Model S'in 100,000 ABD Dolarına satıldığı düşünüldüğünde 2022 itibariyle araç alım maliyetinin %20'i. %50si değil.
1- İnsanların alacağı TOGG 100 bin dolar mı olacak? Ona göre hesaplaman lazım. Kalkıp bize %10 ÖTV + %18 KDV ile 50-55 bin dolar (şimdiki kurla) satılacağı söylenen bir araçla 100 bin dolarlık aracı karşılaştırman hata. Affedersin, %50 değil %40 olmuş, %10 hata var.
2- Araçla ilgili parçaları düz maliyetine alıp takmıyorsun, bunun ciddi bir vergisi olacak. Nakliye ücretleri olacak, hem üretici hem servis kâr marjı olacak, servis ücretleri de olacak. Kumandadan pili çıkarır gibi değiştirmiyorsun o pilleri.
1. 1kWh pilin maliyeti %130 değil $100 civarında.
3- Ben de sana 130 dolar üstü olduğunu söyleyen bir sürü farklı kaynak atayım. Buna Statista gibi ücretli bir site de dahil. Statista'ya göre 2023'te 101 dolara düşecek ama bu bir öngörü sadece çünkü pandemi nedeniyle 2021 ve 2022 yılları için net bir maliyet hesabı yapılamıyor.
Pil hücrelerinin maliyeti tek başına fiyatı belirlemiyor, bunun elektronik parçaları ve pilleri koyacağın kutu ile birlikte totalde daha yüksek bir maliyeti oluyor. Benim baktığım kaynakta da pil hücresi 101 dolar olarak görünüyor ama "paket" maliyeti 132 dolar diyor. Battery pack - 132 dolar, cell basis 101 dolar...
Eğer Garanti süresi içinde pil kapasitesinin %70'in altına düşmesi durumunda şirket gerekli değişimi veya onarımı yapacaktır.
4- Türkiye'de garanti süreleri ortada. Yurt dışında koşulsuz 7 yıl garanti veren marka burada 5 yıl veriyor. Yurt dışında 4 yıl garantisi olan bir sürü marka (VW gibi) burada 2 yıl garanti veriyor. Bu pillerin birkaç yılda sorun çıkaracağını hiçbir yerde söylemedim, 7-8 yıldan sonra neler olacağını söylüyorum.
Buradaki tek gözden kaçırdığım konu ise bundan 7-8 yıl sonra pil masrafının "tahmini olarak" şimdikinin yarısına yakın bir seviyeye inecek olması. Yine de ucuz bir meblağ olmayacak.
Sen petrolcü adamsın. Bilgilerin güncel değil, buralarda az bilginle ortalığı karıştırma.
Ben petrolcü falan değilim, lityum gibi sürekli kendi ömrünü tüketen bir materyal yerine daha güvenilir, çok daha kısa sürelerde dolum yapabilen ve daha uygun maliyetli bir pil teknolojisiyle bir araba sunsunlar seve seve alırım.
Bilgilerin güncel olmadığı kısmına da cevabını aldın. Al sana dediklerimin kaynakları, burada "toplam" maliyet kısmını gözden kaçıran sensin.