Timur, Türk müydü?

Yanlış anladın sanırım. Timur Osmanoğulları'nı yok etseydi de Anadolu Türkleri ileriki zamanlarda işkence gibi bir hayat yaşamasaydı demek istedim. 20. yüzyıl Cumhuriyet öncesi Anadolu'nun haline baktıkça içim acıyor. Bir de Anadolu'da Osmanlı geri gelsin falan konuşuluyor çok komik. Bilmiyorlar ki dedelerine ne yaptılar.
Yanlış anlamışım. Kanuni Sultan Süleyman sonrasında halk cidden bir sefalet içerisinde maalesef. Genç Osman, Cem Sultan ve Şehzade Mustafa'ya acıyorum. Ülkenin kaderini değiştirebilecek adamlardı.

Yanlış anlamışım. Kanuni Sultan Süleyman sonrasında halk cidden bir sefalet içerisinde maalesef. Genç Osman, Cem Sultan ve Şehzade Mustafa'ya acıyorum. Ülkenin kaderini değiştirebilecek adamlardı.
Onlar olsaydı, hele Genç Osman gibi Türklüğü öne çıkarmak isteyen bir padişah, Anadolu topraklarında yaşayan Türkler bu kadar sefalet ve eziklik içinde yaşamazdı. Ekmek yapmayı bilmeyecek kadar cahil bırakılmak, yetersiz beslenmeden kurtlu olmak nedir, bir hükümdar tebaasına ve kan kardeşine nasıl bunu yapar?

Evet moğollar bunları yapıyor maalesef. Fakat Timur hiç bir zaman böyle eserleri bilim adamlarına zarar vermiyor.
Sırf şu sebepten bile Timur Moğol olmaktan aşırı uzak birisi. Moğollar okuma yazma bilmeyen, buldukları ne varsa yakıp yıkan cahil bir topluluktu. Timur âlimlere, bilim adamlarına, sanatçılara asla zarar vermemiş, kendi ülkesine götürmüştür.

Yanında sadece kukla olarak Cengiz Han'ın soyundan gelen birini bulundurmuştur her zaman.

Hayır. İbn arabşah kesinlikle Timur'un yanında yer almamıştır. Timur bu adamın annesini ve babasını Şam'da savaştan kaçıp eğlendikleri için öldürüyor bu adamda kin besleyip bu iftiralı eseri yazıyor. Timur'a pis pis ifitralar atıyor.

Timur'un yanında yer aldı derken Timur'u görmüş ve onun devrinde yaşamış kişiler manasında kullandım. Keza ona bakacak olursak Şerefüddin Ali Yezdi ile Nizamüddin Şami de her zaman Timur'un yanında olmamış ve Zafernâme adlı eserlerinde verdikleri bilgilerin çoğu Timur'un kâtiplerinin yazdığı mektuplardan istifade etmesiyle oluşturulmuştur. Ancak bu Acaibu'l Makdur'daki bilgilerin yalan olduğu anlamını taşımaz. Zaten Zafernâme ile çaprazlama okunursa olayların gidişatı büyük ölçüde benzerlik gösterir. İbni Arabşah'ın mübalağalı anlatımları olsa da Nizamüddin Şami ile Şerefüddin Ali Yezdi de pek objektif değildir.

Erzincan meselesine gelirsek bu Timur'un sataşmasından sonra cereyan etmiş bir hadisedir. Bayezid Erzincan'ı aldığında Timur ile arasında mektuplaşmalar devam ediyordu ve ondan önce zaten iki hükümdar çoktan Osmanlı'ya sığınmışlardı. Bayezid'in Erzincan'ı zaptı, Timur'un işi yokuşa sürmesinden sonra gerçekleşmiştir. Zaten birkaç ay sonra da Ankara Muharebesi gerçekleşmiştir.

Evvelinde Timur'un Bayezid'e olan istekleri Bayezid tarafından da kabul edilebilir düzeyde değildi. Neticede Haçlıları mağlup etmiş, özgüveni tavan bir sultan, başka bir devletin vassallığını bu kadar kolay kabul edebilir miydi? Sanmıyorum.

Anadolu'da sözünü tutmayanlara karşı yaptığı kıyımda haklı tarafı var ancak kendisi de sözünde durmamış ve Cengiz Han'ın taktiğini uygulamıştır. Gürcülere nefes aldırmaması, Hint Seferi'nde binlerce masum insanı da öldürmesi, İsfahan'daki katliam derken Timur'un pek de merhametli olmadığına hükmetmek zor olmaz. Zaten kendi söylemleriyle de yeryüzünde tek hükümdarın olması gerektiği düşüncesinde olduğunu görüyoruz. Döktüğü kanların çoğunun sebepleri pek de geçerli değildi.

Timur'un yanında yer aldı derken Timur'u görmüş ve onun devrinde yaşamış kişiler manasında kullandım. Keza ona bakacak olursak Şerefüddin Ali Yezdi ile Nizamüddin Şami de her zaman Timur'un yanında olmamış ve Zafernâme adlı eserlerinde verdikleri bilgilerin çoğu Timur'un kâtiplerinin yazdığı mektuplardan istifade etmesiyle oluşturulmuştur. Ancak bu Acaibu'l Makdur'daki bilgilerin yalan olduğu anlamını taşımaz. Zaten Zafernâme ile çaprazlama okunursa olayların gidişatı büyük ölçüde benzerlik gösterir. İbni Arabşah'ın mübalağalı anlatımları olsa da Nizamüddin Şami ile Şerefüddin Ali Yezdi de pek objektif değildir.
İbn Arabşah bana göre kaynak olarak bile kullanılmamalıdır çünkü bu adam Timur'a bir sürü iftira atmıştır kitabındada hep taraflı bir anlatımı var. Kötü söylediği şeylerinde çoğusu yalandır. Filler'e çocukları ezdirdi dediği bölgenin ve başka kaynaklara bakarsak oraya gittiği orduda fil bile yok. Bunun gibi bir sürü asılsız iftirası var.

İsfahan'daki katliam
İsfahan'da Timur'un bir askeri bir kişiyi çarşıda taciz ediyor. Sözlü veya temaslı bu yazmıyor kaynaklarda. Bundan sonra tüm halk askerlere saldırmaya başlıyor. Bazı mahalleler antlaşmada durarak askerlere zarar vermekten kaçınıyor. Timur bu mahallelere hiç bir zararda bulunmuyor. Askerlerine karşı mahçup olduğu için saldıran mahallelerden askerlerine 2 adet kelle getirmelerini emrediyor ve bunlara kelleden kula yapıyor. Bu yaptığı olaylarıda başka kentlere önceden adam göndererek anlatıyor. Ve bu şekilde kan dökmeden kolayca düşmanlarınıda vassal bağlıyor.

Timur Moğoldur. Türk olması için uğraşanları da anlamıyorum. Her yeri yakıp yıkan adamını Türk olması iyi bir şey değil. Timur Türk yerlerde yaşadığı için Türk sanılır ancak kökeni Cengiz Hana dayanır.
Timur'un Cengiz Han ile alakası yok 1414'de yazılan sahte şecere ile Timur'un babası Cengiz Han'a Annesi ise Hz. Ali'nin soyuna bağlanır. Bu şecere tamamen siyasidir ve sahtedir. Bu şecerelere göre Osmanlı Hz. Nuh'a dayanır. Safevi Hz. Ali'ye dayanır. O yüzden bu şecerelere bakarak karar vermek saçma.

kendisi de sözünde durmamış ve Cengiz Han'ın taktiğini uygulamıştır.
Hangi taktikten bahsediyorsunuz? Timur hep sözünde durmuştur. Hangi savaş bu?

Kan dökmeyeceğine söz verip diri diri gömmesi meselesi. Kelime oyunu yapması kısacası.

Bu olayın arka planını araştırmayı denediniz mi? Timur Sivas kalesi ile antlaşma yapıyor. Kan dökülmeyeceğine dair ama Sivas kalesi de Timur'a bağlanıyor. Fakat bu antlaşmaya rağmen 4K ermeni sipahisi hala Timur'un askerlerine karşı saldırıyor. Yani antlaşmayı bozan taraf Sivas kalesi. Bundan sonra ise Timur bu sipahileri diri diri gömdürüyor. Burada kim antlaşmayı ilk olarak bozdu? Ayrıca Sivas'ın o zamanki nüfusu 20k civarlarında. Bu şehirde 4K sipahi olması mümkün değil. Büyük ihtimal bu sayılarda abartı.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı