Tanrı neden meleklere ihtiyaç duyar?

Gerçekten kusursuz bir varlık kusursuzluğunu kanıtlamaya ihtiyaç duymaz. Aciz varlıkları egosu uğruna önünde diz çöktürmez, ödüllendirip cezalandırmaya çalışmaz. Tanrı çelişkilidir, insandan yüklenmiş özelliklerle doludur. Tanrı insan yapımı bir düşüncedir. Laboratuar ortamında çoğalttığınız bir bakteri kolonisine baktığınızı düşünün mikroskopla. Ulan ne kadar aciz yaratıklar, bana tapsınlar bana diz çöksünler şu kadar miras alsınlar versinler, birbirlerini tahrik etmesinler diye düşünür müsün? Yoo. Naptıklarıyla ilgilenmezsin bile.
 
Bence melekler ve peygamberler çok tanrılı ilahlardan miras kalan bir inanç. Bu iki sıfata ek olarak Allah’ın adlarınında dahil olduğunu düşünüyorum. Aslında iyi bir mantıkmış.
 
Cumhurbaşkanı nın Bakanlara ihtiyaç duyması gibi her meleğe başka sorumluluk yüklenmiştir.

Her ne kadar tek yöneten de olsanız birilerine detay işleri yaptırmanız gerek.
Şunu dediğin zaman, teknik olarak "dinden" çıkıyor olmanız gerek.

Soyut kavram olduğu için tartışması zor. Sonuca varması zor.

1. olarak Allah ile Cumhurbaşkanı bir değil ki? Düşünceniz bu açıdan yanlış.
2. olarak çok net bir şekilde "Bana kulluk etsinler diye yarattım." diyor.

Kendisi söylüyor, ben değil :D
Sınav için değil hocam, gücünü tatmin etmek için çünkü buna ihtiyacı var.
Niye öyle bir şey yapsın? Sosyal, tamamen hiç bir şey bilmeyip ahkam kesen ateist/deistlerle dolu. Saçma sapan fikirlerini buraya kuruyorlar. Kaç sayfa geçtim, hala akıllıca bir yorum göremedim.

Tanrıyı sidik yarıştırmayla itham etmiş. Ne alaka :D Senin de içinde olan bir alemi yaratmış, sana gücünü daha nasıl ispatlasın? Tek tanrılı dinlerde sidik yarıştıracak kim var?
 
Sorulan soru hatalıdır ve sorulması anlamsızdır, çünkü tanım gereği Tanrı, ortağı olmayan bir Yaratıcıdır ve bir veya daha fazla sayıda yardımcı veya yardımcılara ihtiyaç duyduğu iddiası başlangıç tanımına aykırıdır. Doğru bir şekilde anlaşılmayan nokta, Tanrı'nın yaratma eyleminin anlamıdır. Çoğu kişi, Tanrı'nın Kâinatı yaratıp Kendi köşesinde beklediğini zannediyor (büyük harfle başlayan kelimeler özel isim oldukları içindir). Hayır efendim, yaratma işi bitmiş değil, sürekli devam eden bir iştir. Varlığın var olmasının sebebi ve gözümüzü kapayıp açınca herşeyin hâlâ yerli yerinde olmasının açıklaması budur; Tanrı bir an bile yaratma işini Bırakmış Olsaydı, varlık var olmaktan çıkıp yokluğa dönüşecekti. Dolayısıyla meleklerin varlığı da herşey gibi Onun yaratmasıyla mümkün olan bir durumdur. O halde Tanrı'nın meleklere ihtiyaç duyması iddiası yâni işleri meleklere yaptırıyor iddiası mantıklı değildir. Demek ki, meleklerden bahsedilmesi, onlara bazı görevlerin verilmesi bir Tanrı'nın onların yardımına ihtiyacı olduğundan değildir, başka bir sebeb veya sebeplerden dolayı olmalıdır. Azâmetinin bilinmesini tercih ettiği için bilinçli canlılar olan melekleri, cinleri ve insanları Yarattığını bildirmiştir. Onun tercihini sorgulamak sizce de anlamsız ve yarasız değil midir?
 
Kutsal kitaplarda tanrının kudretli, her şeye gücü yeten bir ilah olarak tanımlanmasına rağmen melek yaratıp işlerini ona yaptırması bana garip geldi, okuldaki din kültürü hocamdan da tatmin edici cevap alamadım ben de sizin düşüncelerinizi merak ettim.

Bunun sebebi aslında şöyle görülür. Allah sonsuz makam ve şan sahibidir onun bu işleri meleklere yaptırması daha uygundur. Düşünsene bir Cumhurbaşkanı'nın sokakları temizlediğini.
@cxnnorx Bunu insanlarla kıyaslamanız saçma geliyor bana , sonuç olarak evreni yaratabilecek bir güç , insanların yaptığı iyiliği kötülüğü mü tutamayacak veya eceli gelen kişilerin canını mı alamayacak ?

Bir diğer sebebi de melekler için eğer sen cömertsen bu sıfata sahipsen insanlar ile paylaşım yapman gerekir. Allah ise rahmet verendir yani onun da bu sıfatı yerine getirmesi için rahmet vermesi gerekir yani melekleri de bir bakımdan yine melekler için yaratmıştır.
 
Sonsuz kudret ve merhamet sahibi senin için kainatı yaratmış ve imtihan gereği senin canını alacak. Zahiren kötü bir olay gibi gözükse de bizim inancımıza göre doğum gibi alem değişikliğidir. Esasen ölümü yaratan ve insanların canını alan Allah olmasına rağmen, arada ruhu kabzeden bir melek ve meleğin ruhu kabzetmesine perde olan hastalık, kaza gibi sebepler var. Yani birisi öldüğü zaman ölümün mahiyetini bilmeyen kişi Allah hakkında sui-zanlar beslemesin diye bu şekilde sebepler yaratılmıştır.
 
Bunun sebebi aslında şöyle görülür. Allah sonsuz makam ve şan sahibidir onun bu işleri meleklere yaptırması daha uygundur. Düşünsene bir Cumhurbaşkanı'nın sokakları temizlediğini.

Bir diğer sebebi de melekler için eğer sen cömertsen bu sıfata sahipsen insanlar ile paylaşım yapman gerekir. Allah ise rahmet verendir yani onun da bu sıfatı yerine getirmesi için rahmet vermesi gerekir yani melekleri de bir bakımdan yine melekler için yaratmıştır.
Tanrıyı, insan gibi bir varlık ile kıyaslama yapılmasını saçma bulduğumu söylemiştim, her şeye gücü yeten bir varlık işlerini başka birine yaptırmaz , bu melek kavramı çok tanrılı inaçlardan tek tanrılı inaçlara geçerken hava ve gök tanrısı gibi tanrılar melek olarak evrildiğini düşünmekteyim. Ve ayrıca, melekleri melekler için yarattığını söylemişsiniz, çok saçma geldi. Şimdi ben bir robot yapıyorum onlara ev işlerini yaptırıyorum ama sözde onları yaratma amaçım onlar için.
 
@Delusion sorunuzu sormadan önce (1) Tanrı'nın var ve Tek olduğunu kabul ederek mi yoksa (2) bunu zaten kabul etmeyerek sadece kabul edenlerin "O zaman meleklere neden ihtiyaç duyar?" sorusuna ne cevap vereceklerini ve bu cevabın tutarlı olup olmadığını sınamak için mi sorduğunuzu bilmek gerekiyor.

Eğer birinci olasılık sizin durumunuz ise, Kâinattaki bazı işlerin olması için meleklerin yardımına ihtiyaç duymasının söz konusu olamayacağını ama başka nedenlerle onları Yarattığını düşünmek gerekiyor. Bu nedenlerin neler olabileceği konusunda bildiğim kadarıyla Kitabında yeterli bilgi yok veya varsa bile henüz bizim haberimiz olmayabilir. Dolayısıyla aldığınız cevaplar, mantıksal kurguya yâni tahmine dayanır ve geçerli olup olmadıklarını doğrulamak tam olarak mümkün olmayabilir. (Mesela önce melekleri, sonra Kâinat ve içindeki cinleri ve en sonra da insanları Kendi varlığına inanmaları için ve yarattıklarını bilip Onu takdir etmeleri için var ettiği görüşü temel alarak yapılan tahmin, böyledir.)

Eğer ikinci olasılık sizin durumunuz ise verilen cevapların tutarlı olduğunu görecek olursanız birinci olasılık sizin için geçerli hâle gelir veya tam tersi olursa yine orda beklemeye devam edersiniz. Yâni sizin için zaten Tanrı var olmadığı için biraz gereksiz ve faydasız bir merak göstermiş sayılırsınız.

Fakat Tanrı'nın kendisi veya melekleri gibi doğrudan bilimsel yöntemlerle erişilmesi mümkün olmayan metafizik varlıkların ancak dolaylı olarak inanç ile varlıklarının kabûl edilebileceğini hatırlatmak isterim. Bilimsel yöntem sadece fiziksel varlıkların ve doğa yasalarının bilinmesi için işe yarar, inanç ise bilimsel yöntemin tanım ve ilke olarak erişim sağlayamayacağı yâni geçerli olamayacağı metafizik varlık alanında kullanılabilecek tek seçenektir. Böyle olduğu için Tanrı, peygamberleri aracılığıyla dolaylı olarak Kendi varlığını bildirmektedir. İslam inacını kabûl eden kişiler için Tanrı'nın meleklere ihtiyaç duyup duymadığı veya neden ihtiyaç duyduğu asıl ve öncelikli öneme sahip olan bir konu değildir, onlar için asıl mantıklı ve öncelikli önemi olan, Cennet'e kabûl edilme yâni Cehennem'e gitmekten kurtulma hedefine ulaşmaktır. Çünkü bazı kişilerin Kâinatı yaratmış olsa bile âdeta Kendi köşesinde beklediğini zannettiği gibi duyarsız bir Tanrı yoktur, inanıp iyi işler yapanları Cennet'e koyacağını veya inanmayıp kötü işler yapanları ise Cehennem'e koyacağını güçlü bir ikazla bildirmiş olan bir Allah vardır. Hayat oyununun kurallarını, Allah koymuştur ve sizin oyundan çıkma şansınız yoktur. Ya kazanacaksınız ya da kaybedeceksiniz. Hedefimiz elbette kazanmak olmalıdır ve bunun için oyunu kurallarına göre oynamak zorundayız.
 

Geri
Yukarı