Tanrı neden meleklere ihtiyaç duyar?

Kendinden üst bir varlığın iradesini anlayamazsın. Bir bebek annesinin neden onu emzirdiğini ancak onun yaşlarına doğru ilerledikçe kavrayabilir. İnsanın ilmide Allah'ın ilmine yaklaşamayacağı için irade sorgulanamaz. Eğer her şeyini tam anlamıyla kavrasaydın zaten sana ilah derdik. Allah'ın zatı hakkında bir insanın yorum yapması, bir sineğin güneş sisteminin formülünü bulmaya çalışması gibidir.
Galiba her şeyi ölünce anlayacağız...
 
Böyle bir mantık mı olur?

Tanrının tanrı olma özelliği yaratmasıdır değil mi? İllaki yaratacak. Eğer senin mantığın ile ilerleseydik tanrı neden insanlara, dünyaya, evrene ihtiyaç duyar gibi konular da açılmalıydı. Açılmamasının bir sebebi var. Mantıksızlığı.
Neden mantıksız olsunki böyle sorular? Eğer sorgulamayacaksak neden varız?
 
Neden mantıksız olsunki böyle sorular? Eğer sorgulamayacaksak neden varız?
Sorunun işleyişine mantıksız diyor, sorgulamaya değil. Tıpkı tanrıyı kim yarattı gibi. Bir de mantıksız kelimesini halk arasından iteleme olarak öğrendiğin için sanki bir hakaretmiş gibi algılıyorsun. Kümeler arasında bir kopma varsa o soruya mantıksız denir.
 
Son düzenleme:
Tanrı bir şeye ihtiyaç duyuyorsa Tanrılık vasfı ortadan kalkmaz mı? Çünkü Tanrı'nın gücü her şeye yetmeli, ondan güçlü kimse olmamalı, herkes ona itaat etmeli. E başka bir varlığa ihtiyacı varsa her şeye gücü yetmiyordur. Çünkü yetseydi ihtiyacı olmazdı. Her şeye gücü yetmeyen varlığa da Tanrı denmeyeceğine göre?

Sen burada bir Tanrının evreni yarattığını söylüyorsun ve anlatıyorsun. Ben buna inanmıyorum ki? Mükemmel bir varlık diye bahsettiğimiz Tanrı, mantıken hiçbir şey yapmaz. Sen okuduğunu anladığını iddia ediyorsan önce bunu kabul etmen lazım. Anladığını da sanmıyorum. Bahsettiğimiz tanrı taktir edilmeye ihtiyacı yoktur. Ben bunun mantıksız olduğunu düşündüğüm için inanmıyorum zaten? Sen ikimizin de kabul ettiği bir şeyi bana anlatmaya çalışıyorsun.

Bahsettiğin şey mükemmel tanrı tanımına uymuyor. Taktir edilmeye sadece egosu olan canlılar ihtiyaç duyar. Tanrı olarak neyi kabul ediyorsun bilmiyorum fakat genel olarak kabul edilen varlık bahsettiğin şeye ihtiyaç duymaz.

Tanrı nedir? Bana anlatın. Gözünüzü seveyim. Bana Tanrı'yı anlatın ki sizin kafanızda Tanrı özelliklerini anlayayım. Bana göre Tanrı *ben de ateistim*, evreni yaratmış doğaüstü varlıktır. Bana kalkmış Kur'an-ı Kerim'de yazan özellikleriyle geliyorsunuz. Bunun İncil'i var, Tevrat'ı var, Zebur'u var. *Tanrı ihtiyaç duymaz, Tanrı'nın canı sıkılmaz.* Nereden biliyorsunuz neden yaratıp yaratmadığını? Ben de bilmiyorum fakat varsa sebebi olmalıdır. Bana sebepsiz bir şeyi izah edemezsiniz. O DEDİ, OLDU. Olay bu değil. Sebep olmalı, sebep.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Tevrat'ı var, Zebur'u var. *Tanrı ihtiyaç duymaz, Tanrı'nın canı sıkılmaz.* Nereden biliyorsunuz neden yaratıp yaratmadığını? Bende bilmiyorum fakat, var ise sebebi olmalıdır. Bana sebepsiz bir şeyi izah edemezsiniz. O DEDİ, OLDU. Olay bu değil. Sebep olmalı, sebep. Bu kıçımdan tayyare bir sebep de olabilir. Ama bir sebeptir.
Dostum nedensellik felsefesinden o kadar uzaksın ki...
Sebep-Sonuç, bu sorduğun sorular hep evren kümesinin içerisinde bulunan unsurlar. Bu küme içindeki ihtiyacı da küme dışındaki varlığa yoruyorsun. Soyut kavramları somut olarak anlatmak çok zor. Misaller de yetersiz kalıyor lakin Altay Cem Meriç'in anlam arayışı kitap okumalarını izlesen baktığım bakış açısıyla her şeyi raylarına oturtabilirsin. Bak nasıl ki Evren kümesi içinde bulunan zaman kavramını Tanrıya nispet edemiyorsak, aynı şekilde bu küme içinde bulunan ihtiyaç, nedensellik, sınırlı irade olgularını da nispet edemeyiz. Daha ne kadar somutlaştırabilirim bilmiyorum...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı