Tüketici Hakem Heyeti Satıcıyı haklı buldu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ya bu konuda 12+ sayfa üstüne yorum yapılacak bir şey yok. O verilen süre senin kullanım süren değil güzel kardeşim. Ürünün ayıplı olup olmadığını kontrol etmen için 14 günün var. Bunu anlaman için bir saat incelemen dahi yeterlidir. Alıp sen kullanmışsın. Belki OC yaptın bu beş gün içerisinde ürünü yıpratacak bir şey yaptın. Bunu satıcı bilemez, senden sonra ürünü satın alacak kişide bilemez. Arkadaşa soruyoruz neyi hoşuna gitmedi ürünün ne beklediğin gibi çıkmadı diyoruz ona da cevap vermiyor. E bu durumda tartışılacak bir şey yok.

TAKSİTLE SATIŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

(5) Satıcı cayma süresi içinde malı tüketiciye teslim etmişse tüketici, malı ancak olağan bir gözden geçirmenin gerektirdiği ölçüde kullanabilir. Olağan gözden geçirme malın ilk incelemesini kapsar. Malın mutat olarak kullanılması durumunda tüketici cayma hakkını kullanamaz.

Benim konu başında vermiş olduğum örneğe geleceğiz yine. Neyse, aşağıda diğer ilgili maddeleri yazdığım mesajı alıntıladım. Öyle 1 tane maddeye bakıp ona göre 14 gün kullanıp sonra daha iyi fiyatla daha iyisini bulup iade etmek kolay değil. Siz satıcının iyi niyetini suistimal etmişsiniz...
***Taksitle satış sözleşmeleri hakkında yönetmelik beni neden bağlıyor anlamadım?
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile ilgili 3 madde paylaşmışsınız...
Tek tek cevaplayayım;
1-(2) Tüketici, cayma süresi içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı takdirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.
***Yani? Kullanma talimatına uygun kullandığımda meydana gelecek sorunlardan tüketici olarak sorumlu olmadığım yazıyor, beni savunuyor yani :)

2-e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
Dijital içerik tabi ki iade edilemez. Ekran kartı, anakart vs bilgisayar sarf malzemesi değildir.Sarf kelime olarak harcama, kullanma, tüketme anlamlarına gelmektedir. Sarf malzeme de tüketim ve harcamaya neden olan sürekli kullanılan malzemelere denmektedir. Örneğin yazıcı toneri bir sarf malzemedir. Yine iadelerim arasında sarf malzeme yoktur.

3- g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
***Bu maddeyi koyma amacınızı zaten hiç anlamadım :)

Benim paylaştığım 1 madde tamamen benim alışverişimle alakalı, sizin paylaştığınız 4 maddeden 1'i taksitle satış sözleşmesi, diğer 3'ü benimle alakalı değil.

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'ni gayet iyi biliyorum ve cevaplarımı sözleşme maddelerine göre verdim.
Ha derseniz ki, bu kanun satıcıyı mağdur ediyor, orasına katılıyorum, ayrı bir tartışma konusu.
Konudaki laptop iadesi, içindeki yazılımlardan dolayı bence de sıkıntılı ve THH'nin kararı abes değil, üst mesajlarımda zaten söylemiştim.

@Nightswt Satıcının savunmasında üründe kişisel bilgi bulunması tarzı bir itham dikkatimi çekti. Göndermiş olduğun sayfada ürünün kutusunu açmış olmanın yarattığı bir iadeyi red durumu zaten söz konusu değil. Böyle bir şey de kesinlikle yok, geçmiş sayfada kulaklık gibi hijyenik açıdan daha sıkıntılı bir ürünü bile iade etmiş arkadaşımız; satıcı "Kutusu açılmış" dediği halde.

Sen cihazı sıfırlamadan geri yolladın sanırım?

@Nightswt Satıcının savunmasında üründe kişisel bilgi bulunması tarzı bir itham dikkatimi çekti. Göndermiş olduğun sayfada ürünün kutusunu açmış olmanın yarattığı bir iadeyi red durumu zaten söz konusu değil. Böyle bir şey de kesinlikle yok, geçmiş sayfada kulaklık gibi hijyenik açıdan daha sıkıntılı bir ürünü bile iade etmiş arkadaşımız; satıcı "Kutusu açılmış" dediği halde.

Sen cihazı sıfırlamadan geri yolladın sanırım?
Ben ürünü eksiksiz şekilde kutusuna koyarak gönderdim. Faturası garantisi kutunun içindeydi. ''Red sebebi: Ürün zarar görmüş Ürün iadeye uygun değildir. Açılmış ve kullanılmıştır. Garanti belgesi dahil olmadan iade edilmiştir. Ürünü teslim almadan iade ettik'' diye yazıyla N11'e yazmışlar. Ürünü teslim almadan iade ettik deniliyor. Ürünü açmadan içindekilerine bakmadan hasarlı ve garanti belgesi yok deniliyor.

Ben ürünü eksiksiz şekilde kutusuna koyarak gönderdim. Faturası garantisi kutunun içindeydi. ''Red sebebi: Ürün zarar görmüş Ürün iadeye uygun değildir. Açılmış ve kullanılmıştır. Garanti belgesi dahil olmadan iade edilmiştir. Ürünü teslim almadan iade ettik'' diye yazıyla N11'e yazmışlar. Ürünü teslim almadan iade ettik deniliyor. Ürünü açmadan içindekilerine bakmadan hasarlı ve garanti belgesi yok deniliyor.
Laptop iadelerini araştır önce insanlar iade edebilmiş mi ona göre THH kararı için internetten araştırıp birilerine başvurmaya çalış bana normal gözükmüyor.

Ürünü gerçekten sana geldiği gibi geri yolladıysan sonuna kadar haklısın. THH paylaştığı maddelerde senin iadene mani bir kanun belirtmemiş. Yani bu heyet de işi biliyor olsa adam gibi tek bir madde koyar; şu sebepten iadeniz mümkün görünmüyor der.

Alakalı alakasız bir sayfa kanun yığmışlar oraya, ara ki bulasın hangi maddeye istinaden bu inisiyatifi uygulamışlar. Ne yazık ki arada geçen sürede cihazı kullanmış olacağın için daha üst mahkemeye gitsen de bu önüne problem olarak gelecektir bu durum. İnsan ister istemez o kadar sürede cihazı kullanır yani, kaç ay geçmiş.

Türklerden alışveriş yapma bu günden sonra. Git Amazon üzerinden al, bak bakalım böyle bir durumda sorun yaşıyor musun? Türklerde müşteri memnuniyeti değil, paraya cebi indirmek elzemdir.
Satıcı ürünü servise yollasa servis iadesine izin verirdi tahminen.

Ürünü gerçekten sana geldiği gibi geri yolladıysan sonuna kadar haklısın. THH paylaştığı maddelerde senin iadene mani bir kanun belirtmemiş. Yani bu heyet de işi biliyor olsa adam gibi tek bir madde koyar; şu sebepten iadeniz mümkün görünmüyor der.

Alakalı alakasız bir sayfa kanun yığmışlar oraya, ara ki bulasın hangi maddeye istinaden bu inisiyatifi uygulamışlar. Ne yazık ki arada geçen sürede cihazı kullanmış olacağın için daha üst mahkemeye gitsen de bu önüne problem olarak gelecektir bu durum. İnsan ister istemez o kadar sürede cihazı kullanır yani, kaç ay geçmiş.

Türklerden alışveriş yapma bu günden sonra. Git Amazon üzerinden al, bak bakalım böyle bir durumda sorun yaşıyor musun? Türklerde müşteri memnuniyeti değil, paraya cebi indirmek elzemdir.
Satıcı ürünü servise yollasa servis iadesine izin verirdi tahminen.
Aynen senin gibi düşündük biz de. Bir sürü madde yığmışlar. Sırayla okuyoruz. Bu bizim için değil bu değil bu değil. E bunlar neye göre reddediyorlar. Satıcı daha ürünü açmadan reddediyor. 5 gün kullandım dediğim de 5 gün bende durdu ürün. Toplasan o süre zarfında 6-7 saat kullanmışımdır. Ürünü 7/24 kullanmadım. 3 ayımı aldılar. Her ay paramı çektiler. Ben ürüne o kadar iyi baktım ki ne çizilme ne kırık hiçbir kusur yok üründe. Haklı görünürüm diye mağdur da etmemek için karşı tarafı çok dikkatli kullandım her gün temizledim. Şu an alsalar format atsalar satsalar kimse bir şey demez. Daha da kâr ederler. Ben bu ürünü kullanırım. Dert de etmiyorum. Satmayacağım da. Belki benim için daha iyi oldu. Benim aldığım fiyatın çok daha üstü fiyatlara satılıyor şu an. Araya birileri mi girdi ne oldu bilmiyorum. Güvenim yok. Burası Türkiye. Bu ülkede adalet zaten yok. Burada da olmadığını gördüm. THH'ye bakış açım ister istemez değişti.

Aynen senin gibi düşündük biz de. Bir sürü madde yığmışlar. Sırayla okuyoruz. Bu bizim için değil bu değil bu değil. E bunlar neye göre reddediyorlar. Satıcı daha ürünü açmadan reddediyor. 5 gün kullandım dediğim de 5 gün bende durdu ürün. Toplasan o süre zarfında 6-7 saat kullanmışımdır. Ürünü 7/24 kullanmadım. 3 ayımı aldılar. Her ay paramı çektiler. Ben ürüne o kadar iyi baktım ki ne çizilme ne kırık hiçbir kusur yok üründe. Haklı görünürüm diye mağdur da etmemek için karşı tarafı çok dikkatli kullandım her gün temizledim. Şu an alsalar format atsalar satsalar kimse bir şey demez. Daha da kâr ederler. Ben bu ürünü kullanırım. Dert de etmiyorum. Satmayacağım da. Belki benim için daha iyi oldu. Benim aldığım fiyatın çok daha üstü fiyatlara satılıyor şu an. Araya birileri mi girdi ne oldu bilmiyorum. Güvenim yok. Burası Türkiye. Bu ülkede adalet zaten yok. Burada da olmadığını gördüm. THH'ye bakış açım ister istemez değişti.

Kardeş aradık durumu anlattık. Öyle bir konuşuyorlar ki başlarından savarcasına. Kaybederseniz karşı tarafın masraflarını da siz ödersiniz falan. Yani insanın itiraz etme cesaretini bile kırıyorlar. THH kararları yüzde 70-80 tüketici lehine söylenene göre. THH kabul etmedi. Dava açsam da bir şey değişmez.

Bilgisayar ve telekominikasyon cihazları 14 gün cayma hakkı dışında kalan cihazlardır. Bu tip cihazlar alındıktan sonra iade edilemez. Bunun sebebi örneğin telefonlarda imei numarası klonlanmaması ve bilgisayarlarda mac adresinin klonlanmaması vesaire için alınan bir nevi önlemdir.
İnternet üzerinden alınanlarda da mı bu durum geçerli?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı