Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Uzun uğraşlar sonucu satıcı yeni ürün vermeyi kabul etti.Ben ürünü satıcıya yolladim satıcı bir üst modelini alıp 15-20 gün içinde yollicaklarini ama size bir mail aticaz onu onaylamaniz gerekir diyor maili okumadan onaylamicam ama böyle bir prosedür var mi acaba daha önce yasayan oldumu ?
Yok böyle bir prosedür kardeşim.
 
Yaklaşık 10 gün önce tüketici hakları heyeti'ne (THH) başvuruda bulundum. Şikayet edilen firma olarak "ASUS bilgisayar sistemleri ticaret limited şirketi"ni yazmıştım. Bugün THH benimle iletişime geçti; karşı tarafın savunmasını gönderdiklerini ve hukuken sorumlu olmadıklarını belirtmişler. Ürünün belgelerini incelediğimde, distribütör, üretici ve servis kısımlarında kendi adlarının yazılmadığını fark ettim, bu yüzden muhatap olmuyorlar ve dava düşüyor. Ben üretici olarka ASUS Tayvan yazdığı için bu ayrıntıya dikkat etmemiştim, ancak başvuruda bulunacak olan arkadaşların bu konuya dikkat etmeleri önemlidir. Şu an ürünümün distribütör firmasını öğrenip o firma üzerinden başvuruda bulunacağım.
 
Selam ben 3 ay önce buradan tavsiye aldım @palamutyaşar çok teşekkürler. THH başvurdum ve kazandım karar no paylaşsam benim gibi mağdur kişiler örnek gösterebilir mi benim dava mı? Karar no paylaşmak yasalmı.
Rica ederim kardeşim. Paylaş tabi kararı. Lakin senin kararı emsal gösterme gibi bir durum olmaz. Yani bir mahkemenin verdiği karar, bir başka mahkemeyi bağlamaz; birbirlerinden bağımsızdırlar. Ortada Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararı varsa anca bağlayıcı olur; lakin arkadaşlara yol gösterici elbette olacaktır. Bekliyoruz. Tüketici hakem heyeti kararını icraya koymayı unutmayın; belki icraya koymadan ilgili firma sizi arayıp kararı hemen yerine getirebilir; ancak bu şekilde tarafınız aranmıyorsa veya sizi arayıp yan çiziyorlarsa verin bir avukata hemen paşa paşa kararı yerine getirsinler.
 
Sinerji'den mouse satın aldım elime kucuk geldi denedim 2. gün geri gönderdim iade olarak üstündeki jelatinler duruyordu kutusu açık oldugu icin kabul etmediler 5.3K verdim tüketici haklarına başvurmalıyım değil mi?
 
Sinerji'den mouse satın aldım elime kucuk geldi denedim 2. gün geri gönderdim iade olarak üstündeki jelatinler duruyordu kutusu açık oldugu icin kabul etmediler 5.3K verdim tüketici haklarına başvurmalıyım değil mi?

Evet. İstersen jelatinlerini açmış ol, önemli değil. Kutu duruyorsa ve 14 günlük süreye riayet etmişsen hiçbir sebep ileri sürmeksizin iade yapılır. Yapmazlarsa e-Devlet üzerinden tüketici hakem heyetine hemen müracaat edersin, 3 ay sürmeden davayı kazanır sonra hemen icraya verirsin ve paşa paşa iadeyi gerçekleştirirler. Bunların anladığı dil bu kardeşim. Süreç bittikten sonra seni bunca zaman böyle uğraştırdıkları için asliye hukuk mahkemesinde tazminat davası da açıp cüz'î bir meblağ da kazanabilirsin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı