Tıp mı mühendislik mi?

Her ne kadar yapay zeka gelişse de insanın yerini alacağını düşünmüyorum. Mühendislik okumak daha mantıklı olur ve @k0vaaaks'ın dediği gibi de dayak yemezsin hiç değilse. Şu ülkede tıp okunmaz. O kadar tıp okuyorsun ve aldığın paraya da değmiyor. Mühendislik okursan yurt dışına da gidersin. Tıpla da gidersin de o kadar emeğe değmez bizim ülkemizde.
Benim de aklımdan mühendislik geçiyor ama yapay zeka öyle birşey ki hiç güven vermiyor

Yapay zeka hiçbir zaman için bir insanın yerini tutmayacaktır.

Konuda ki çoğu kişi tıpa para ve garanti meslekten bakmış. Bilkent bilgisayarda üzmez hiç bir şekilde.

Doktorluk kutsal meslektir parasıyla çekilecek çile değil. Amacınız para kazanmaksa mühendislik okuyun tıpa kıyasla çok daha az efor istiyor çünkü bunun en yakın örneği bizim bölümden yeni mezun olacak arkadaş 100 bin lira maaşla işe başlayacak stajını verip mezun olduktan sonra. Tıpta o maaş hangi seviyeye denk geliyor bilmiyorum ancak uzmanlık şart gibi.

Konuda ki çoğu kişi tıpa para ve garanti meslekten bakmış. Bilkent bilgisayarda üzmez hiç bir şekilde.

Doktorluk kutsal meslektir parasıyla çekilecek çile değil. Amacınız para kazanmaksa mühendislik okuyun tıpa kıyasla çok daha az efor istiyor çünkü bunun en yakın örneği bizim bölümden yeni mezun olacak arkadaş 100 bin lira maaşla işe başlayacak stajını verip mezun olduktan sonra. Tıpta o maaş hangi seviyeye denk geliyor bilmiyorum ancak uzmanlık şart gibi.
Yani doktorluk kutsal bir meslek gibi görülüyor ama nereden baksan her gün şiddete maruz kalan doktorlar görüyoruz kutsal olan meslek de böyle sorunlarla karşılaşmayız haksız mıyım hocam ? Ama bir işi para için bakmıyorum çünkü uzun vade de paranın beni kurtarmayacağını biliyorum mühendislikte de efor sarf ediyoruz önceki mesajlarda belirttiğim gibi bir tane tanıdığım Almanya menşeli Mercedes'in firmasında çalışıyor geceye kadar çalıştırıyorlarmış.Bir de hocam son olarak sormak istiyorum 100.000 lira maaşla işe başlayan mezun bana pek inandırıcı gelmiyor.Bana biraz o konuda bilgi verir misiniz?

Son düzenleme:
Bir de hocam son olarak sormak istiyorum 100.000 lira maaşla işe başlayan mezun bana pek inandırıcı gelmiyor.Bana biraz o konuda bilgi verir misiniz?

Yeni mezun için zor. Ama bilgisayar mühendisliğinin 4 yıl, tıp fakültesinin 6 yıl olduğunu unutmamak gerekli. Aynı sene tıp fakültesine başlayan ve bilgisayar mühendisliğine başlamış iki ayrı öğrenci düşünelim. Eğer iki öğrenci de üniversiteyi uzatmadan mezun olurlarsa bilgisayar mühendisi halihazırda 2 yıl sektörde tecrübe edinmiş oluyor. Ayrıca her sene elde edilen tecrübe yazılım sektöründe ciddi oranda maaş arttıran bir etken. Ve bu alanda yükselebilmek için TUS gibi bir sınavı kazanma zorunluluğun yok. Çalışma koşulları olarak bilgisayar mühendisliği her ne kadar mental açıdan yorucu olsa da fiziksel açıdan tıp çok daha zordur. Ayrıca çalışma şartları arasında da büyük fark var. Tıp’ta işin garanti olabilir ancak Bilgisayar Mühendisliği için örnek gösterdiğin üniversite Bilkent. Yani işin her ne kadar garanti olmasa da garantiye yakın kabul edebiliriz.

Benim de aklımdan mühendislik geçiyor ama yapay zeka öyle birşey ki hiç güven vermiyor

Tıp için bu kadar güvenme sebebin nedir? Bu videoyu izlemeni öneririm. Yapay zeka mühendisliği etkilediği kadar, hatta daha fazla tıp’ı etkileyecek. Yapay zekadan kaçmak yerine işine yarayacak şekilde kullanmayı öğrenmek gerekiyor.

Son düzenleme:
Yeni mezun için zor. Ama bilgisayar mühendisliğinin 4 yıl, tıp fakültesinin 6 yıl olduğunu unutmamak gerekli. Aynı sene tıp fakültesine başlayan ve bilgisayar mühendisliğine başlamış iki ayrı öğrenci düşünelim. Eğer iki öğrenci de üniversiteyi uzatmadan mezun olurlarsa bilgisayar mühendisi halihazırda 2 yıl sektörde tecrübe edinmiş oluyor. Ayrıca her sene elde edilen tecrübe yazılım sektöründe ciddi oranda maaş arttıran bir etken. Ve bu alanda yükselebilmek için TUS gibi bir sınavı kazanma zorunluluğun yok. Çalışma koşulları olarak bilgisayar mühendisliği her ne kadar mental açıdan yorucu olsa da fiziksel açıdan tıp çok daha zordur. Ayrıca çalışma şartları arasında da büyük fark var. Tıp’ta işin garanti olabilir ancak Bilgisayar Mühendisliği için örnek gösterdiğin üniversite Bilkent. Yani işin her ne kadar garanti olmasa da garantiye yakın kabul edebiliriz.

Tıp için bu kadar güvenme sebebin nedir? Bu videoyu izlemeni öneririm. Yapay zeka mühendisliği etkilediği kadar, hatta daha fazla tıp’ı etkileyecek. Yapay zekadan kaçmak yerine işine yarayacak şekilde kullanmayı öğrenmek gerekiyor.
Bilkent için direkt garanti diyebiliriz bence. Bilkent çıkışlı ilk işi ASELSAN vs. gibi sanayi devi yerlerde olan tanıdığım çokça kişi var.

Hocam tıp fakültesinin 6 yıl olmasının dışında 4 sene uzmanlık ve 2 sene zorunlu hizmetle yılların heba oluyor mühendislik seçmek için sebeplerden birisi olabilir ama bir mühendisliği 4 sene de bitirmek gerçekten de zor birşey olduğunu öğrendim bu söylediklerimizi dikkate almaya çalışıcam

Bilkent için direkt garanti diyebiliriz bence. Bilkent çıkışlı ilk işi ASELSAN vs. gibi sanayi devi yerlerde olan tanıdığım çokça kişi var.
Bilkent bu konuda avantajlı bir okul hem eğitimi hem de iş imkanları olarak önde bir okul

O dediğiniz videoyu dün izlemiştim.Ama sanki önce radyoloji gibi alanları etkileyeceğini düşünmüştüm

O dediğiniz videoyu dün izlemiştim.Ama sanki önce radyoloji gibi alanları etkileyeceğini düşünmüştüm

Bence bitmez zaten, ancak yazılım da web sitesi tasarlamaktan ibaret değil. İki meslek için de işin içine girdikçe oldukça karmaşık durumlar ortaya çıkıyor. Ben zaten iki mesleğin de yapay zeka yüzünden biteceğini sanmıyorum.

Bence bitmez zaten, ancak yazılım da web sitesi tasarlamaktan ibaret değil. İki meslek için de işin içine girdikçe oldukça karmaşık durumlar ortaya çıkıyor. Ben zaten iki mesleğin de yapay zeka yüzünden biteceğini sanmıyorum.
Bana da sanki biraz algı yapıyorlarmış gibi geliyor.1 2 ay önce mi ne Nvidia CEO'su açıklama yapmıştı.Artık yazılım öğrenmeye gerek kalmayacak o işi yapay zeka yapacak diye açıklamasına denk gelmiştim

Bana da sanki biraz algı yapıyorlarmış gibi geliyor.1 2 ay önce mi ne Nvidia CEO'su açıklama yapmıştı.Artık yazılım öğrenmeye gerek kalmayacak o işi yapay zeka yapacak diye açıklamasına denk gelmiştim

Yapay zeka konulu içerikler daha kolay gündem oluyor çünkü. Her gün artık yapay zeka ile korku yaratmaya çalışılan haberlerden sıkıldım. Aynı NVIDIA geçenlerde yapay zeka sağlık çalışanlarını duyurdu, başka bir şirket yapay zeka ile Mimarlık projeleri yapıyor, Çin birkaç hafta önce doktorluk yapabilen yapay zekaların bulunduğu bir hastaneyi faaliyete geçirdi. Yani bu artık bir noktada yarış haline gelmiş bir teknoloji. Fakat bu yapay zekalar ne kadar işlevsel, anlatıldığı gibi tek başına bir doktorun, mühendisin, mimarın işini gerçekten yapabiliyor mu yoksa sadece abartılan birer araçlar mı? Yazılımda bu duruma çok fazla şahit oluyoruz, öve öve bitirilemeyen yapay zeka araçları projelerde saçma sapan sonuçlar veriyor. O yüzden bu işin bir noktada metaverse hikayesine dönmeye başladığını düşünüyorum. Gelişmeler oluyor mu? Elbette oluyor, ancak söylenildiği gibi bir dönüşümden ziyade işleri hızlandıran bir araç olarak kalacağını düşünüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı