TOGG alacak mısınız?

Neden 90 ile çarpıyorum?
1 kWh kapasiteli bir pilin üretimi 130 dolar ise ki şu anda en düşük fiyat bu; 90 kWh pilin maliyeti kaç dolar olur? Pil maliyeti + üretici kâr marjı + nakliye ücreti (piller çok ağır) + vergiler + servis kâr marjı + değişim ücreti toplamı korkunç düzeye geliyor.

Basit bir matematik hesabı, 1.3 kWh Prius'un pil değişim ücretine 2000 dolar aldılar dedin, 90 kWh pilin ABD'de değişim ücreti ne kadar olur? Prius'un pil değişimi için 2 bin dolar alınması inanılmaz bir maliyet o kapasitede. Millet 2013-2015 model arası Tesla'larındaki pil değişim masraflarına girmek yerine hurdaya verip (dinamitle patlatıp Youtube'a koyan bile var) içten yanmalı motorlu başka arabalar alıyor şu anda.

Neredeyse FIAT Egea parasına geliyor TOGG gibi tam elektrikli otomobillerin pil değişim ücretleri. Alanlar buna uyandıklarında surat ifadelerini çok merak ediyorum. :D 7-8 yıl sonra 100-150 km yol yapamayacak durumda pil kapasitesi kalmış arabaları yana yakıla 2. elde başkalarına kaktırmaya çalışanları daha şimdiden görüyorum. :D

Son düzenleme:
1. 1kWh pilin maliyeti %130 değil $100 civarında. (Resim 1, Kaynak Bloomberg ) Metal fiyatlarında son 1 yılda artış olmasına rağmen, uzmanlar geçici olduğunu ve Pil fiyatlarında düşüşüşün devam edeceğini söylüyorlar.

2. 2022 tarihi itibariyle, en temel pil değişiminin maliyeti 13.000 ila 14.000 ABD Doları arasındadır. Tesla pilini bir Model S premium sedanda değiştirmek yaklaşık 13.000-20.000 $'a mal olabiliyor. Model 3 giriş seviyesi sedan ve Model X premium SUV'daki pilin değiştirilmesi sırasıyla 13.000 $ ve 14.000 $'a mal olabilmektedir. Model S'in 100,000 ABD Dolarına satıldığı düşünüldüğünde 2022 itibariyle araç alım maliyetinin %20'i. %50si değil.

Tesla, Model X ve Model S'nin 200.000 mile (Yaklaşık 321.000 km'e) ulaştıktan sonra bile yüzde 90 kapasiteye sahip olduğunu iddia ediyor. Mevcut pil modülleri 300.000-500.000 mil (482.000 - 804.000 km) veya 1.500 döngü sürmelidir.

Eğer Garanti süresi içinde pil kapasitesinin %70'in altına düşmesi durumunda şirket gerekli değişimi veya onarımı yapacaktır.

Sen petrolcü adamsın, bilgilerin güncel değil, buralarda az bilginle ortalığı karıştırma. Seni içten yanmalı bölüme alalım. Referans: Technopat Otomobil

Kaynak: Vehicle Warranty | Tesla Support

EV-battery-cell-cost.jpeg

Model S'in 100,000 ABD Dolarına satıldığı düşünüldüğünde 2022 itibariyle araç alım maliyetinin %20'i. %50si değil.
1- İnsanların alacağı TOGG 100 bin dolar mı olacak? Ona göre hesaplaman lazım. Kalkıp bize %10 ÖTV + %18 KDV ile 50-55 bin dolar (şimdiki kurla) satılacağı söylenen bir araçla 100 bin dolarlık aracı karşılaştırman hata. Affedersin, %50 değil %40 olmuş, %10 hata var.

2- Araçla ilgili parçaları düz maliyetine alıp takmıyorsun, bunun ciddi bir vergisi olacak. Nakliye ücretleri olacak, hem üretici hem servis kâr marjı olacak, servis ücretleri de olacak. Kumandadan pili çıkarır gibi değiştirmiyorsun o pilleri.

1. 1kWh pilin maliyeti %130 değil $100 civarında.
3- Ben de sana 130 dolar üstü olduğunu söyleyen bir sürü farklı kaynak atayım. Buna Statista gibi ücretli bir site de dahil. Statista'ya göre 2023'te 101 dolara düşecek ama bu bir öngörü sadece çünkü pandemi nedeniyle 2021 ve 2022 yılları için net bir maliyet hesabı yapılamıyor.

Screenshot_9.png

Pil hücrelerinin maliyeti tek başına fiyatı belirlemiyor, bunun elektronik parçaları ve pilleri koyacağın kutu ile birlikte totalde daha yüksek bir maliyeti oluyor. Benim baktığım kaynakta da pil hücresi 101 dolar olarak görünüyor ama "paket" maliyeti 132 dolar diyor. Battery pack - 132 dolar, cell basis 101 dolar...

Screenshot_12.png

Eğer Garanti süresi içinde pil kapasitesinin %70'in altına düşmesi durumunda şirket gerekli değişimi veya onarımı yapacaktır.
4- Türkiye'de garanti süreleri ortada. Yurt dışında koşulsuz 7 yıl garanti veren marka burada 5 yıl veriyor. Yurt dışında 4 yıl garantisi olan bir sürü marka (VW gibi) burada 2 yıl garanti veriyor. Bu pillerin birkaç yılda sorun çıkaracağını hiçbir yerde söylemedim, 7-8 yıldan sonra neler olacağını söylüyorum.

Buradaki tek gözden kaçırdığım konu ise bundan 7-8 yıl sonra pil masrafının "tahmini olarak" şimdikinin yarısına yakın bir seviyeye inecek olması. Yine de ucuz bir meblağ olmayacak.

Sen petrolcü adamsın. Bilgilerin güncel değil, buralarda az bilginle ortalığı karıştırma.
Ben petrolcü falan değilim, lityum gibi sürekli kendi ömrünü tüketen bir materyal yerine daha güvenilir, çok daha kısa sürelerde dolum yapabilen ve daha uygun maliyetli bir pil teknolojisiyle bir araba sunsunlar seve seve alırım.

Bilgilerin güncel olmadığı kısmına da cevabını aldın. Al sana dediklerimin kaynakları, burada "toplam" maliyet kısmını gözden kaçıran sensin.

Peki önemli bir diğer soruyu sorayım. Elektrikli aracı hemen bugün veya 2023'de aldın. Garanti süresi bittiğinde; pil maliyeti ne olacak?

TOGG'ün garanti süresini henüz bilmiyoruz. Ama diğer elektrikli araç üreticileri 8-10 yıl ve 160.000km - 240.000km arasında garanti veriyorlar. Bu süreleri baz alırsak 2030 yılında pilin kapasitesinin azalmasını %80-90'a düşmesini bekliyoruz.

Velev ki garantinin bitiminde pil hemen arızalansın. İşte o zaman için, yani 2030 için, 1kWh pil fiyatlarındaki beklenti grafiği aşağıda yer almaktadır.

Kaynak: Battery market forecast to 2030: Pricing, capacity, and supply and demand

Not: Pili sadece lityum olarak düşünme CATL'ın Sodyum elementi bileşenli Na-Ion pili 2023'de seri üretime giriyor.

Kaynak: CATL to begin mass production of sodium-ion batteries next year

battery-forecast-automotive-cell-prices.jpg

Tartışmayı uzatmayalım. Konu başlığına geri dönelim.

Sen TOGG alacak mısın, almayacak mısın?

Buradaki tek gözden kaçırdığım konu ise bundan 7-8 yıl sonra pil masrafının "tahmini olarak" şimdikinin yarısına yakın bir seviyeye inecek olması. Yine de ucuz bir meblağ olmayacak.

Peki önemli bir diğer soruyu sorayım. Elektrikli aracı hemen bugün veya 2023'de aldın. Garanti süresi bittiğinde; pil maliyeti ne olacak?
Zaten dediğin şeyin cevabını çoktan verdim. Bu konuda bilgim eski ya da eksik değil, sadece 7-8 yıl sonraki pil maliyetinin tahmini şimdikinin yarısı olacağı kısmını gözden kaçırdım.

Sen TOGG alacak mısın, almayacak mısın?
Hiç önyargılı değilim, araştırmadan sırf muhalif kişilikle projeyi gömmeye çalışmıyorum. Bu proje iyi bir adım ama geleceğinde ne olacağını birlikte göreceğiz. Çöp demek de yanlış, ülkeyi uçuracak diye iddia etmek de yanlış.

Servis ağı yeterince otursun, marka güvenilirliği belli olsun, bir yere giderken dolum istasyonlarını planlamak zorunda kalmayalım, tercihen de pil teknolojisi lityumdan başka bir şeye (belki grafen ya da na-ion) değişirse gider alırım. Kalite, güvenlik, menzil, garanti gibi kriterlerimi karşılasın yeter zaten rakipleriyle denk bile olsa tercihim burada üretilen araçtan yana olur.

Fiyat çok yüksek yerli milli ürünün bu denli pahalı olması saçma yerli değil zaten. Ama neyse hayır almam nedeni aynı paraya Mercedes alır geçerim.
Anladım AKP düşmanısınız bende öyleyim de şu arabaya da laf atmayın be. 900 bin civarına mis gibi araba yapmışlar özellikleri aşırı yüksek ve motorun en düşüğü bile 200Hp bu fiyata asla ve asla 200Hp bu özelliklerde bir araba bulamazsınız bu aracın dengi rakibi anca Mercedes EQS serisi falan akıllı evin varsa evindeki ocağını bile kontrol edebiliyorsun kameralı aynalar vs. bu paralara çok çok iyi özellikleri var.

Zaten dediğin şeyin cevabını çoktan verdim. Bu konuda bilgim eski ya da eksik değil, sadece 7-8 yıl sonraki pil maliyetinin tahmini şimdikinin yarısı olacağı kısmını gözden kaçırdım.

Hiç önyargılı değilim, araştırmadan sırf muhalif kişilikle projeyi gömmeye çalışmıyorum. Bu proje iyi bir adım ama geleceğinde ne olacağını birlikte göreceğiz. Çöp demek de yanlış, ülkeyi uçuracak diye iddia etmek de yanlış.

Servis ağı yeterince otursun, marka güvenilirliği belli olsun, bir yere giderken dolum istasyonlarını planlamak zorunda kalmayalım, tercihen de pil teknolojisi lityumdan başka bir şeye (belki grafen ya da na-ion) değişirse gider alırım. Kalite, güvenlik, menzil, garanti gibi kriterlerimi karşılasın yeter zaten rakipleriyle denk bile olsa tercihim burada üretilen araçtan yana olur.
Ben de almayacağım, 😉

Bulunduğum ülkeye Togg gelene kadar 10 yıl geçer. 😁😁😁

Technopat Haberler

Geri
Yukarı