Timur, Türk müydü?

Bayezid'in Timur'u yenebileceği fikrinize katılmıyorum. Dediğiniz gibi Bayezid gayet de iyi, güçlü bir komutandı. Fakat Timur'un Hindistan'dan elde ettiği fillerle savaşa girmesi direkt savaşı bir nevi sonlandırdı aslında. Fillerin at karşısında dönemin Nazi Almanyası tankları gibi olduğunu düşünüyorum.
Tarihte ''öyle olmasaydı nasıl olurdu?'' gibisinden sorulan sorulara verilecek cevabın yüz binlerce farklı olasılığı vardır. Evet, Timur'un ordusunda filler vardı ancak unutmayın ki Hindistan Seferi'nde Timur'un ordusunda filler yokken düşman orduda filler vardı ve savaşı Timur kazanmıştı.

Aslında Ankara Savaşı'nda Yıldırım Bayezid, beylerinin sözünü dinleseydi en kötü ihtimalle Timur'a esir düşmeyecekti. Osmanlı beyleri savaşın ilk başta kaybedileceğini anlamış ve Bayezid'e harp sahasını terk etmesi gerektiğini bildirmişler. Zaten Osmanlı ordusundaki bazı askerler de savaşı terk edip kaçmaya başlamıştı. Aslında Osmanlı askerleri de kaybedeceğini biliyordu ama Yıldızım Bayezid laf dinlemedi.

Bunun benzeri Malazgirt'te Bizans'ın başına geldi. Romanos Diogenes, Alp Arslan'a saldırmak için acele ettiğinde Attaleiates, Zoranas gibi Bizanslı komutanlar imparatoru uyardılar ama o dinlemedi ve sonuç: Darmadağın oldu.

Mutlak monarşide hükümdarlar kendilerine verilen nasihatlere kulaklarını tıkamışlardır ve sonuç olarak kaybetmişlerdir.

Tarihte ''öyle olmasaydı nasıl olurdu?'' gibisinden sorulan sorulara verilecek cevabın yüz binlerce farklı olasılığı vardır. Evet, Timur'un ordusunda filler vardı ancak unutmayın ki Hindistan Seferi'nde Timur'un ordusunda filler yokken düşman orduda filler vardı ve savaşı Timur kazanmıştı.

Aslında Ankara Savaşı'nda Yıldırım Bayezid, beylerinin sözünü dinleseydi en kötü ihtimalle Timur'a esir düşmeyecekti. Osmanlı beyleri savaşın ilk başta kaybedileceğini anlamış ve Bayezid'e harp sahasını terk etmesi gerektiğini bildirmişler. Zaten Osmanlı ordusundaki bazı askerler de savaşı terk edip kaçmaya başlamıştı. Aslında Osmanlı askerleri de kaybedeceğini biliyordu ama Yıldızım Bayezid laf dinlemedi.

Bunun benzeri Malazgirt'te Bizans'ın başına geldi. Romanos Diogenes, Alp Arslan'a saldırmak için acele ettiğinde Attaleiates, Zoranas gibi Bizanslı komutanlar imparatoru uyardılar ama o dinlemedi ve sonuç: Darmadağın oldu.

Mutlak monarşide hükümdarlar kendilerine verilen nasihatlere kulaklarını tıkamışlardır ve sonuç olarak kaybetmişlerdir.
Aslında Hindistan savaşı fazlası ile özel bir savaştır bence. Timur, Hindistan'da Cengiz Han'ın yapamadığını yapmıştır. Timur savaşı kaybedeceklerini anlayınca generallerine biraz kestireceğini söyler. Ardından 10 dakika sonra uyanır ve generallerine şunu der: Kaç deveniz var? Timur, olan bütün develeri demir bir zincir ile birbirlerine bağlar. Ve develerin üstüne de yanıcı malzemeler koyar. Hint ordusu fillerle Timur'un karşısına çıktığı zaman develerin üstündeki yanıcı malzemeleri ateşe verirler. Filler ateşten çok korktuğu için Hint ordusu bir anda tamamen dağılır. Ve bunun geri kalanında Timur savaşı kazanır. Bu yüzden "
ancak unutmayın ki Hindistan Seferi'nde Timur'un ordusunda filler yokken düşman orduda filler vardı ve savaşı Timur kazanmıştı.
"
söylemi bana göre doğru değildir. Böyle bir şey yapmayı 10 dakika içerisinde akıl edecek komutan sayısı bir parmağı geçmez (Burada herhangi bir komutanın aleyhine konuşmadım). Cengiz Han bile bunu yapamamıştır.

Aslında Hindistan savaşı fazlası ile özel bir savaştır bence. Timur, Hindistan'da Cengiz Han'ın yapamadığını yapmıştır. Timur savaşı kaybedeceklerini anlayınca generallerine biraz kestireceğini söyler. Ardından 10 dakika sonra uyanır ve generallerine şunu der: Kaç deveniz var? Timur, olan bütün develeri demir bir zincir ile birbirlerine bağlar. Ve develerin üstüne de yanıcı malzemeler koyar. Hint ordusu fillerle Timur'un karşısına çıktığı zaman develerin üstündeki yanıcı malzemeleri ateşe verirler. Filler ateşten çok korktuğu için Hint ordusu bir anda tamamen dağılır. Ve bunun geri kalanında Timur savaşı kazanır. Bu yüzden "

"
söylemi bana göre doğru değildir. Böyle bir şey yapmayı 10 dakika içerisinde akıl edecek komutan sayısı bir parmağı geçmez. Cengiz Han bile bunu yapamamıştır.
Evet sadece ''imkânsız'' olmadığına yönelik bu örneği verdim. Ve ilk yazdığım mesajın sonunda da 'Emir Timur Türk tarihinin en büyük askerî dehasıydı'' yazdım. Belki de verilebilecek en iyi cevap Bayezid'in bir Emir Timur etmediği yönünde olacaktır. Zira adam Osmanlı'nın ve Anadolu beyliklerinin yıllarca alamadığı İzmir'i iki haftada alıverdi, üstelik çok daha az bir ordu ile :)

Evet sadece ''imkânsız'' olmadığına yönelik bu örneği verdim. Ve ilk yazdığım mesajın sonunda da 'Emir Timur Türk tarihinin en büyük askerî dehasıydı'' yazdım. Belki de verilebilecek en iyi cevap Bayezid'in bir Emir Timur etmediği yönünde olacaktır. Zira adam Osmanlı'nın ve Anadolu beyliklerinin yıllarca alamadığı İzmir'i iki haftada alıverdi, üstelik çok daha az bir ordu ile :)
İzmir kuşatması çok farklı bir savaş zaten. Savaşı dinlerken ağzım açık, hayran şekilde dinlemiştim.

ancak Türkiye, Osmanlı'nın devamı olduğu için
Tarih derslerinde gördüğümüz kadarıyla Atatürk'ün yıkmaya çalıştığı bir algıydı bu. Tamamen yeni bir devletiz diyorlardı.

Bağdat Kütüphanesi'ndeki altın değerinde olan kitapları ya yakıyorlar,
Evet moğollar bunları yapıyor maalesef. Fakat Timur hiç bir zaman böyle eserleri bilim adamlarına zarar vermiyor.

Emir Timur Türk'tür. Timur dönemini ele alan 3 önemli birincil kaynak vardır:

• İbni Arabşah tarafından yazılan Acaibu'l Makdur
  • Nizamüddin Sâmi tarafından yazılan Zafernâme
  • Şerefüddin Ali Yezdi tarafından yazılan Zafernâme
Bu üçü Timur'un yanında yer almış ve şahit oldukları olayları kaleme almışlardır.
Hayır. İbn arabşah kesinlikle Timur'un yanında yer almamıştır. Timur bu adamın annesini ve babasını Şam'da savaştan kaçıp eğlendikleri için öldürüyor bu adamda kin besleyip bu iftiralı eseri yazıyor. Timur'a pis pis ifitralar atıyor.

Yıldırım Bayezid de iyi bir komutandı. Adam koskoca Haçlı ordusunu tek başına yendi ve Timur ordusunu da yenebilirdi ancak Timur onu Anadolu'da oyaladığı için Bayezid yorgun bir şekilde karşısına çıktı ve Osmanlı ordusu Tatarların ihanetine de uğradı.
İhanet Bayezid'in kendi hatasıdır. Tarihte büyük hükümdarlar büyük dehalar hiç bir zaman ihanete uğramamıştır. Timur, İskender Cengiz Han gibi adamlar hiç bir zaman ordusundan ihanet veya isyan yememiştir. Bayezid Timur ile savaşırken çok fazla stratejik hata yapmıştır. Bu yaptığı hatalar yüzünden Timur daha savaşmadan kazanacağından emindi. Ve haçlı ordusuda o kadar iyi bir ordu değil.

Çok güzel açıklamışsınız. Osmanlı'ya karşı yıkım gerçekleştirmesi aslında bizi pek bağlamıyor ancak Türkiye, Osmanlı'nın devamı olduğu için dolaylı yoldan bağlanıyor. Timur Türk müydü değil miydi davaları burada geçersiz oluyor bence. Timur'un verdiği zararlar çok fazla oldu ancak bu büyük bir hükümdar olduğu gerçeğini değiştirmiyor elbette, Cengiz Han'da bir çok yere aynı şekilde kötülükler yaptı ki bu Selçuklu'ya kadar dayanır Osmanlı'da onların mirasçısı olduğuna göre yine bizi bağlıyor. Cengiz Han, Timür Türk mü değil mi sorusundan ve fetihlerinden ziyade bize verdikleri zararları kimse konuşmuyor ne hikmetse.
Biz kendimiz kaşındık Timur hep barışçıl olarak yaklaştı mektuplarında. Ama Bayezid dinlemedi savaşmak istedi hakaretler etti. Devlet içindeki büyük adamları dinlemedi. Fatih kendi hünkarnamesinde Timur'u övüyor ve onunla savaşmazdım diyor. Timur ne kadar barışçıl yaklaşsada Bayezid Erzican'a (Timur'un vassalı) saldırdı ve kızıştılar.

Son düzenleme:
Arkadaşlar, emir Timur, Türk müydü yoksa Moğol muydu? Tam olarak emin olamıyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Timur moğoldur. Türk olması için uğraşanları da anlamıyorum. Her yeri yakıp yıkan adamını Türk olması iyi bir şey değil. Timur Türk yerlerde yaşadığı için Türk sanılır ancak kökeni cengiz hana dayanır.

Netteki çoğu kaynak Moğol diyor. Moğol herhalde. Çağatay hanlığı Moğol kökenli ama sonradan türkleşmiş deniyor. Olaylara duygusal yaklaşmamak lazım. Sorsan kendilerine Moğol derler herhalde. Bizde niyeyse her tarihi kişiliği türkleştirme hastalığı var. Altay Kai'nin YouTube kanalının altına o kadar çok Türk soydaşlarımız yazıldı ki adamalar YouTube videolarını yorumlara kapatıp, biz kendimizi Türk değil Moğol olarak görüyoruz diye açıklama yaptılar.

Keşke yıksaydı da Anadolu Türkleri tarih boyunca göreceği en büyük hakareti, zulmü yaşamazdı.
Aynen kanka Karamannamede Timur'un geldiği için Timur'a Allah razı olsun diyorlar ne zulmü?

Netteki çoğu kaynak Moğol diyor. Moğol herhalde. Çağatay hanlığı Moğol kökenli ama sonradan türkleşmiş deniyor. Olaylara duygusal yaklaşmamak lazım. Sorsan kendilerine Moğol derler herhalde. Bizde niyeyse her tarihi kişiliği türkleştirme hastalığı var. Altay Kai'nin YouTube kanalının altına o kadar çok Türk soydaşlarımız yazıldı ki adamalar YouTube videolarını yorumlara kapatıp, biz kendimizi Türk değil Moğol olarak görüyoruz diye açıklama yaptılar.
Netteki kaynaklara bakmayın. Timur ben Türk'üm diyor. İbn Haldun onunla konuşmuş birisi olarak ona Türk diye hitab ediyor. Altınordaya giderken bir Kitabe diktirerek kendime Emir-i Türkistan diyor. Türkçe konuşuyor. Daha ne olsun? Timur'a moğol demelerinin tek kaynağı : 1414'de sahte bir şecere yazılıyor. Bu şecerede Timur'un annesi Hz. Ali soyuna, Babası ise Cengiz Han soyunda dayanıyor. Ama bu şecere tamamen yalandır. Bu şecerelere güvenip soyumuzu belirlersek Osmanlı'da Hz. Nuh'a, Safevi'de Hz. Ali'ye dayanır. Ve son kez Timur'un DNA'sı Karluk Türk'ü olduğunu gösteriyor. Mezarı Açıldığında böyle bir çalışma yapıldı. Zaten Barlas kabilesinden geliyor ve o zamanda o kabilede Karluk'lar hakim. Elimizde tek gerçek var Timur öz be öz Karluk Türk'üdür.

Bayezid'in burada tek kabahati kaba bir dil kullanmasıydı ama sırf üsluptan dolayı da Anadolu'ya gelip kıyım yapmazsın. Ki Timur'un daha sonraki isteği Osmanlı'nın Timur'a bağlanmasını ve Bayezid'in oğullarından birini teslim etmesi yönünde oldu. Timur işi yokuşa sürmeye başladı ve sonrası malum işte.
Öyle büyük bir kıyım olmadı. Sözünde durmayan antlaşmaları bozan şehirlere karşı oldu. Ve Timur'a ilk olarak saldıran kişide Bayezid'dir. (Erzincan) (Timur'un vassalı)

Son düzenleme:
Aynen kanka Karamannamede Timur'un geldiği için Timur'a Allah razı olsun diyorlar ne zulmü?
Yanlış anladın sanırım. Timur Osmanoğulları'nı yok etseydi de Anadolu Türkleri ileriki zamanlarda işkence gibi bir hayat yaşamasaydı demek istedim. 20. yüzyıl Cumhuriyet öncesi Anadolu'nun haline baktıkça içim acıyor. Bir de Anadolu'da Osmanlı geri gelsin falan konuşuluyor çok komik. Bilmiyorlar ki dedelerine ne yaptılar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı