Termal macun değişimi sonrası RTX 3070 sistemde FPS düştü

_R34L_

Megapat
Daha fazla  
Herkese merhabalar,

Yakın zamanda yıllık temizlik için bilgisayarımı temizleyip, işlemci ve ekran kartımın termal macunlarını (geçen seneden artan Thermal Grizzly marka macun ile) yeniledim. Daha sonrasında BF6'nın beta sürecine denk geldi ve oyunu indirip yükledim. 10-20 FPS’lerde, almamam gereken kadar düşük FPS aldım; hatta konusunu da açtım ama pek bir çözüm çıkmadı. Dedim bilgisayar çok dolu ve 2 senedir formatlamadım, belki ondandır diyip formatladım (Win 10 Pro). Gerçekten de gözle görülür bir FPS artışı sağladım (50-60’lara kadar) ama yine de almam gerekenin altındaydı, neyse dedim geçtim.

Bu günlerde ise Path of Exile 2 oyununun yeni bir ligi çıktı ve oynamak için PC’ye oturduğumda, 20-30 tane yaratık çıktığında FPS’im 3-4’e kadar düşmeye başladı ve bu durum artık beni çok sinir etmeye başladı. Oyun zaten oynanamaz halde. Bu sorunlar, dediğim temizlikten sonra olmaya başladı. Temizlikte işlemciyi sökmedim bile; işlemci ile soğutucusu arasına termal macunu sıkıp geçtim. Asıl sorun büyük ihtimal ekran kartımdadır diye düşünüyorum çünkü onun macununu sürmem için arka koruyucusunu sökmem gerekiyor. Ama atla deve değil, arkadaş; koruyucuyu söküp macunu sürüp geri taktım ama bilgisayarın eski performansının p’si yok.

Aşağıya, CPU-Z ile grafik kartı yükteyken (oyun açıkken) ölçülmüş değer log’unu bırakacağım. Umarım yardımcı olabilecek bir arkadaş çıkar.

İşlemci: Ryzen 5 5600X
Ekran kartı: Gigabyte GTX 3070

CPU-Z Ekran Kartı Değerleri
Not: Dosyayı indirip açmadan karışık gözüküyor, inince düzeliyor.
Not2: Furmark Benchmark test sonuçları aşağıdadır.
resim_2025-08-31_162359933.png

Son düzenleme:
Ne yazık ki sorun düzelmedi. Hem GPU hem CPU %100 değerine ulaşıyor ve 20'lere fılan FPS düşüyor. Sanırım yeni PC alana kadar yeni oyunları oynamamak mental sağlığım için iyi olacak.

Üzüldüm gerçekten ama bu tarz sorunlar bazen ya bir temassızlık ya termal macunun fazla olup akması bu tarz sebeplerden de olabiliyor. Siz bugün gerildiniz. Sizin yerinizde olsam yarın tekrar bütün kasayı söküp kontrol edip takar sonrasında tekrar temiz bir format atıp kurulum yapar tekrar denerdim. Umarım sorunu bulup düzeltebilirsiniz. Düzeltirseniz lütfen paylaşın bize de tecrübe olsun. İyi akşamlar.

Güncelleme;
2-3 gün kafa dinledikten sonra tekrar bu işe kafa yorayım dedim keza oyun oynamak bu hayatta tek zevk aldığım aktivite diyebilirim. İlk olarak baştan aşağı o gün ne işlemler yaptığımı göz önüne getirdim;
  • Kasayı aç
  • Ekran kartını kasadan çıkar
  • Kasayı uzak mesafeden düşük devirde bir fan ile temizle
  • Ekran kartını sök ve macunla
  • İşlemcinin soğutmasını sök ve macunla
Genel anlamda sisteme zarar verebilecek tek sorun ekran kartında olabilirdi ki o konuda da meslek lisesi alışkanlığımdan biraz daha devre kartlarına hakim olduğum için bir yanlış yaptığımı düşünmüyordum. Peki o zaman sorun neydi ? Enine boyuna bunu düşündüm ve çok büyük bir durumu atladığımı fark ettim. Doğru bir benchmark!
Evet buraya benchmark yapıp sonuçlarını attım ve bu değerleri diğer aynı bileşeni kullanan kullanıcıların puanlarıyla karşılaştırdım. Atıyorum ben 11k puan almışsam ortalamalar 13k civarlarında oluyordu çok bir fark olmasa da ginede ters düşen bir şey vardı. Yaptığım en büyük gözden kaçırma bu testleri çok kısa tutmam oldu. Örnek ile gösterecek olursam yukarıda hali hazırda 1920x1080 görselini atmış olduğum benchmark sonucumda Ortalama fps: 163, Sıcaklık: 74, en sıcak nokta ise 88 derece iken bugün 5 dakikalık bir çalışmadan sonraki değerlerim şu şekilde;
işlemcisiz.PNG

Evet 5 dakikalık bir yük altında ortalama fps: 158'e düşerken sıcaklık:79'a çıktı en yüksek yerdeki sıcaklık: 98'e yükseldi ama fps ortalamam çok oynamazken(-5) sıcaklıklarda gözle görülür bir artış gözlemledim. Peki ya işlemciyi de işe dahil edersek ne olur? Keza oyun oynarken benim işlemcim genelde %100 kullanılıyor hadi aynı anda işlemciye %100 yük bindirerek bir 5 dakikalık test daha yapalım:
İşlemcili.PNG

Ortalama fps: 138, Sıcaklık:77, En yüksek yerdeki sıcaklık: 93
Ekran kartım yükteyken aynı anda işlemcim de yüke girdiğinde fps'im inanılmaz derecede düştü hatta şöyle diyim o 138 ortalamaya bakmayın diğer benchmarkın devamı olduğu için düşürmeye vakti kalmadı normalde ortalama 105-115 arası oynuyord yani 110 ortalama fps diyebiliriz buda ilk yaptığım testlerden 53 fps (%30-35) arası bir kayıp demek ki inanılmaz yüksek bir değer. İlginçtir işlemci yükte iken ekran kartında 1-2 derece azalma gözlemlendi. Ayrıca bu testleri yaparken her ne kadar Furmark'da ekran kartı kullanımı %80 lerde gözükse de görev yöneticisinde ekran akrtı kullanımı hep %50 civarlarında kaldı:
Görev Yöneticisi.PNG

Burdan anladığım kadarıyla hala bir sıcaklık problemim var ama başka çıkarım henüz yapamadım. Kullandığım termal macun 2 sene önce kullandığımın artanından kalma bir Thermal Grizzly Kyronaut'du bu yüzden etkinliğini yitirmiş olabilir bu yüzden yenisini satın alıp sürücem bu sıcaklığı biraz olsun düzeltecektir ama onun harici bir fps akybım varsa bu problemi çözemedim ne yazık ki. Son olarak ekran kartımın termal ped fotoğraflarını atacağım bir değişim gerekiyor mu gerekmiyor mu bilgisi olan olursa paylaşırsa sevinirim. Özellikle @Motionless IN White dostum müsaitsen konuya bakabilrsen sevinirim keza sıcaklık konularına hakim olduğunu düşünüyorum. Herkese iyi forumlar
WhatsApp Görsel 2025-09-03 saat 07.55.45_cba487db.jpg
WhatsApp Görsel 2025-09-03 saat 07.55.45_f52c9e3d.jpg
WhatsApp Görsel 2025-09-03 saat 07.55.46_3c4494ab.jpg

2 senede o macun muhtemelen yapısını yitirmiştir. Ayrıca o termal macun ekran kartları için mantıklı değil. En azından MX-6 veya TF8 EX kullanılmalı ki bu iki macunu da iyi sürmek gerekiyor yoksa sıcaklık değişimi çok olmaz.

2 senede o macun muhtemelen yapısını yitirmiştir. Ayrıca o termal macun ekran kartları için mantıklı değil. En azından MX-6 veya TF8 EX kullanılmalı ki bu iki macunu da iyi sürmek gerekiyor yoksa sıcaklık değişimi çok olmaz.
2 sene öncesinde kullandığımda çok güzel sonuçlar elde etmiştim o yüzden aynı macundan siparişimi sabahtan verdim ne yazık ki. Bir sonrakinde mx-6 da denerim. Fotoğraflardan gördüğün kadarıyla pedler ile ilgili bir sorun var mı sence

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı