Technopat Sosyal 2024 Planlarımız

Hocam bu programı yapabildiğinize göre onu da yapabilirsiniz, biz size inanıyoruz en iyisinden. Yeni bir Windows 11 ve Android logosu mümkün 😃
Android logosu tamam fakat Windows 11 biraz sıkıntı. O kısım herhalde XenForo eklentisini hazırlayana emanet. Sanırım elimden anca bu kadar geliyor. İnancın için teşekkürler.
 
Ya siz hocam? Sizinki bayağı incikli cıncıklı ama belki alırlar.
Xenforo eklentisi çok daha zor.
Göz ardı etme halihazırda var. İmza da var. Gerçi profilini gizleyenlere olmuyordu bir ara. Sağda solda bir şeyleri gizlemek forumun zararına. Onun dışında alt widget, widget birleştirme ve notlar kalıyor. Widget'lı olanlar çok kolay, istense eklenir. Notlar da belki başkası tarafından yapılmıştır. Kabaca bakınca yönetim için olanını gördüm. Bildiğim kadarıyla şu an Technopat'ta yok ama bu işlevi bir şekilde zaten yaptıklarını hatırlıyorum, gerek yok yani.
1698876518278.png
 
Merhaba arkadaşlar,

Bu konuda kısaca Technopat Sosyal'e 2024'ün başlarında yapmak istediğimiz güncellemeleri paylaşmak istiyorum.

  • XenForo 2.3 güncellemesi:
    • Sosyal'in altyapısı XenForo 2.2 forum yazılımıdır. Bu yazılımın yeni 2.3 sürümünün özellikleri belli oldu. Sürümün bu sene çıkmasını bekliyoruz. Çıkar çıkmaz geçmek için de şimdiden çalışmalara başladık. Beta sürümler geldiğinde yerelde test edip nihai sürüm çıkar çıkmaz hızlıca geçmek istiyoruz.

    • WebP formatına geçiş:
      • Biliyorum bazılarınız bu formatı sevmiyor (@Ali Güngör ?) ama hem resimlerin daha az yer kaplaması hem de sitenin daha hızlı açılması için Sosyal'deki bütün resimleri geri dönüşü olmayacak şekilde WebP formatına çevireceğiz. Bu işlem, örnek veriyorum, 40 GB olan resim boyutunu 20 GB'a indirecek. Bunu da XenForo 2.3 güncellemesi sonrasında yapacağız.
    • Resmi Karanlık Mod:
      • Şu anda Sosyal'de karanlık mod var ama bunu üçüncü parti bir eklenti ile yapıyoruz. XenForo 2.3 ile birlikte bilgisayrınızın temasına göre ayarlanan bir moda geçeceğiz. Bu sayede karanlık tema kullananlar karanlık, açık kullanan Sosyal'i açık renkte görecek.
    • Roket Hızında Mobil:
      • Türkiye'deki ilk AMP kullanan XenForo platformu olarak mobildeki hıza ne kadar önem verdiğimizi biliyorsunuz. Şimdi bu hızı sadece AMP sürümünde değil, standart mobil sürümde de sunacağız. Bu tabii ki XenForo 2.3 ile mümkün olacak zira yeni sürüm Google'ın Lighthouse testinden 99 puan almayı başarıyor!
  • MariaDB 10.11 güncellemesi:
    • Technopat şu anda Haziran 2021'de piyasaya sürülmüş olan ve 2026 yılına kadar güncellenecek olan MariaDB 10.6 sürümünü kullanıyor lakin yakın zamanda daha güncel 10.11 sürümüne geçmeyi planlıyoruz. Yeni sürümle birlikte hem Sosyal hem de ana sayfanın performansı büyük ölçüde artacak ve bu sayede GIF gibi özellikleri daha kolay bir şekilde ekleyebileceğiz.
Bunlara ek olarak başka yeni özellikler de eklenecek fakat bunları da zamanla paylaşacağız.
WebP yerine telefonlarda da yaygınlaşan HEIF ve onun gibi başarılı ama açık kaynak rakibi olan AVIF daha iyi. WebP'den daha kaliteli ve iyi sıkıştırıyor bunlar. Ancak sorun PHP içerisinde bu formatların standart desteklenmesi ve uyumluluk. Herkes halen açamıyor, yazılımlar tam desteklemiyor, bazı eski donanımlar da desteklemiyor.

Muhtemelen Xenforo WebP desteğini ancak getirir, biz de kullanırız ama diğerleri 2-3 sene daha alır.

WebP de bu formatlar da jpg ya da png gibi kullanıcılar tarafından "tıkla aç" şeklinde kolayca kullanılamıyor. Bunu sevmiyorum, forum ve internet kültüründe bilmeyen kullanıcıya kolaylık sağlamak lazım her zaman, eski sistem ve Legacy uyumlu olmalı gelişmeler. Yani mevcut koşullarda WebP bence ehven-i şer.

AMP ile aynı hız halen diğer sürümlerde yok, puanı yüksek de olsa hız önemli. Kesin yargılar değil de maksat muhabbet, fikir alışverişi olsun diye yazdım bunları. Sonuçta teknik kısım ağır basar.
 
1698930661568.png
ᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠ
image-removebg-preview (1) (1).png

ᅠᅠᅠᅠᅠᅠmacOSᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠiOS

1698931372539.png
ᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠ
1698931495338.png

ᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠLinuxᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠOpera GX

1698931556310.png
ᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠ
1698931780771.png

ᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠBraveᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠSafari


Ayrıca logolar çok küçük duruyorlar biraz büyütülebilir. @Recep Baltaş
 
Son düzenleme:
AMP ile aynı hız halen diğer sürümlerde yok, puanı yüksek de olsa hız önemli. Kesin yargılar değil de maksat muhabbet, fikir alışverişi olsun diye yazdım bunları. Sonuçta teknik kısım ağır basar.
Daha adamakıllı çalışmıyor AMP, hız daha mı önemli? 😀

Buna özellikle bakacağız zira beni de başından beri rahatsız ediyor eski logolar.
Eklenti çıktığında yükleyip denersiniz artık. 😃
 
Son düzenleme:
Mobil internet kullandigimdan JS ve "Load Images Automatically" OFF yapiyorum.
Cok kota yiyorlar ve fani bagattiriyorlar.
Bu ayarlarda forumu kullanabiliyorum mesaj yazabiliyorum.
Bunu bozmayin sakin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı