Thermaltake contac 30 İncelemesi

Technopat Sosyal'den tüm hız aşırtma tutkunlarına merhaba, bu konumuzda Thermaltake'in üretimiş olduğu Contac30 isimli işlemci soğutucusunu inceliyoruz tekrardan. Ayrıca voltajlı hız aşırtma testlerine de değiniyoruz.

Fiyat :

Ürün orta segment bir hava soğutma sistemi olmakla beraber fiyatı 80 - 130TL arasında değişmekte. Doların bu denli rekorlar kırmadığı günlerde 77TL fiyat etiketi ile aldığım günler mazimde canlandı :) Ancak günümüzde ( 08.05.2015 ) 125TL'ye kadar yükselmiş durumda fiyatı.

Boyutlar :

Contac30'un yüksekliği yani kasa içerisinde ihtiyaç duyduğu derinlik 159mm.
12cm fanın çıkıntısı ile beraber 16cm olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.
Günümüz kasaları genel olarak bu derinliği sağlıyorlar ancak ürünü alırken mutlaka kasa üreticinizin resmi sitesinden kasa derinlik değerlerini kontrol etmelisiniz, aksi halde kapağı kapanmayan bir kasa ile karşılaşabilirsiniz.
dimension.jpg

Özellikler : ( ısı boruları - yapraklar - ağırlık - fan )

İşlemciye direkt olarak temas eden bakır ısı borularından başlamak gerekirse 8mm çapındaki 3 adet ısı borusu soğutucumuzun temelini oluşturuyor.

133c_contac39.jpg

560gram ağırlığa sahip olan soğutucu herhangi bir ek tavan bağlantısına ihtiyaç duymuyor.

Bakır ısı borularının taşıdığı ısıyı ise görmüş olduğunuz yapraklar dağıtmakta :

IMG0034037_1.jpg

Ses düzeyi :

Soğutucu üzerinde bulunan 12cm'lik mavi LED fan ise son dokunuşu yapmakta.
800 - 2000RPM değerlerine sahip olan bu fan 29 - 72CFM hava üfleme kapasitesine sahip ve bu esnada 15-33dB ses seviyesine ulaşabilmekte.
Yük altında yani 55-60 derece sıcaklıklarda varlığını hissettirse de boştayken varlığını hissetmek pek mümkün olmuyor.
Voltajlı OC yapıp yük altına sokmadığınız sürece ses konusunda sizi üzmeyecek bir soğutucu.

Ürüne 2. fanı takma imkanımız da bulunuyor. Pull-Push sistemine uygun olarak taktığımızda yük altındaki sıcaklıklarda 3-5 dereceye kadar düşüş sağlayabiliriz.
Yaratacağı gürültü kirliliğini hesaba kattığımızda 3 derece için pek mantıklı olacağını söyleyemem açıkçası.

B__MG_4093.jpg.jpg

Ürünün yanında gelen silikonlar ile montajı yapabiliyorsunuz ancak tek kelime ile rezalet bir sistem olduğunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Silikonları 1 defa taktıktan sonra 2. defa kullanamıyorsunuz neredeyse. Fandan ayırmak için kesmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca montajı yaptıktan sonra anakarta yakın taraftaki boşluklardan silikon çıkartması falan neredeyse imkansız.

Tek sıkıntı yaşadığım nokta silikonlar ile montajı gerçekleştirmek oldu.

a3.jpg

Uyumluluk :

Intel
LGA 2011 / LGA 1366 / Core i7 LGA 1155/1156/1150 / Core i7 / Core i5 /Corei3
LGA 775 Core 2 Extreme / Core 2 Quad / Core 2 Duo / Pentium D / Pentiu 4/Pentium / Celeron D / Celeron

AMD
FM1 / A-series AM3+ / AM3
Phenom II / Athlon II / Athlon / Sempron series / FX series
AM2+ / AM2
Phenom II / Phenom / Athlon / Sempron series

Yanında gelen aparatlar ile montaj kolayca yapılabiliyor.

yhst-39083765508394_2271_851844354.jpg

Ürünün montajını anakart arkasında bağlanan aparat ile yapmamız gerekiyor.
Bu yüzden kasamızın arkasında montaj boşluğu bulunması gerekiyor.
Aksi halde montaj kısmı biraz zahmetli olacaktır, zira anakartın sökülmesi gerekir.
Güncel kasaların tamamında bu boşluğun bulunması bizi ek bir zahmete sokmuyor.

i1.jpg

SICAKLIK DEĞERLERİ :

Geldik en önemli noktaya, size olabildiğince gerçekçi değerler vermek istiyorum.
Öncelikle testleri FX4100 işlemci ile Aopen Nagas G6 model, hava sirkülasyonu oldukça yeterli bir kasada yaptım.

Hız aşırtmasız değerler :

Hiçbir voltaj veya frekans artışı uygulamadan yapılan testlerde boşta 35, Prime95 ile %100 yük altına sokulduğunda ise 46-48 derece gibi değerler aldım.
Yani gündelik kullanımda ısınmıyor ve buna bağlı olarak sessizliğini koruyor.

Yük altındaki voltajlı değerler :

Çok net bir kaynak olması açısından aşağıdaki rehberi paylaşmak istiyorum.
FX 4100 Overclock Rehberi | Technopat Sosyal
Konu sonunda her türlü ayar ve değerler görünmektedir.

1,45 voltaj verildiğinde yük altında maxsimum 56 derece değerini görmekteyim.
Yani voltaj veridğimizde, sıcaklıklarda 6-8 derece kadar yükselme yaşadım.

RESİM20.jpg

Fazla uzatmadan neticeye gelecek olursak :

Eksiler :
  • Silikon sistemi titreşimleri engellese de montajı inanılmaz zorlaştırıyor.
Bunun dışında çok memnun kaldığım bir soğutucudur, performans olarak beni yarı yolda bırakmadı. Verdiğim paranın hakkını fazlasıyla aldım diyebilirim.

Ve bahsettiğim silikonlar : Gerçekten nefret ediyorum şu silikonlardan :)

CLP0579_751b3fe142844ed38fb4eae83635500d.jpg

Arkadaşlar ürünü VatanComputer'den %25 indirim ile 77 TL'ye aldım. Kutusunu görünce Aopen Nagas G6 kasama sığmayacağını sandım ama sığdı santimler kala :D
3 adet ısı borusunun çift yönlü olarak ısıyı, yapraklara iletmesi ve pervanenin yapraklardaki ısıyı yok etmesi sistemi ile çalışan bir soğutucu.

KUTU VE İÇERİĞİ :

İsterseniz kutusuna bakalım. Oldukça kaliteli ve sağlam bir kutusu var. Üzerindeki resimler göz alıcı cinsten. Çöpe atmadım saklıyorum sonuç olarak.
Kutu içeriği montaj aparatları bakımından oldukça zengin. İntel-Amd montaj aparatları, soğutucu ve kullanım klavuzundan oluşuyor kutu içeriği.

MONTAJ AŞAMASI VE BÜYÜKLÜK :
Öncelikle soğutucunun montaj aparatları gerçekt
en kaliteli. Gayet sağlam bir biçimde işlemciyi tutuyor. Memnun kaldım kutu içeriğinden.
Montajı zorlu, tüm sistemi en baştan takıp sökmek zorunda kalıyorsunuz. Ama soğutucuyu anakarta sabitlemek çok kolay. Sadece sistemi en baştan söküp takması zahmetli.
Büyüklüğü nedeni ile kasaya sığmaz diye düşünüyordum ama santimler kala sığdı. 1-2 cm boşluk kaldı kasanın yan paneli ile soğutucu arasında. Bu arada kasam, Aopen Nagas G6.

Evet bu, yan kapağa olan uzaklığını gösteriyor.

Bu ise kasa içerisindeki görünümü. Oldukça şık. 4 adet mavi 12 cm LED fan birleşince böyle güzel bir görüntü çıkıyor ortaya.
Gerçekten şahane bir görüntü :D

SOĞUTUCU FANI VE ISI YAPRAKLARI :

Mavi LED fan ortama çok hoş bir görünüm katıyor. Soğutucunun parlak yapraklarına yansıyınca çok şahane bir görüntü çıkıyor ortaya.
Ses seviyesi ve hava akımı gerçekten çok tatmin edici düzeyde. Fan yüksek devirde ses çıkartıyor mu diye sorarsanız biraz çıkartıyor.
Ama korkmanıza hiç gerek yok. 4.5 GHZ ve %100 kullanımda bile işlemcinin ısınmasına izin vermiyor, ve fan düşük devirde sessiz sessiz çalışıyor. Şuan kesinlikle fanın sesini bir nebze bile duymuyorum.
İşlemciyi %70 üzeri kullanmadığınız sürece sadece işlemci fanının sesini duymak bile zor diyebilirim. Zaten 45 dereceyi çok nadiren geçiyor işlemci. Ancan Prime 95 ile %100 zorlarsam 45-48 derece oluyor hemde 4.5 GHZ %100 kullanımda.
Isı yapraklarına gelirsek çok ince ve ısı fazla tutunamadan akıp gidiyor :D Ama fazla oynamaya gelmiyor. En köşede olan yapraklar biraz bükülebiliyor. Ama bu bir sorun değil zaten :D

ISI DEĞERLERİ ( EN ÖNEMLİ KISIM ) :

Öncelikle şu sözü söyleyeyim. Bu soğutucu ile FX serisi bir işlemciyi hangi oyunu ne kadar açarsanız açın 45 dereceyi geçeceğinizi gerçekten hiç sanmıyorum. Ben 4.2-4.5 GHZ ve %100 kulanımda 47 dereceyi hiç geçmedi, yarım saat kadar 47 derecede sabit kaldı diyebilirim.

STOK FAN VS CONTAC 30 :

Sizler sonuçları çok daha iyi anlayabilesiniz diye tablo ile göstermek istedim. Bu değerler kesinlikle sallamasyon değil :D Bu forumda takılanlar zaten bilir, birbirlerini.
Hepsini teker teker denedim ve 15-30 dakika bekledim. Sonuçları masaüstü resimleri ile destekledim. Tüm değerler ( sıcaklık, GHZ, işlemci kullanım, işlemci fan hızı ) programlar sayesinde gayet açık ve net gözüküyor.
Buyurun karşılaştırma tablomuz :

Arkadaşlar 4.5 GHZ neden neden %50 kullanım ile diye sorarsanız, voltaj vermememden kaynaklanan bir sorun galiba. 4.5'de sorunlar oluyor. Ama kesinlikle sıcaklıktan dolayı değil.
İşlemci %50 çalıştığı için 40 dereceyi geçmiyor zaten sıcaklık. İleride voltaj arttırıp da deneyeceğim. Ama %100 yük altında 50 dereceyi 4.5 GHZ ile geçeceğini hiç hiç hiç sanmıyorum :D

Tekrar söylüyorum arkadaşlar : Bu soğutucu ile FX serisi bir işlemciyi 4.5 GHZ OC yapsanız bile hangi oyunu oynarsanız oynayın 45-48 dereceyi geçirmek neredeyse imkansız diyebilirim. Paranın hakkını veriyor.
İşlemci ısınmadığı için, işlemci fanı 800 RPM hızında yavaş yavaş dönüyor ve sesini kesinlikle duymuyorsunuz. Kaliteyi sessiz bir şekilde sunan bir soğutucu.

OC SONUÇLARI :

İddia etmekle kalmak olmaz :D Buyurun canlı canlı sonuçlar.

3.6 GHZ değerlerini paylaşmadım. Boşta 30 tam yükte 40 ve altı olduğu açıkça ortada zaten.

Evet bu 4.2 GHZ boştaki ısı-işlemci kullanımı-RPM-işlemci hızı gibi sonuçları gösteren resim
Arkadaşlar bu değer sadece masaüstünde değil. İnternette dolaşıp, müzik dinlerken aynı anda birkaç program çalıştırdığınız zaman da 30 derece oluyor işlemci. Mesela ben bu yazıyı yazarken işlemci 30 dereceden yukarı hiç çıkmıyor.

Bu arada ön panelde bulunan ve tam güç, sessizce çalışan 2 adet 12 cm kırmızı LED fan HDD'yi oldukça iyi soğutuyor. Ekran kartının da bir nebze soğumasını sağlıyor bu Contac 30 soğutucu.
Ekran kartı üst panelindeki ısıyı oldukça iyi dağıtıyor. Sonradan soğutucuya takacağım 2. bir fan ile ekran kartı da çok daha iyi bir biçimde soğutulmuş olacak.

Evet arkadaşlar bu da 4.2 GHZ ve %100 yük altında çekilmiş fotoğraf. İşlemcinin 47 dereceye çıkması için çok fazla bekledim. 47'yi hiç geçmedi. Çoğunlukla 44-45 derece. Tabloya gördüğüm en fazla değeri yazdım.
47 dereceye 4.2 GHZ %100 yük altında nadiren çıkıyor. Genelde 44 derecede sabit kalıyor. Aslında 44-45 derecede sabit yani.

Sağ üst köşeden işlemci kullanımını, CPU-Z'den frekans hızını ve GameBooster 3'den CPU sıcaklığı, anakart sıcaklığı, ekran kartı sıcaklığı, sabit disk sıcaklığı ve fan hızı gibi değerleri görebilirsiniz.

Arkadaşlar sıra geldi 4.5 GHZ boştaki, yani internette dolanırken mevcut olan sıcaklık değerlerine.
İşlemci 3.6 GHZ olsun 4.5 GHZ olsun, internette dolaşırken veya Prime 95 gibi test programlarında takılmadığınız sürece hep 30 derece, işlemciyi biraz kullanmaya başlayınca 35 dereceyi görür. Daha fazlası için saatlerce oyun oynamak gerek.

Söylediğim gibi 4.5 GHZ olsa bile masaüstünde sürekli olarak 30 dereceyi gösteriyor. İnternette 4.5 GHZ hızda 30-32 derece sıcaklık ile dolaşmaktan daha iyi ne var ki :D

Yukarıda 2.5 GHZ gözüküyor demeyin çünkü işlemci hızını otomatikmen düşürüyor. Çarpan miktarına bakarsanız 21.50'de 4.5 GHZ olduğunu görürsünüz :D
Arkadaşlar 4.5 GHZ yapınca işlemci kendisini garip bir şekilde %50'den fazla çalıştırmıyor. Bunun nedeni voltaj galiba. 4.2'de çatır çatır %100 kullanım ile 45 dereceyi geçmeden kullanıyorsunuz.
Voltajı arttırınca 4.5 GHZ, %100 yük altında Prime 95 ile olan test fotoğraflarını da atacağım.

SONUÇ:
PERFORMANS + SESSİZLİK = CONTAC 3
Bu arada montaj için anakartı çıkartmaya gerek yok. Çünkü kasanın arkasında boşluk bırakılmış :D
Aklıma gelseydi bakkala 8 lira vermezdim :D
Kısacası montaj da çok kolay. Bu fiyata kaçmaz.
4.4 GHZ 1.320 voltaj ile FX 4100'ü şuan 27 derecede kullanıyorum. En fazla 42 derece gördüm şuan. Tabi Prime 95 ile yüklenince 45 derece olabiliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok teşekkür ederim. Ömer Faruk aslında dediğin gibi dışarı üflemeli ama nedense pervaneleri ters takınca yüksek RPM'de ses çıkartıyorlar. Ben şuan içeri hava verecek şekilde tam güç çalıştırıyorum.

Bu arada Alperen işlem merkezi derken :D Tam anlayamadım da. Anlatırsan onu da incelemeye eklerim.

Sağol uzalan, Oğuzhan şuan 4.2 kullanıyorum. Voltaj vermediğim için 4.5'e sağlıklı bir biçimde çıkamıyorum. 4.2'deki puanı görmek için tekrar test yaptım. Normalde 7.2 gösteriyordu.

Şuan 7.3 gösteriyor 4.2 ile.

4.5 yapıp voltajı arttırırsam 7.4 olur diye tahmin ediyorum. OC'un işlemci puanını yükselttiği hiç aklıma gelmemişti açıkçası :D

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı