TCG ufuk göreve hazır

Yanlış bilgi
Parçalar yine toplama biz sadece yapbozu tamamlıyoruz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
"Hükümetin kötü yönetiminin sonuçlarını eleştirirken doluşan troller, iyi yaptığı şeyi neden takdir etmiyor?
Bu gönderinin altının boş olması çok ilginç.. Bir çok şeyi ifade ediyor aslında da konuşmaya gerek yok."

Arkadaşlar konuyu anladığınızdan emin misiniz? Kimsenin ülke yerinde saysın, bir şey yapmasın vb dediği yok. Yukarıdaki yoruma cevaben yazıldı tüm yazılanlar, paylaşıma değil. Paylaşımı beğenirsin beğenmezsin ayrı. Herkes dilediğini düşünür, söyler. Olay söylenmeyenler üzerinden de insanları şucu, bucu şeklinde ayırmak, ötekileştirmek. Yıl olmuş 2022. Ben Atatürk'ün kurduğu bu büyük ülkenin ve tarihe iz bırakmış bir milletin bu habere avunmasının beklenmesini, avunmadığında hain ilan edilmesini kabul etmiyorum.
 
Özkan Bey "...çağdaş medeniyetler seviyesinde ürünler..." üzerinden gidiyorum. Bizler senelerce ABD artığı savaş gemilerini filolarımızda kullandık. Bazıları hala filomuzda belki birçoğu. 92'de Muavenet vurulduğunda dahî, tazminat olarak Knox sınıfı hurdaları verdiler bize. Türkiye senelerce her alanda hurdalar kullandı. Bir noktada haklısınız, evet avunmamak gerekiyor zira Ufuk gibi belki 5 belki 10 gemiye ihtiyacımız var. Mavi Vatan'ı korumak için sağlam bir filoya sahip olmamız gerekiyor.

Herkes için başlangıç farklıdır, benim için başlangıç TUSAŞ'ın F-16 üretmesidir. ÖNCEL-I ve ÖNCEL-II programları ile TUSAŞ ilk kez üst düzey bir savaş uçağını montaj da olsa üretme şansı elde etti. Gerçekten de nizami uçaklar üretildi o projelerle. Buradan kazanılan deneyimlerle bir kültür oluştu ve yavaş yavaş "yerli ve milli teknoloji" yapabilir miyiz sorusu sorulmaya başlandı.

ÖNCEL-I 87'de başladı. 2022'nin ilk haftasında ise HürJet'in imalatı başladı. Aradan geçen 35 senede, parça birleştirmekten artık kendi uçağımızı tasarlamaya, kendi imalatımızı yapmaya ve üretmeye başladık. Sizler daha iyi biliyorsunuzdur, Jet uçağı ve özellikle Jet motoru imalatında üretim teknikleri ve becerisi, ham madde işleyebilme yeteneği ve kabiliyeti çok çok kritiktir. Türkiye 35 sene içinde öyle ya da böyle bu noktaya gelmiş.

Atatürk'ün kurduğu bu büyük ülkenin yapması gereken de bu değil midir? Budur ve hatta daha da fazlasıdır. Ne yazık ki gerek ekonomik gerekse zihniyet kaynaklı nedenlerden dolayı Türkiye gerçek kabiliyetinin çok daha azını kullanabiliyor. Benim en büyük eleştirim budur. Siyasetten eğitime bir zihniyet değişimi şart. Gençlere evvela fırsatlar tanınmalı ve ortamlar yaratılmalı.

Kimse savunmadığında hain ilan edilmiyor, bilakis ben burada alanım olan konularla alakalı çalışmaları savununca defalarca yandaş ilan edildim. Yukarıda bile arkadaşlar hala gemilerin yapboz gibi yapıldığını zannediyor. Sorun insanların bilmesi ya da bilmemesi de değil ki, fikri olmadan zikri olması. Siz işlemciye önem veriyorsunuz ve bu çok doğru bir nokta da. Ama ben TÜBİTAK Çakır'ı duyurduğunda, burada gelen tepkilere de bizzat şahit oldum. İnsanlar dalga geçip gidiyorlardı.

Ben Atatürk'ün kurduğu bu büyük ülkenin ve tarihe iz bırakmış bir milletin bu habere avunmasının beklenmesini, avunmadığında hain ilan edilmesini kabul etmiyorum.

Açıkçası kişisel bir düşünce ve saygı duyuyorum. Ancak belirtmem gerekir ki bu yapılanlar tam da bu ülkenin var olma ve kurulma sebebidir, donanma için de bir övünç kaynağıdır. Kendi mühendislik kaynaklarımızla ürettiğimiz bir istihbarat gemisi.
 
Bu işlerde moral ve mental güç önemli bir yer tutar. Bu mühendisler bu projeyi gerçekleştirdiğinde iş bitmiyor. Yapılan işi kuvvetler alıp değerlendiriyor. Test ediyorlar, adeta mühendislere yapılan iş için not veriyorlar. İşte bu aşamada geçer not almak, proje üzerinde aylar/yıllarca çalışan bir mühendis için çok önemlidir. Kuvvetlerden gelen olumlu dönüşler, projenin en yetkili mühendisinden tutun, şirketteki çaycıya kadar ulaşır ve ulan biz bir şeyler yapabiliyoruz ve yaptığımız işer 2021 dünyasında tutunabiliyor algısını canlandırarak kendileriyle gurur duyarlar. Bu işte çalışan biri olarak bunu ben daha iyi anlayabiliyorum. Bunu yaşayan mühendisin hayal gücü, ufku genişler. Daha çok çalışmak, daha iyisini yapmak için moral ve heves bulur.

Benim için Amerikalılardan 2. el Gabya Sınıfı fırkateyn almak övünç meselesi değildir mesela. Ancak topraklarımızda, bizim tersanelerimizde, milli imkanların çoğunlukla kullanılarak üretilen bir proje için mutlu olurum, övünürüm ve bunun üstüne daha fazla ne koyarak diğer ülkelerin seviyesine çıkabiliriz/geçebiliriz diye düşünerek gelişmek için uğraşırım. Kuvvetlerin, Türk mühendislerinin de böyle yaptığına emin olmama gerek yok, direkt olarak biliyorum.

@SideWinder Amerikalılardan aldığımız külüstür gemilere, bir süre sonra Amerikalılardan daha çok hakim olduğumuz söylenirmiş Amerikalı mühendis/askerler tarafından. Hatta Gabya Sınıfı Türkiye'ye verildikten bir süre sonra ülkeye gelen Amerikalılar artık size öğretecek bir şeyimiz yok, siz bize bilmediğimiz şeyleri öğretmeye başlamışsınız bile diyorlarmış.

Donanmamızın insan gücü kalitesi ortada. Dünyanın en büyük donanmasının yetkililerinden bu lafları duyan bir donanma işin büyük bir kısmını çözmüştür. Gerisi milli imkanları maksimuma çıkararak doktrinin gerektirdiği şekilde envanteri büyütmektir. Ki 10 yıl sonra denizlerimizde ilk destroyer'imiz yüzecek, Türkiye aynı anda 3 adet son model fırkateyn yapmaya başlayacak.

Bunlar, Türkiye için Mavi Vatan'ın ne kadar önemli bir yer kapladığını görebilenler için muazzam derecede kritik projelerdir.
 
Son düzenleme:
Dünyanın hiçbir gemisi yüzde yüz o ülkenin kaynaklarıyla yapılmaz ki. Fransa uçak gemisi yapabiliyor ama ABD'den 1.3 milyar dolara elektromanyetik fırlatma sistemi satın alıyor. Ben herhangi bir fransızın neden yüzde yüz yerli değil diyeceğini sanmam. Devletler daha ucuza mal etmek için birbirlerinden parça tedarik edebilirler. İnanılmaz gerçekten. Hükümet umurumda değil lakin Türk donanması büyük oranda yerli şekilde üretiliyor. TCG ufuk, i sınıfları, reis denizaltıları. Bunlar tecrübe. Hiçbir zaman %100 yerli olmayacak. Ama yavaş yavaş kendi sistemlerimizi entegre edeceğiz. Motor üretmek kolay olsaydı Çin ABD'den kopyaladığı 5.nesil savaş uçağına 20 senedir bir motor değil 100 çeşit motor üretmiş olurdu. Yani proje elinizde olsa bile o motoru üretmek inanılmaz tecrübe gerektiriyor.
 
Bugün motor tamamen ithaldir, yarın pistonları ondan sonra bloğu ondan sonra da milli kendimiz üretmeye başlarız 10. gemi komple yerli motorlu olur mesela. Motor üretimini 50 ton demir artı CNC olarak mı düşünüyorsunuz?
 
Özel sektörün önünü aç, savunma şirketlerini destekle, rekabet arttır sonuç ortada. Keşke 60'larda özel sektör desteklenseydi şu an çok farklı bir ülke olurduk.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı