TOGG olayı

Dünyanın en yerli otomobil markası Chevrolet %52-60 oranında yerli iken nasıl oluyor da yıllardır dışarıya bağlı olan bir ülke %100 yerli otomobil üretiyor? Akıla mantığa uygun değil fakat bunu söylediğim için büyük ihtimalle linç yiyeceğim.

Kısacası göz boyamadan ibaretti ve hala öyle.

Boş verin TOGG'a gözümüzü kapayalım yurtdışına falan mı satarlar ne yaparlarsa yapsınlar.

Araba ne ki uçağımız çıkacak! (!)

Dünyada ilk görünmez uçağı yaptığımız için elmas kupa verecekler.
Ama bu bir tahmin.
Belki bir şeyler yaparlar oturup yudum yudum çay içip beklememiz gerekecek.
Kupa Mecazdır.

2021 sonunda ilk modellerin satışa çıkacağı açıklanmıştı şimdiki açıklamalarında ise 2023'de üretime başlanacağı tahmin ediliyor
Kaynak ? Sizin kaynağı tahmin edebiliyorum. Togg arabası 2022 sonu ilk araba banttan inecek dendi. 2021 sonu denmedi. Ya çarpıtıyorsunuz yada boş keseden sallıyorsunuz.
Dünyanın en yerli otomobil markası Chevrolet %52-60 oranında yerli iken nasıl oluyor da yıllardır dışarıya bağlı olan bir ülke %100 yerli otomobil üretiyor? Akıla mantığa uygun değil fakat bunu söylediğim için büyük ihtimalle linç yiyeceğim.

Kısacası göz boyamadan ibaretti ve hala öyle.
İyide %100 yerli ürettik denmedi.

TOGG’da ise elektrikli araç üretiminde deneyimi olmayan bir tedarik sanayi ile üretime yüzde 51 ile başlayıp, takip eden üç yılda tedarik sanayini dönüştürerek yüzde 68 yerli içerik oranı hedefliyoruz." açıklamasında bulundu.

Karakaş, fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait.

Galiba fikri ve sınai hakkı ile karıştırdınız.

İnsanların gözünü boyamaya çalışıyorlar ve işin ilginç kısmı ise bunu başarıyorlar. Kahvede cebinde 5 lirası olan Ahmet amca sonra "adamlar araba yapaçah" şeklinde millete gider yapıyor. Şu an bile bu araçları 20k-30k'ya üretemiyorlarsa çıkarmanın zaten bir anlamı yok. İlk başta 300k'yı duyunca zaten kahkaha atmıştım. Şimdi konu sahibinin de dediği gibi en az bir milyona gelir o 300k'lık araç. Benim bir milyon lira param olsa zaten TOGG'a falan bulaşmam. Bulaşanında akıl sağlığında şüphe ederim. 10 yıl sonra belki de yedek parçasını bile bulamayacağım bir araca kim bir milyon lira para bağlar?

Bir milyon lirayı en azından 50 yıldır araç üreten kendini kanıtlamış firmalara vermek yerine on yıl sonra iktidarın değişmesiyle başına ne geleceği belli olmayan bir firmanın aracına yatırmak size mantıklı geliyormu ? Değil 30k, 50k'ya araç yapsınlar karbon salınımı ve yakıt tüketimi düşük olsun, sadece ürünün maaliyetini ve çalışanın masraflarını çıkartacak şekilde vergiden muaf tutulsun gidip bu projeyi hayata geçirenleri alkışlayayım. Gerçeklikten uzak saçma bir projeden fazlası değil.

İyi mühendislerimiz var. Güzel bir yatırımla işinde iyi insanlar toplansa illaki yaparlar. Pek böyle yapacaklarını sanmıyorum. 2023 de başlanacak demesi de seçimde biraz daha oy alabilmek için olduğunu düşünüyorum.

Nasıl oluyor da yıllardır dışarıya bağlı olan bir ülke %100 yerli otomobil üretiyor?
Batarya yabancı, tasarım yabancı, motor yabancı, aktarma organları yabancı, elektrik sistemi yabancı, şasi yabancı ve buna %100 yerli diyen varsa ne diyeyim? %51 yerli denmesine bile gülerim, kritik parçaların tamamı yabancı. Tamamen yerli olmak zorunda mı? Aslında değil, önemli olan sermayenin yerli olması ancak bu kritik parçalar yerli üretim olmadığı sürece kârlılık inanılmaz düşük olacak.

2 yıl önce baz paket 180 bin, dolu paketi 250 bin TL'ye satılacak diyenler vardı. Sadece aracın "bataryasının üretim maliyeti" (satış fiyatı değil) 90 kWh için 100-110 bin TL civarında şu anda...

2 yıl önce bile bu araba 350-400 bin TL'den aşağı çıkamazdı, şimdi yeni elektrikli araç ÖTV zamlarıyla birlikte 2 katına gelir herhalde.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı