Zaman ile var olmanın ne ilgisi var. Zamandan bağımsızda olsa var olmak için yaratılması gerekiyor bu bakış açısıyla. Bu da mantıksal olarak var olmak için yaratılmak gerekmediği sonucuna ulaştırıyor.Tanrı, zamanın ötesinde çünkü. Aklımız alamaz zamanın ötesine. Tanrı, evreni yarattı.
Tanrı hep vardı. (Bunlar benim şahsi düşüncem).
Dinsiz bireylerin bir kısmında tanrıyı kabul etmelerinin şartı onu bizzat görmeleri veyahut başka bir yolla deneyimlemeleridir. Ancak; tanrı direkt kendisi yeryüzüne inse ve bizimle iletişime geçse bile, onun tanrı olduğundan nasıl emin olur ve inanabiliriz?
Bu problemin oluşmasının asıl sebebi tanrıyı nasıl tanıdığımızdır. Tanrının kendisi ve sıfatları sonsuzdur, daha üst seviyesi yoktur. Bizim tanrıyı görüp, tanrı olduğunu idrak edebilmemiz için sonsuzu tecrübe etmiş olmamız gerekir. Eğer sonsuzu tecrübe etmezsek, yeryüzüne inen varlığın tanrı tanımına uyup uymadığını anlayamayız. Bilakis onun tanrı olduğunu bilemeyiz. Yeryüzünde gördüğümüz kişi şu ana kadar bu sıfatları en yüksek seviyede taşıyan bir varlık olsa bile, daha üstü olmadığından nasıl emin olabiliriz?
Bu sebeplerle, belki tanrı direkt yeryüzüne inse bile tanrının varlığı konusunda kesin bir sonuca varamayabiliriz.
Pek heyecanlanmayın derim, çoğu kişi konudan bağlantısız cevaplar veriyor.Konuyu takip edip yanıtları okuyacağım merak ettim.
Öncelikle mesajınızın üzerinde durabilmek için tanrı kavramının bir tanımını yapmak gerekiyor. Monoteist tutumlara baktığımızda tanrı yaratıcıdır ve yaratıcı olarak sonsuz sıfatlara sahiptir. Bir çimenin monoteist tutumlardaki tanrının yerini alabileceğini düşünmüyorum.Öncelikle güçlü agnostik - deist bir bireyim. Tanrı ve onun niteliği her zaman aynı değildir ve tanrı yaratıcı olmak zorunda değildir. Tanrı mantıken tapılan varlıktır bir çimene taparsanız sizin tanrınız olur ve tanrının niteliği sizin için sadece çimenin nitelikleridir. Tanrının niteliklerinde kesin bir objektiflik sergilenemeyeceği için gerçekten tanrı yeryüzüne inse dahi kesin sonuca varamayabiliriz.
Pek heyecanlanmayın derim, çoğu kişi konudan bağlantısız cevaplar veriyor.
Öncelikle mesajınızın üzerinde durabilmek için tanrı kavramının bir tanımını yapmak gerekiyor. Monoteist tutumlara baktığımızda tanrı yaratıcıdır ve yaratıcı olarak sonsuz sıfatlara sahiptir. Bir çimenin monoteist tutumlardaki tanrının yerini alabileceğini düşünmüyorum.
Tabii sizin görüşünüze ignostik bir tutum diyebiliriz ki sizin gibi düşünen insanlar mevcut. Tanrı kavramının tanımındaki tutarsızlıklar sebebiyle tanrı hakkında tartışmak saçmadır diye bir tutumları var ignostiklerin. Cevabınız için teşekkür ederim. Konu bağlamında cevap yazan sayılı insanlardan oldunuz.
Politeist inanışlarda daha farklı bir durum söz konusudur diyebiliriz, evet. Politeist inanışlarda tanrıların hepsinin yaratıcı niteliği olmayabiliyor.Yunan mitolojisindeki tanrılar gerçekten var olsaydı (çoklu tanrı) zeusun yaratıcı gibi bir niteliği olmadığı için mantıken tanrının niteliği Yunan mitolojisi gibi çoklu tanrı söylemlerinde kesin olarak yaratıcı değildir tabii Yunan mitolojisi kesin olarak var mı bilinemeyeceği için dediğim gibi bir objektiflik sergilenebileceğini düşünmüyorum biraz garip bir yanıt oldu ama.
Aaaa hocam olur mu? O arkadaşımız her türlü lafı, her kişiye edecek en yetkili konumdadır. Lütfen, rica ederim sözlerinize dikkat edin.İnsanların argümanlarına laf edecek konumda değilsiniz. Zira "Şurada bir kaşık var ve bu tasarımın bir yaratıcısı var. İnsan da var o zaman onun da yaratıcısı olmak zorundadır." tarzında argüman üretiyorsunuz.
Tanrı yok.
Düşünsene vücudumuzdaki bakteriler kendi aralarında konuşup insan yok diyorlar.
"Bastığın yerleri, 'toprak' diyerek geçme, tanı.."@Lugia2231
Düşünsene vücudumuzdaki bakteriler kendi aralarında konuşup insan yok diyorlar. Bizi görmeleri imkansız çünkü. Ama bu var olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Tanrının var olduğu gerçeğinide bizim onu görmememiz değiştirmiyor.