Tracing komutu ve izlenildiğimizi tespit etme

efeefeefe

Hectopat
Katılım
20 Ocak 2014
Mesajlar
9
Makaleler
1
Teknopat'ın "İnternetimiz Gözleniyor mu?" makalesinden öğrendiğim tracing komutu hakkında sormak istediğim bazı şeyler var.

1-Bu komut kullanıldığında çalışma şeklinin A->B , A->B->C , A->B->C->D... şeklinde veri toplamak olduğunu gördüm. Bu işlem gerçekleştirilirken B,C,D... noktalarının işlemden haberi oluyor mu. Örneğin A->B gerçekleştiğinde tracing yapıldığını farkeden B'nin C'yi uyarıp aradan çekilmesini sağlamak ki C'ye yönlendiren B de olabilir bilemiyorum hangi mantıkta çalıştıklarını eğer yönlendirme yapıyorlarsa internetinizi gözetleyen noktayı atlaması ve veriyi bir sonraki noktaya göndermesi mümkün olur. Sonuçta bu işlemlerin milisaniyeler içinde gerçekleşmesi bilgisayarlar için bir engel değil. Neyse ben özetle şunu soruyorum: Tracing'in, sizi gözetleyen servis sağlayıcınız tarafından farkedilmesi ve servis sağlayıcınızın sizi yanıltması mümkün müdür?

2- Tracing ile elde edilen ip adreslerinin amacını nasıl tespit edebiliriz?
Örneğin twitter.com'a baktığımızda bir ton ip adresi karşımıza çıkıyor ve bunların hangilerinin sıçrama noktaları olduğunu hangilerinin olmadığını ve varsa hangilerinin gözetleme noktası olabileceğini nasıl anlarız? Yani tracing yaptığımızda neyden şüphelenmemiz gerekiyor?

64l0n8.jpg


*Not: 1969'da daha bilgisayar teknolojisi gelişmemişken solcuların nefes alışlarını dinlediğini belirten bir devletin, günümüzde halkı kendinden olan ve olmayan olarak böldüğünü, etnik gruplara, dini gruplara parçaladığını ve korku salarak kontrol altında tuttuğunu ve bilgisayar üzerinden kontrol ettiği hileli seçimlerle halkı seçildiğine inandırdığını düşünürsek; Bugünün teknolojik imkanlarından yararlanıp da insanları fişlememesinin imkanı olabilir mi? Elbette hayır. Bugün, adıyla, soyadıyla, gizlemeye tenezzül etmediği ip adresiyle facebooka giripte orda burda siyasi ve dini görüşlerini ifade ve deşifre eden insanların hepsinin fişlendikleri aşikâr. Sırf facebook'ta yürüyüş etkinliği başlattı diye sabahın 5'inde evine baskın yapılan, 12 saat karakolda tutulan, telefonuna çocuk pornosu yüklenilen ve hala mahkemelerle uğraşan insanlar da tanıyorum. Böyle bir ülkede kalkıpta bir tracing komutunun temiz çıkmasıyla elbette kimse kendini güvende hissetmesin.

Bu başlığı açmamdaki amaç sadece tracing komutunun çalışma prensibini, işlevini ve güvenilirliğini sorgulamaktır. Konuyu toparlamak gerekirse bu ülkede elbette internet güvenliğinin göstermelik olduğunu biliyorum. Bunu bir tracing komutu ile aklayamayız. Ve son sorum:

3- Son olarak bu veri akışı tamamen servis sağlayıcımızın mı elinde?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel sorular ve güzel yazı. Siyasi tarafına katılmayıp YouTube kapalı olduğu halde burası demokratik bir ülke yalanlarını birazdan salya sümük bağıranlar çıkabilir, şimdiden uyarayım, siyaset yasak :) Nasıl ki ifade özgürlüğü ülkede bazı kesimlere serbest bazılarına yasak sa siyaset de aynı derecede yasak :)

Sorularını cevaplayalım...

1. Teorik olarak bu mümkün. Pratik olarak bilgim yetersiz olduğundan bunu uygulayan var mı bilmiyorum.

2. Sıradan bir kullanıcının tespit etmesi zor. İleri seviyede bir kullanıcı size söz konusu IP adresine göndereceği komutlara karşılık gelen veya gelmeyen cevaplar ile o IP adresindeki cihazın nasıl bir cihaz olduğunu, hatta işletim sistemini bile tespit edebilir.

TC'de yaşıyorsan şüphelenecek bir şey yok... Şüphelenecek her şey var :) Ama ufak bir tracing ile "izleniyoruz" demek mümkün olmaz. Bunun tespit etmek için somut deliller gerek ve bunları elde etmek için üst seviye bir kullanıcı, ya da tam anlamıyla hacker olmak gerek.

3. Veri akışı birçok yerden geçiyor. Bunlardan en önemlisi de servis sağlayıcı. Sonra da "Türk" Telekom. Ama dünyadaki bütün internet trafiği ABD tarafından izleniyor. Yani sırtımızı verdik NSA'ya :) In USA we trust.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı