 G513RM-HQ163 inceleme

Merhaba arkadaşlar. Vatan'dan 8 Eylül'de aldığım bilgisayarımın incelemesini yapacağım.

110000180001408.jpg
110000201101937.jpg
110000201101938.jpg

Donanım:
İşlemci: Ryzen 6800H
iGPU : Radeon 680M
dGPU: RTX 3060 140W
Storage: 1 TB M.2 NVMe SSD
RAM: 1x16 GB 4800 MHz
Windows 11 Home.

Tasarım:
Premium bir ürün olduğunu hissettiriyor. Malzeme olarak alt kısmı plastikten yapılma. Üst kısmı ise magnezyum.
Bundan dolayı oyun oynarken klavyenin üstünde bir miktar ısı hissediliyor. Lakin kullanılamayacak kadar bir sıcaklık hissi gözlemlemedim.

Ses:
Laptop hoparlörü olarak çok bir şey beklemiyordum. Ortalama üstü bir hoparlörü olduğunu söyleyebilirim. Basların o kadar iyi olmadığı fark ediliyor ama günlük kullanımda veya film/dizi izlerken sizi üzmeyecek bir hoparlör. Dolby Access uygulaması ile sesleri ayarlayabilir. Kaliteli bir ses yaratabilirsiniz.
Kendim Music kategorisinde balanced modunda kullanmaktayım. Şahsi fikrim sesleri daha gerçekçi sunduğudur.

Gelelim bilgisayarın testlerde aldığı istatistiklere:
Not: Testler Turbo mod açık. İşlemci grafik birimi kullanılmadan sadece RTX 3060 ile test edilmiş. Laptop altında soğutucu ile yapılmıştır. (Frisby FNC-5230st)

Crystal Disk Mark Testi:
cristal disk mark.png

-Cinebench R23 testinde (r23.2 de test edildi.)

cinebench r23.2  test .png

Tek çekirdekte 1412 puan alırken çoklu çekirdekte 12690 puan almıştır.

-3DMark time spy testinde:

3dmark turbo mod 0.2.png
3dmark turbo mod 0.2.1.png

Kendiniz incelemek isterseniz:
3Dmark değerleri buradadır.

CPU-Z uygulaması ile yaptığım teste:

cpu z turbo mod .png

Testleri yaparken laptopun fanları CPU Maksimum 5800 RPM.
GPU 6000 RPM'e çıkmıştır.

Daha sonradan birkaç oyunun FPS test ide eklenecektir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel bir inceleme olmuş, oyun modunda bile bu bilgisayarı Tulpar T7 20.5 geçiyor olduğundan benim tercihim ondan yana olacak gibi. Görmezseniz diye etiketleyim bazı sorularınızı cevaplayabilir @msvgn

Güzel inceleme hocam elinize sağlık. Cihazda yeni bir şeyler denedikçe, test yaptıkça burada paylaşmaya devam edin. Biz de gidişatı görmüş oluruz. :)

Güzel inceleme hocam elinize sağlık. Cihazda yeni bir şeyler denedikçe, test yaptıkça burada paylaşmaya devam edin. Biz de gidişatı görmüş oluruz. :)

Tabii elle ayarı deniyorum şu sıralar. Kendi yaptığım halde hafiftrn artış oldu. Normalde Full açık geliyor ayarı CPU'nun watt değerinde. Ben elle ayarladım düşürdüm yani. Ona rağmen arttı. Boşa vermişler bu kadar watt. 🤣

Tabii elle ayarı deniyorum şu sıralar. Kendi yaptığım halde hafiftrn artış oldu. Normalde Full açık geliyor ayarı CPU'nun watt değerinde. Ben elle ayarladım düşürdüm yani. Ona rağmen arttı. Boşa vermişler bu kadar watt. 🤣
Siz yine de servisten stok olarak gelen sıvı termal macunun markasını öğrenmeye çalışın. Duruma göre alternatiflere yönelirsiniz. :) Belki bir bios güncellemesi ile cihaz düzelebilir tabi bozulabilir de. :) En azından amd tarafında çok fazla fonksiyon var. Bu tür uğraşlar bile insana keyif veriyor. -)

Siz yine de servisten stok olarak gelen sıvı termal macunun markasını öğrenmeye çalışın. Duruma göre alternatiflere yönelirsiniz. :) belki bir BIOS güncellemesi ile cihaz düzelebilir tabii bozulabilir de. :) En azından AMD tarafında çok fazla fonksiyon var. Bu tür uğraşlar bile insana keyif veriyor. -)

BIOS konusunda son sürüm otomatik yükledi. Hiç flash falan ugraşmadı ben indir dedim geri kalanı beklemekdi. İdeal ses-sıcaklık değerini bulmaya çalışıyorum. Bakalım ne olacak.

Elle yaptığım ayarlarda CPU-Z uygulamasından ilk incelemesini yaparken görselini gösterdiğim puanın çoklu çekirdekte 130 puan olarak tek çekirdek ise 5 puan artış olarak yansıdı.
Yaptığım ayarlar şu şekildedir.

cpu watt.png

Lakin ısıda istediğim performansı yakalayamadım aksine hayal kırıklığı yarattı gözümde. Ekran kartı 83 derecelerde gezerken işlemci 85 derecelerde takılıyordu. Bu yüzden ne kadar puan artışı gözlemlesemde bu ayardan vazgeçtim.
Not: Fanlar CPU 4400 RPM de GPU 4600RPM'de dönmüştür.

Yaptığım testlere göre elle yaptığım ayarda daha iyi performans alırken daha serin çalıştırması için "ASUS recommended' ayarını kullandım. Güç planından işlemci performansını verimli etkinden etkine cevirdim.
1662994717622.png
asus reco.png

Sıcaklıklarda azalma gösterdi. İşlemcide Max 81 derece görürken ekran kartında 80 derece idi. Lakin bu ayarda CPU-Z da çoklu çekirdekte 200 puan düşerken tekli çekirdek 10 puan düşmesine sebep oldu.
Aynı zamanda time spy testinde FPS artışıda gözlemledim. Çok minimal bir artıştır. Sizde verdiğim ilk link ile şu anda sunduğum linki karşılaştırabilirsiniz.
Genel skorda 84 puanlık bir artışla 8414 seviyesine çıkmıştır.

Aldığı performans linkteki gibidir.
Fanlar CPU 4400 RPM GPU ise 4600 RPM de dönerek kendini bu sıcaklıklarda tuttu. 44 desibel olarak ASUS kontrolcü göstermektedir. Turbo modda yaptığım teste 70 derece ortalama alırken. Desibel olarak 53-55 desibel arası gidiyordu. Kulaklığım takılı olmasına rağmen hafif sesi geliyor idi. Şu an tamamen sesini duymamaktayım. 80 derecenin hem CPU hem GPU olarak iyi olduğuna karar kıldım. Sesin şiddetini düşünerek verdiğim karardan memnunum. Oyunda yaptığım testte ekran kartı 81 80 derecede iken işlemci 77-81 arası değişmektedir. (The Wİtcher 3 ile 2k ultra ayarda test yaptım.)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı