Televizyon ile monitörün farkı nedir?

TouchpadLover

Hectopat
Televizyonlarda yenileme hızı çok yüksek oluyor. Küçük bir televizyon almak daha mantıklı değil mi? Yani demek istediğim hala monitör alınmasının sebebi nedir?

Gecikme süresi en büyük farktır. Monitörlerin büyük çoğunluğu 5ms gecikmeye sahiptir fakat bu gecikme süresi televizyonlarda daha yüksektir (eğer doğru hatırlıyorsam 10 civarıydı onların ortalaması).

Televizyonlardaki yenileme hızı çok fazla olmaz. 400hz 800hz gibi değerleri çeşitli programlarla alıyorlar diye biliyorum. Bilgisayarınızı bağlayınca büyük ihtimalle ya 50hz ya da 60hz gibi bi değerle çalışacaktır. Ayrıca televizyonlardaki tepki süresi genelde çok uzun oluyor.

Televizyonlarda yenileme hızı çok yüksek oluyor. Küçük bir televizyon almak daha mantıklı değil mi? Yani demek istediğim hala monitör alınmasının sebebi nedir?

Televizyon kullanıyorum 5 ms 60 HZ 1300 TL aldım benim modelim kusursuz çünkü monitör özellği açınca monitör görünümü alıyor ekran ve göz yormuyor diğer televizyonlarda bu durum böyle değil diye biliyorum yani göz bozukluğu yaşarsınız en büyük eksisi bu.

En basitinden gecikme süresi en büyük farktır. Televizyonda gecikme süresi monitöre göre daha fazladır. Bu fark en çok oyunlarda görülür. Mesela televizyonu monitör olarak kullanırken CS:GO oynamaya çalışırsanız gözle görülür bir gecikme yaşarsınız. Sebebi de televizyonun görüntüyü işleyerek ekrana vermesidir.

Televizyonlardaki o devasa yenileme hızları, günümüzde orta ve ekonomik modellere bile 800 Hz'leri bulan hızlar görüntü işleme algoritmaları ve motorları ile bir nevi sanal olarak yapılıyor. Senin gözüne akıcı olarak geliyor ama özünde öyle değil. 4-5 bin TL'ye kadar olan TV'lerin neredeyse hepsinin paneli 50 Hz'dir. Daha yüksek rakamlara çıkınca 100 Hz modeller vardır. Gecikme süresi de ayrı bir konu tabii.

Monitörlerdeki yenileme hızları ise gerçektir. 144 Hz ise o gerçek 144'tür.

Gecikme süresini zaten çoğu arkadaş bahsetmiş fakat biraz iyimser rakamlar vermişler. Bazı televizyonlarda bu gecikme süreleri 25-30 ms değerlerine kadar çıkabilmektedir.

Bir de OLED televizyonu bilgisayar ekranı olarak kullanmak isterseniz televizyonunuza yazık olur. Masaüstü gibi ekran devamlı sabit olan görüntüler OLED'lerde "screen burn in" sorununa neden olacaktır. Hani şu eski OLED ekranlı telefonlarda klavye ekranın içinde yanmış gibi gözükür ya zaman içinde masaüstünüz de televizyonunuzda aynı etkiye yapabilir. Çünkü OLED ekranlar LCD ekranlara kıyasla tek bir arka plan ışığı kullanmak yerine bir sürü küçük LED ışığı kullanır. Eğer uzun bir süre aynı görüntü ekranda durursa sadece yanan LED'lerde aşınmaya neden olur. Sadece yanan LED'ler aşındığı için ekranda hoş olmayan bir görüntü kalabilir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı