TD500 Mesh olağan dışı fan titremesi

uaardil

Decapat
Katılım
16 Aralık 2020
Mesajlar
73
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar merhabalar olayı en kısa şekilde anlatayım. Yaklaşık 1 ay önce TD500 mesh ARGB fanlı kasaya geçiş yaptım. Öndeki 3 ARGB fanı CHA_FAN 2 girişine takmıştım. Kasada başka fan olmadığı için egzoz fanı yerine eski kasamdan kalan Molex girişli Frisby RGB fanı taktım. Hiçbir sıkıntı yoktu sadece ön fanlardan normalde herkeste gelen çok ince bir ses geliyordu bu kasanın fanlarında olan bir özellikmiş bu sıkıntı değil. Aradan haftalar geçti egzoz fan için bir arkadaştan Cooler Master ARGB fan aldım bunu egzoz fan yerine takmak istedim. Kablolama sorunları sebebiyle egzozu CHA_FAN 2 girişine yani daha önce öndeki 3 fanı taktığım girişe taktım. Öndeki 3 fanı da kullanılmayan CHA_FAN 3 isimli girişe taktım.

Sorunumuz böylece başladı. Genelde oyunlarda veya bilgisayarda iş yaparken ön fanlarda arabaya ara gaz verirmiş gibi fanlar titreyerek uğultu yapıyor. Sanki hızlanmaya çalışıyor da bir engel varmış gibi. Acaba yeterli güç alamıyor mu diye biostan fan hızını turboya aldım fanlar turboya geçince saç kurutma makinesi gibi ses çıkarıyor (normal hali) ama günlük kullanımda denk geldiğim iğrenç titreme ve uğultuyu BIOS'ta hızlarla oynarken asla hissetmiyorum gayet düzgün çalışıyorlar.

CHA_FAN 3'te sorun var mı acaba diyerek egzozu 1. CHA_FAN girişine, öndeki 3 fanı da ilk aldığımda taktığım 2. girişe taktım yine aynı sorun var. Kasanın ön panelini çıkarınca ses biraz daha azalıyor çünkü ön panelin ızgarası titreyince ses yayılmasına bayağı yardımcı oluyor. Ön panel yokken de sesi hissediyorum ve elimle kasanın yanlarını tutunca titreşim hissediliyor.

CHA_FAN girişlerinde öncelik olduğunu sanmıyorum eğer öyleyse öndeki fanları egzozdan daha önceki bir girişe takabilirim fakat dediğim gibi biosta fan hızlarıyla oynayınca gayet normal hava sesi alıyorum.

Çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Sistem özellikleri:
High Power Element BR 750W güç kaynağı.
XPG D60G 8x2 RAM.
i5 10600K işlemci.
ASUS TUF Z490 Plus.
MSI GTX 1060 3 GB OC.

Bu arada egzoz fanında veya sıvı soğutmanın fanlarında hiçbir sıkıntı olmuyor. Sadece öndeki 3 fan 2-3 saniye inleyip susuyor. Öndeki fanların vidalamalarıyla hiç oynamamıştım uğultudan sonra emin olmak için iyice sıkıştırdım, gevşetip denedim ama fark yok.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fanların rezonans yapıp rahatsız ettiği belli bir aralık var anladığım kadarıyla. Her fanda rezonans yapan bir RPM değeri vardır ama tabi genelde fanlar rulmanlar kaliteli olunca bu en aza indirgenir.
Bu RPM değerini bulup BIOS ayarlarından bu değeri atlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Mesela %40'ta bu sesi yapıyorsa atıyorum BIOSta o fan header için 50 derceye kadar %30 60a kadar %50 şeklinde ayarlanabilir.
 
Hocam bende td500 mesh kasasinda 1 haftaya yakin aynı sıkıntıyı yaşıyorum. Öncelikle ön radyatör fanları belli rpm lerde döndüğünde resonans yaratiyor, 9.84 volt ile çalıştığında ses en bariz noktaya ulasiyor ondan dolayi olabildiğince fan ayarlarında o rpm'e az uğrayacak şekilde ayarladım.

Benim modelimde egzoz fani da geldi, ön fanlarla aynı hizla döndükleri zaman da ön fanlar bu ritmik uğultu sesini çıkarıyor. Bunu da aralarinda sürekli 100 rpm fark olacak şekilde ayarladığımda .

Maalesef problemi halen tam olarak çözemedim. Ancak en bariz titreşimlerin harddisk ve ön alt fandan geldiğini tespit ettim. Önceki arkadaşın dediği gibi kasada rezonans oluyor, seslerin bir kısmını fan ayarı çekerek azaltmış olsam bile kasanın üst kısımlarına dokunduğumda sanki kasa sağa sola sallaniyormus gibi bir titreşim hissediyorum.

Artık Kulaklığı takıp pek takmamaya çalışıyorum, bir haftadır sanırım kasayı 20 kez açıp kapamışımdır 😄. Ayrıca vidalarida kademeli sıkıp gevşetmeye dikkat edin, fanları başta teker teker sıkarak açılarını bozmuştum ve daha fazla ses çıkarmaya başlamışlardı.
 

Geri
Yukarı