TOGG Ne Zaman Üretime Geçecek?

Devletin etkisi vardır. Hoş, neden böyle bir tartışmaya girdin onu da anlamadım. Bu araçlar askeriyeyle beraber geliştiriliyor ve ülkemizde kullanılıyor.

Çoğu ülkede de böyle ayrıca. Mesela Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Airbus... Özel şirkeler, devletin için projelere girip Ar-Ge yaparlar.

Hayır ben onu demiyorum, ilk başta SİHA projesini yaparken destek almadılar. Sonra askeriye ile anlaşma yapıp beraber çalıştılar. Ancak bunu geliştirdikleri zaman henüz destek almamışlardı. Baykar firmasının zaten geliri vardı ve o gelir üzerinden yürütüldü.

Tamam yani burdan ne anlam çıkartmalıyız? :) Çoğu proje böyle başlamıyor mu zaten?

Bak atladığın nokta şu. Selçuk Bayraktar'ı önemli yapan nokta, en azından benim için, mevcut başardıklarından çok bu işe girişirken başardıkları. Birçok projeye böyle başlanıyor zaten.

Bu işe girişirken resmi ya da gayri resmi olarak devletten ne gibi destek alındı bilmiyorum. Zira bu işlerin bir de arkaplanı var. Bayraktar İHA'ların sahneye çıktığı dönem de siyasi anlamda sağlam olunmayan bir dönem. Hem ben aynı anda hem Ortadoğu hakkında, hem TOGG hakkında hem de SİHA hakkında böyle kesin kesin konuşabilecek birisi de değilim.

Neyse, TOGG'un ne olup olmayacağını önümüzdeki birkaç sene içinde göreceğiz. Siyasi bir atılım mı yoksa baştan aşağıya mühendislik atılımı mı beraber göreceğiz.

Şu ekonomik sıkıntılarda ya da dur bu çok klasik oldu. Ar-ge ve üretim olmayan bir ülkede %100 yerli araba üretmek mümkün mü? Giydiğimiz donun ipliğini bile ithal ediyoruz. Üretime geçecek hatta montajlanacak bir araba yok. Seçim ya da kriz zamanı yeniden gündeme gelir ve unutulur.
Kısacası balık kavağa çıkınca.

Ar-ge ve üretim olmayan bir ülkede %100 yerli araba üretmek mümkün mü?
Kimsenin %100 yerli olacak gibi bir iddiası hiç bir zaman olmadı, olamaz da. Sıfırdan meydana getirilen bir marka için piyasaya çıkışında %30-40 arasında yerli olması kabul edilebilir ve yeterlidir. Örneğin ülkemizin yıllardır üzerine düştüğü, çok büyük büyük vakit ve nakit harcadığı, başarılı kabul edilebilecek askeri bir proje olan "ATAK" için bile bugün %70-80 millilikten bahsediliyor.
21. yüzyılda bir şeyi %100 yerli-milli yapacağım derseniz ya o işin içinden çıkamazsınız ya da o iş, bir şeye benzemez, iş olsun diye yapmış olursunuz. Eğer araştırma yapmak isteyen arkadaşlar olursa Hindistan ve İran askeri projeleri, gerek şartların kendilerini zorlamasından gerek ise iş bilmemezlikten bu tip fantezi hamlelerle doludur.

Şu ekonomik sıkıntılarda ya da dur bu çok klasik oldu. Ar-ge ve üretim olmayan bir ülkede %100 yerli araba üretmek mümkün mü? Giydiğimiz donun ipliğini bile ithal ediyoruz. Üretime geçecek hatta montajlanacak bir araba yok. Seçim ya da kriz zamanı yeniden gündeme gelir ve unutulur.

Şu sorunun cevabını verebilir misiniz? Hangi araba %100 yerli üretiliyor büyük markalardan bahsediyorum Volkswagen'in tüm parçaları Almanya'da mı üretiliyor? Ayrıca ister inanın ister inanmayın otomotiv sanayi şu durumda bile Türkiye'ye büyük kazanç sağlıyor.

Bu konudaki önceki mesajımla ilgili bir yer: Hangi Moderatör düzeltti yazdığım mesajı. Yazım kurallarından uyarı verip kendisi yanlış yazmış.

Şöyle saçma sapan yorumlar görünce acayip sinirleniyorum. Yok hiçbir zaman açılmaz. Yok çok gereksiz parça var, yok İtalya'da üretildi zaten. Ya kardeşim parazit misiniz? Bir kere bu araç size mi hitap ediyor yani bas baya hayır .herkes yerli diye ucuz bekliyor. Bu aracin ana hedefi Avrupa. Var olan bir şeye desteklemek yerine gömeyecek yer arıyorsunuz siz inanmassanız biz inanmassak nasıl olacak? Muhalefet olmak için muhalefet oluyorsunuz.
Örneğin ben basbayağı yazmak yerine basbaya yazdım Moderatör kardeşimizde hangi akla hizmet ayrı yazmış. Nokta sonrası büyük harf yok. Düzenleyecekseniz de düzgün düzenleyin bir zahmet.

Ben işin ne zaman üretileceği değil de fiyat kısmındayım. Eğer gerçekten yerli üretim olan bir arabayı almamızı istiyorlarsa bunu makul bir fiyat yapmalılardı. Asgari ücretin brüt 2943 TL olduğu bir ülkede kimse gidip 300-400 bin TL'lik bir araç alamaz. Eğer halkın gidip bu yerli üretim olan bu arabayı alamayacaksa ne anladım bu işten. İşin ihracat kısmına bakarsak bile “Tesla Motors” gibi bir marka varken karşılarında şansımız yok gibi duruyor. 🙂

Senin gibi kendisine ve milletine güvenmeyenler, sürekli karalamaya çalışanlar yüzünden araba üretsek ne olur ki? Zamanında Vecihi Hürkuş'a pist açmayanlar, lisans vermeyenler( "Tayyarenin teknik vasıflarını tespit edecek kimse bulunmadığından gereken vesika verilmemiştir." ) bugün hiç formlarını değiştirmeden karalamaya devam ediyorlar. Madem iyi bir şeyler olmasını desteklemiyorsunuz, yararınız dokunmuyor; hiç karalamayın da en azından zararınız dokunmasın Sizin gibiler yüzünden bu ülke iki adım ileri zor gidiyor. Ayrıca TOGG'un fiyatına da bakınca 250.000₺ bu segmentteki araçlar için normal(Özelleştirilmemiş Tesla Model S Long Range Plus fiyatı 69,490$ yani yaklaşık 480.000₺ vergisiz). Tesla gibi bizden uzun ömürlü şirketin pil garantisi sekiz yılken yeni piyasaya sürülecek yerli otomobil de sekiz yıl pil garantisi vaat ediyor. Yarım saatte %80 üstü şarj imkanı sağlıyor. Tesla Model S ise %100 kapasiteye 1 saat 15 dakikada ulaşabiliyor. Piyasanın sahibine yakın özellikler ile sahaya çıkıyoruz. Kusura bakmayın bu aracın fiyatı öyle ucuz olamaz. Ayrıca elektrikli araçlarda önemli olan batarya. Batarya fabrikası açılınca yakın zamanda üretileceği de anlaşılır. Örnek olarak Tesla'nın otomobil için açtığı fabrikaların amaçlarına bakabilirsiniz(hakkında bir haber buldum). İyi akşamlar iyi forumlar.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı