Tüketici olarak haklarımı bildiğim için satıcılar sorun çıkarmadı. Çünkü yönetmelik gayet açık.Peki bunu THH yoluyla mı yaptın?
Siz müşteri memnuniyetine önem veren bir firmayla alışveriş yapmışsınız, bu konuyu açan arkadaşın durumunda da olduğu gibi THH böyle bir konuda iade kararı vermez. En azından kanun okumayı bilen bir THH ki bu da yaklaşıl %99.9 demek.Tüketici olarak haklarımı bildiğim için satıcılar sorun çıkarmadı. Çünkü yönetmelik gayet açık.
MADDE 9 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.Siz müşteri memnuniyetine önem veren bir firmayla alışveriş yapmışsınız, bu konuyu açan arkadaşın durumunda da olduğu gibi THH böyle bir konuda iade kararı vermez. En azından kanun okumayı bilen bir THH ki bu da yaklaşıl %99.9 demek.
Ben bu konuda gerçekten insanların satıcıları mağdur ettiğini düşünüyorum... Ben kendim şu an bir giyim mağazasında çalışıyorum ve günlük insanların iadelerinin değişimlerinin haddi hesabı yok. Yani adam bizim insanımız her işi yanlış yaptığı gibi bu tüketici hakları mevzusunu da yanlış anlıyor ve yorumluyor... Kesinlikle ürünü alıp keyfi iade edenler, ürünü alıp 3-5 gün kullanıp sonra başka sitede daha ucuzunu görünce onu alıp bunu iade edenler.. Evinden mouse getirmeyi unutup burada mouse alan 9 gün sonra da iade edip geri kendi şehrine giden arkadaş vardı bizim bölümde... İnsanlara haklar mağduriyeti engellemek için verilir. Mesela bu insanların ne mağduriyetleri giderildi bu sayede? Gerçekten bencil olmayanlarınız cevap versin bu soruma.. Yani yok duyamazmışsın yok koklayamazmışsın, yok kafana oturur muymuş.. Almış laptopu 5 gün kullanmış muhtemelen vay buna niye bu kadar para verdim dedi veya hiç araştırmadı internetten özelliktir performanstır bakmadı, 2 bin liralık laptopu aldı ben bunla 1080p 4000 rate yayın açacağım 130 FPS diye düşündü, sonra cart... Şimdi de iade etmek istiyor.. Ürün direk ikinci ele düştü ( burada ikinci el ölücülerini savunan arkadaşlar mertçe gelsin şimdi.. Ürün açılınca direk fiyat düşer, şimdi o laptopun üzerinde parmak izi var, ter var, ekranda çizik var, havlandırma ızgaralarında toz var ve bunlara rağmen satıcı o bilgisayarı geri alıyor. Neden ? Neymiş tüketici mağdur olmayacakmış.. Mesela neyden mağdur ? İlk soru bu.. Alırsın, kutuyu açarsın, rengi beğenmedin, boyunu beğenmedin, klavyesini beğenmedin, geri ver.. 5 gün kullan (mining mi yaptın, MAC adresiyle deep webden ilan mı verdin, Bluestacks'la bylock'a mı girdin belli değil) geri ver.. Ben bilemedim şimdi.. Seni de üzmek istemem ama bu ekonomik düzende adam bir laptop satabilmiş 3-5 bin liraya, adamın biri de satın alıp 5 gün kullanıp sonra getirip geri veriyor.. Yani ikinci ele düşme değer kaybını ödersen ben kabul ederdim aslında.. 5 bin mi ödedin, ben de geri 3900 iade ederdim. O zaman olur..
@BilgisayarKurdu
TAKSİTLE SATIŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA YÖNETMELİKMADDE 9 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Bunun neresinden THH’nin aksi bir karar alacağı çıkıyor? Bizim göremeyip sizin gördüğünüz madde nedir?
Ki bu arada yeğenimin ekran kartını thh ile iade etmiştik, yüzlerce de örnek var forumda.
14 gün içinde, deformasyon olmayan, kutusuna zarar vermediğimiz, yazılım/iç giyim vb hariç ürünleri iade edemeyeceğimizi anlatan madde hangi maddedir?
(2) Tüketici, cayma süresi içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı takdirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.
--
e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
--
g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
Bunlar, resmi gazetede yazılmış istisnai durumlardan birkaçı. Tamamı için; Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
Bu arada ben de Xiaomi telefonla ilgili bir konu açtım, kullanıcı forum konusu olarak.. Derken benim telefonumda bir iki sıkıntı çıktı ve 17-18 gün kullanıp geri garantiye yolladım ve notta dedim ki; ya onarın ya yenisiyle değiştirin yoksa iade istiyorum.. Format atıp gönderdiler
Senin mağduriyetinin THH maddeleri ile uzaktan yakından alakası yok tabi ki, tek sebebi ülkedeki esnafta zerre dürüstlük olmamasından. Avrupa ürünleri için RMA açtığında kendim kırdım desen bile yardım eden oluyor, ürün bozuk olsa bekletmeden yenisini yolluyorlar.Bu arada ben de Xiaomi telefonla ilgili bir konu açtım, kullanıcı forum konusu olarak.. Derken benim telefonumda bir iki sıkıntı çıktı ve 17-18 gün kullanıp geri garantiye yolladım ve notta dedim ki; ya onarın ya yenisiyle değiştirin yoksa iade istiyorum.. Format atıp gönderdiler. Ben yine gönderdim garantiye ve bu kez DOA raporunu yazmışlar.. Ama ben yaklaşık 2 bin lira ödeme yaptığım halde bir aydır telefonsuzum. Bu bir mağduriyet mesela.. Yani benim dikkat çekmek istediğim nokta şu; benim cihazım gerçekten arızalı iken adamlar formatlayıp gönderiyor ama aynı ülkede keyfi mouse, kulaklık, monitör iade eden insanlar da var.. Onlar yüzünden ben mağdur oluyorum.. Bu maddeler kısa zamanda değişecektir muhtemelen ama bitirmeden önce şunu de eklemek istiyorum. Biraz benzetme yapmak istiyorum lütfen siyaset olarak veya konu dağıtımı olarak algılanmasın ama şu an ülkece adalet sistemine falan sitemliyiz lakin verilen kararların hepsi yazılı kanunlara, maddelere göre hareket edilerek verilir.. Atıyorum cinayet 5 yıl ise hakim 13 yıl veremez, 5 yıl verir. Ve bu yüzden ülkece sitemliyiz.. İnisiyatifsizlikten dolayı. Aynı şey tüketici kanunları için de geçerli. Heyet yazılı kanunlardan ziyade inisiyatifle karar verebilse gerçekten alıcı da satıcı da memnun olur diye düşünüyorum...