TOGG alacak mısınız?

Sanırım eleştirinizin hedefinde ben de varım ve cevap hakkı doğdu. Mesele sadece yerli malını desteklemekse yerli marka bilgisayar alabilirsiniz. Ya da yerli marka telefon kullanabilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla DELL'i kaliteli olduğu gerekçesiyle tavsiye ediyorsunuz. evet, biz bir arabadan bahsediyoruz yani insanların kaliteyi, güvenirliği sorgulaması son derece normal. Sonuç olarak canımızı ve sevdiklerimizin canını taşıyacağız. İnsanların bunları sorgulaması tabii ki normal, ki yerli malına karşı bir önyargının olduğu ortamda... Peki bu ön yargı nasıl yıkılacak? Tabii ki girişimcilerimiz kaliteli ürünler üreterek. Kendi ürünümüze biz değer vermedikten sonra başkaları neden değer versin ki, ortada çok ciddi rakipler varken? Ben de diyorum ki, iç pazarı es geçip TOGG'un gözünü doğrudan büyük pazarlara çevirmesi büyük bir hata olur. Öncelikle kendi vatandaşına pazarlayacaksın, bunun için de fiyatı Türkiye ekonomisine göre belirleyeceksin ki insanlar satın alabilsin. Ve evet, gerekiyorsa ilk etapta zarar etmek pahasına... Böylece bahsetmiş olduğunuz verilerin toplanması, "marka"nın yaratılması hızlanacaktır. Peki biz bir denek miyiz? Hayır değiliz tabii ki, şartlar sağlandıktan sonra insanımız gururla bu arabayı kullanacaktır, kullanmak zorundayız. Ülkemizin gelişmesini istiyorsak evet, bunu yapmamız gerekiyor. Demek istediğim biz bu şekilde düşünebiliriz fakat başkaları düşünmez. Örnekte görüldüğü gibi TOGG'u alacağıma X markayı alırım der geçerler. Demek istediğim, hayat sizin sandığınız kadar toz pembe değil. Verelim mehterimizi, alalım arabamızı değil yani. Ayrıca, siyaseti TOGG taliplileri değil başkaları yapıyor ve onları herkes tanıyor. Fakat, biz siyasetin yersiz olduğunun da bilincindeyiz yaptığı işle övünecek birileri varsa onlar da mühendislerdir, teknik ekiptir, gerisi yalandır.

Öncelikle fikrinizi beyan şekliniz için teşekkür ederim.
Fakat Dell konusu biraz saçma durmuş. Bir yerden açığımı yakalamak istercesine bir atıf. Ki orada arkadaş direkt Dell ile ilgili yorum istemiş.

Yerli üretilen telefon vs. almamı söylemişsiniz. O konuda da katılmıyorum. Örnek gösterdiğiniz ürünler zaten teknoloji transferi bile sayılmayacak düzeyde ithal olarak gelen ürünlerin toplama versiyonu.

TOGG evet halkımıza uygun bir segment seçmedi. Katılmadığım bir görüşünüz de öncelikle bize satmaya çalışması. 1960-70'lerde yaşamıyoruz. Bu hikaye bu şekilde bu sektörde iş yapmaz. Önceliğiniz Avrupa olmak zorunda. Hatta SUV segmenti aşırı doğru bir seçim. Birçok ülkede sedan, SW gibi segmentlerin satış rakamları son yıllarda aşırı düşüşte. SUV seçiminin sonucu olarak da giriş seviyesi bir fiyatlandırmaya sahip olamaması. SUV seçiminin en büyük sebeplerinden biri de büyük pil ve rahat tasarlanabilir ve üretilebilirlik sunan büyük hacim.

Özet geçmek gerekirse. Ben TOGG konusunun aşırı siyasi yönden yorumlandığını, teknik bir yaklaşıma sahip olacak seviyede eğitimli ve araştırmacı bir halkın olmadığını(ki bu çok acı) söylemek istedim. Kurtlar sofrasında kuzu olarak hayatta kalamazsınız. Kurt olmak için çaba sarf etmemiz gerekiyor.

Ekstra: Ailemizi taşıyacağız güvende hissetmemiz gerekiyor şeklindeki yorumunuz için; araç Avrupa'da satması için euroncap testine girecektir. Testi bekleyin güvenlik seviyesi iyi çıkarsa alırsınız. Ki fark edeceğinizi umuyorum ki bu ürün ilk etapta bizi hedef alsaydı egea/symbol gibi teneke güvensiz bir araba alıyor olabilirdiniz ama hedef Avrupa olunca ürün otomatik olarak kaliteli olmak zorunda olacak. Yani çıkarımlarınız pek doğru değil.

Bence bir 2-3 yıl beklemek lazım daha çok hata çıkacak gibi TOGG da hatalar düzeltilince ve param olursa yine de almam Türkiye'de elektrikli arabamı alınır?

Öncelikle fikrinizi beyan şekliniz için teşekkür ederim.
Fakat Dell konusu biraz saçma durmuş. Bir yerden açığımı yakalamak istercesine bir atıf. Ki orada arkadaş direkt Dell ile ilgili yorum istemiş.

Yerli üretilen telefon vs. almamı söylemişsiniz. O konuda da katılmıyorum. Örnek gösterdiğiniz ürünler zaten teknoloji transferi bile sayılmayacak düzeyde ithal olarak gelen ürünlerin toplama versiyonu.

TOGG evet halkımıza uygun bir segment seçmedi. Katılmadığım bir görüşünüz de öncelikle bize satmaya çalışması. 1960-70'lerde yaşamıyoruz. Bu hikaye bu şekilde bu sektörde iş yapmaz. Önceliğiniz Avrupa olmak zorunda. Hatta SUV segmenti aşırı doğru bir seçim. Birçok ülkede sedan, SW gibi segmentlerin satış rakamları son yıllarda aşırı düşüşte. SUV seçiminin sonucu olarak da giriş seviyesi bir fiyatlandırmaya sahip olamaması. SUV seçiminin en büyük sebeplerinden biri de büyük pil ve rahat tasarlanabilir ve üretilebilirlik sunan büyük hacim.

Özet geçmek gerekirse. Ben TOGG konusunun aşırı siyasi yönden yorumlandığını, teknik bir yaklaşıma sahip olacak seviyede eğitimli ve araştırmacı bir halkın olmadığını(ki bu çok acı) söylemek istedim. Kurtlar sofrasında kuzu olarak hayatta kalamazsınız. Kurt olmak için çaba sarf etmemiz gerekiyor.

Ekstra: Ailemizi taşıyacağız güvende hissetmemiz gerekiyor şeklindeki yorumunuz için; araç Avrupa'da satması için euroncap testine girecektir. Testi bekleyin güvenlik seviyesi iyi çıkarsa alırsınız. Ki fark edeceğinizi umuyorum ki bu ürün ilk etapta bizi hedef alsaydı egea/symbol gibi teneke güvensiz bir araba alıyor olabilirdiniz ama hedef Avrupa olunca ürün otomatik olarak kaliteli olmak zorunda olacak. Yani çıkarımlarınız pek doğru değil.
Haklısınız dış pazara açılacak ürünler de lazım. Aklımdaki en büyük soru işaretiyse şu: siyasetten bağımsız olarak soruyorum ve lütfen olması gereken doğruları söylemek ve siyaset yapmanın farklı olduğu bilincinde okuyunuz:

Bu hamlenin bu ürünün bu alanın seçilmesinin sırası mıydı? Güncel çok daha önemli ve acilen çözüme kavuşması gereken o kadar çok sorunlarımız var ki... Tek tek yazmama gerek yok açıkçası.

Haklısınız dış pazara açılacak ürünler de lazım. Aklımdaki en büyük soru işaretiyse şu: Siyasetten bağımsız olarak soruyorum ve lütfen olması gereken doğruları söylemek ve siyaset yapmanın farklı olduğu bilincinde okuyunuz:

Bu hamlenin bu ürünün bu alanın seçilmesinin sırası mıydı? Güncel çok daha önemli ve acilen çözüme kavuşması gereken o kadar çok sorunlarımız var ki... Tek tek yazmama gerek yok açıkçası.

Sırası mıydı? Bu soruyu konulara bölerek sormak bence daha doğru. Teknolojik ürün üretimi anlamında sırası mı? Bence kesinlikle evet. Çünkü sadece otomobil değil teknoloji üretiliyor.

Ama genel çerçevede bundan önce konuşuyor olmamız gerek ve çözülmesi gereken çok daha önemli konular var. Kesinlikle katılıyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı