Tekniker ile teknisyen arasındaki fark nedir?

fatsaordu

Decipat
Katılım
21 Aralık 2022
Mesajlar
1.053
Çözümler
3
Yer
Tekirdağ
Arkadaşlar meslek lisesinden mezun olunca teknisyen olunuyormuş, iki yıllık üniversiteden mezun olunca tekniker olunuyor, sizce tekniker olmaya değer mi? Güncel olarak fabrikalarda, iş yerlerinde maaş farkı, çalışma koşulları vs. nasıldır?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Olaya pek hakim değilim ama gerçek hayattan bir örnek vereyim.
Alüminyum doğrama üreten bir firma. Ofis kısmında %90 AutoCAD kullanılıyor. Mimarlar var, onlar 3DS Max de kullanıyor. Bir de teknikerler var. Sıkıcı, boş AutoCAD işleri onlara yıkılıyor.
Bu firmaya gelip ben lise mezunuyum desen yüzüne bakmazlar. Tekniker bile işe almazlar. O teknikerler 10-15 yıllık tecrübe sahibi oldukları için oradalar.
Yani çalışma koşulları o firma için şöyle. Birisi iş arıyor. Diğeri de belki iş buluyor.
Bahsettiğim firma öyle çok büyük bir firma değil. Çaycısı falan dahil en fazla 20 çalışanı var. Kabaca 10 kişi ofiste 10 kişi atölyede. Daha büyük firmalarda durum daha da vahim olacaktır. İşi daha iyi bilen birisi varken kötü kişiyi anca düzgün iş yapmayan yerler (ben sana asgari ücret vereceğim ama sen bana 2 bin lirayı elden geri vereceksin, sigortasız çalışırsan asgari ücret veririm vb.) alır gibi geliyor.
 
Kağıt üzerinde dediğin gibi gözükebilir. Gerçek hayatta durumlar firmadan firmaya farklı oluyor. Örneğin benim çalıştığım büyük sayılabilecek bir fabrikada teknisyen olabilmek için en az 12-15 civarı çalışıyor olman gerekiyor. Tabi teknisyen olabilecek nitelikte olması gerekiyor kişide. Yani meslek lisesinden veya iki yıllık hatta dört yıllık mezunlari düz işçi olarak işe başlıyor bizim fabrikada.
(Dört yıllıktan kastım, fabrika ile alakasız olan mezuniyetler, ornek: öğretmenlik)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı