Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
@BilgisayarKurdu Faturada belirtilmemis, garantisi falan yok. Yasal surec icin alindigina dair fatura falan olmasi gerekmez mi? Yasal surec diye oylesine demistim. Elimde sadece aldigim urunlerden haric HDD'nin fiyati kadar fazlalik alinan para kaydi vardi. Onu hakem heyeti ugrasmadi. En azindan okuyanlar İtopya'nin ne oldugunu anlasin. Aldigim 2. Gun sorunlu oldugunu garanti belgesi veya faturada belirtilmedigini anladim zaten.
 
Süre konusunda kesin bir şey yoktur. 31.01.2018 Afyon THH verdiğim telefonum hala sonuçlanmadı. Başvurduğumda THH deki yetkili 3-4 ay sürer demişti.
Arkadaşlar cümleyi iyi algılamanızı rica ediyorum :) Zira "İlk geri dönüş" ile "Alıcının hakkını tamamen alması" farklı anlamlar içeren 2 farklı cümle. Konu hakkında size ilk geri dönüşten bahsettim, ilk kontak kısacası. Eskisi kadar uzun sürmüyor yinede, bazı firmalar kendilerine sunulan süreyi sonuna kadar kullanırken bazısı işi yokuşa sürmeyip uzlaşma yoluna varıyor hızlıca. Elbette her dosyanın çözüme ulaşması farklı zamanlar alabilir.
 
@BilgisayarKurdu Daha 1 yılını doldurmadı kart, Asus (GTX 1070 Rog Strix) özellikle kart bilgilerin de '' 2 Kat Daha Sessiz Bobin '' diye reklam yapmayı biliyor fakat serviste Coil Whine yok siz anakartınıza, sürücülerinize vs. bakın gibi akıl almaz bir form gönderiyor. Deseler ki kabul edilebilir bir coil whine var belki bir ihtimal sineye çekerim fakat bunu bile söylemiyorlar. Kart vızıl vızıl vızıldıyor. Bu kadar para verip bu sese katlanmak zorundamıyım gerçekten? Maddi imkanım olsa tüketici mahkemesine dahi veririm de işte... Ben derdimi anlatırım hakem heyetine başkada elimden birşey gelmiyor malesef, sinir bozucu berbat bir durum.
 
@BilgisayarKurdu Faturada belirtilmemis, garantisi falan yok. Yasal surec icin alindigina dair fatura falan olmasi gerekmez mi? Yasal surec diye oylesine demistim. Elimde sadece aldigim urunlerden haric HDD'nin fiyati kadar fazlalik alinan para kaydi vardi. Onu hakem heyeti ugrasmadi. En azindan okuyanlar İtopya'nin ne oldugunu anlasin. Aldigim 2. Gun sorunlu oldugunu garanti belgesi veya faturada belirtilmedigini anladim zaten.
Zaten bu tip firmaların genel olarak karakteristiği budur; nispeten ucuz olma sebepleri de budur.
Faturada sıkıntı olduğunu gördüğünüzde bile hiç iyi niyet göstermemeniz, beklememeniz gerekiyordu. Belki kasıtlı olarak faturaya HDD bilgisi girmeyip, kasıtlı olarak bozuk HDD'yi araya kakalamış olabilirler. Elindeki fatura ile servise göndersen onlar bile muhatap olmayabilir bu noktada. Yinede şansını deneyebilirsin. Haklısın ancak iyi niyetten kaybetmişsin sanırım. Tüketici hakem heyeti ise pek ilgilenmemiş açıkçası.

Bu yüzden Hepsiburada.com - N11 - Gittigidiyor gibi; en azından iade güvencesi bulunan, mağaza puanı için poposu tutuşan satıcılardan alışveriş yapmayı tercih ediyorum. 2 kuruş pahalı alıyorum ancak Hepsiburada gibi firmalar çok ciddi güvence sağlıyor alıcıya.
@BilgisayarKurdu Daha 1 yılını doldurmadı kart, Asus (GTX 1070 Rog Strix) özellikle kart bilgilerin de '' 2 Kat Daha Sessiz Bobin '' diye reklam yapmayı biliyor fakat serviste Coil Whine yok siz anakartınıza, sürücülerinize vs. bakın gibi akıl almaz bir form gönderiyor. Deseler ki kabul edilebilir bir coil whine var belki bir ihtimal sineye çekerim fakat bunu bile söylemiyorlar. Kart vızıl vızıl vızıldıyor. Bu kadar para verip bu sese katlanmak zorunda mıyım gerçekten? Maddi imkanım olsa tüketici mahkemesine dahi veririm de işte... Ben derdimi anlatırım hakem heyetine başkada elimden bir şey gelmiyor maalesef, sinir bozucu berbat bir durum.
Elamanların, Coil Whine şikayeti ile gelen her kartı oyun açıp - yük altına sokup test etmediğini az çok tahmin edebiliyorum ancak sürücü konusunda nadir de olsa haklı çıkabiliyorlar.
Senden ricam sesi duyduğun esnada fanın kablosunu çıkarıp dinlemen, sesin gerçekten karttan geldiğinden emin olman, çok ince bir ses olduğu için anlaşılamayabiliyor bazen. Anakarttan bile gelebilir bu sesler, indüktörün içerisinden geçen akıma göre tonu da değişiyor bu sesin, inceldikçe insan kulağına batar hale geliyor.

Normalde ASUS değişimini yapmalı bu kartın. Daha önceden değişim yaptığı olmuş, ben şahit olmasam da. Sen tekrar tekrar servise gönder eğer ki yokluğuna katlanabileceksen. 3. aynı şikayet ile servise gönderilme işleminden sonra da sonuç değişmezse mecburen değişimini yapmak durumunda kalırlar.

O zamana kadar önerim; Kasayı monitöre çok yakın konumlandırma, kasa ne kadar uzağında olursa ilgili sesi o kadar bastırmış olursun.
 
Son düzenleme:
Asus markası servis üzerinde bence başarılı bir yapıya sahip.
Siz hangi şehir üzerinde hangi servise bıraktığınızı bilmiyorum.
Ben Ümraniye / İstanbul üzerindeki servis üzerine ekran kartı ve monitör yüzünden gitmek zorunda kaldım. Bu servis şubenin hizmeti iletişim ve süreç olarak güzel.
ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti Advanced Edition model ekran kartı üzerinde 3 veya 4 kez değişim veya para iadesi kararı verildi.
Coil whine sorunu yüzünden bırakmıştım cihazı. Benim yaşadığım bu süreçte her cihaz için hemen gpu arızası altında donanımsal sorun olarak değişim veya para iadesi kararı vermişlerdi.
Sonra stoklar yüzünden aynı ekran kartından alamadım. Bende bütçemi yükselterek 1080 Ti aldım.
Msi Gaming X Trio modeliydi. Bu cihaz üzerinde yine coil whine vardı. Monitör alana kadar tv üzerinde kullandım. Rahatsız etmeyecek kadar oluyordu. Asus PG279Q alınca 2k çözünürlükte en yüksek ayarlar ile test ettim. Coil whine durumu kabul edilmeyecek kadar yüksek oldu.
Sonra servise kendim teslim ettim. Durumu anlatarak. Belli bir süre geçince durum takibi yapmak için aradım. Ekran kartında sorun tespit edilemedi gelip alabilirsiniz denildi.
Sonra itirazlar ve konuşmalar üzerine gerekli testler yapıldı. ( Tüm süreci anlatamıyorum baya uzun. )
Benim zaman üzerinden mağdur edeceklerini aldığım zaman. Cihazı gidip teslim aldım. Teslim almadan önce cihazı kontrol ederek aldım. Kontrol ettiğim zaman soket koruması yok. Görüntü soket kapakları orjinal değil. Ben bu cihazı böyle bırakmadım. Benim teslim ettiğim gibi bu ürünü veremiyorsanız ben bu ürünü çıkartmam buradan dedim. :) Sonra eksik ve orjinal parçalarını getirdiler.
Sonra cihazı alıp eve geldim. Testler yaptım. Sonra ertesi sabah tekrar test yaparak videoya aldım.
1080p çözünürlükte coil whine daha çok geliyordu. Servis sonrası nedense. Videoyu çektiğim gün tüketici hakem heyetine kanıtlı olarak başvuru yapacakken. Aradılar ve cihazı getirmemi istediler. Değişim veya para iadesi kararı verildiğini söylediler.
Ben tüketici hakem heyetine başvuracağımı belirtmiştim. Ekran kartını teslim alırken. Aynı durumları yaşadıkları için hiç uğraşmak istemediler sonradan galiba.

Benim yaşadığım bu süreçte anlatmak istediğim şeyi anlamışsınızdır umarım.
Asus bu sorunu ciddiye alıyor. Ama Msi teknik desteği bu sorunu ciddiye almayı bırak umursamıyor.
 
Çok yakın oturuyoruz, Çamlıca Fidanlığı'nın altındaki servise gittiysen evet, ilgililer.
Ama seni de "Sorun tespit edilmedi" yanıtı ile geri çevirmişler, tehdit ile amacına ulaşmışsın bir nevi :)
ASUS artık eski ASUS değil, onun teknik servis kalitesi de bir tırnak düştü, eskiden daha iyiydi.

Konu ile alakalı soru yönelten arkadaş; bir kere daha gönder servise, eğer yine aynı şikayet düzeltilmeden geri dönerse tüketici hakem heyetine başvuracağını söyle. Ürünü almaya elle git, yüz yüze söyle bunu. Çok kısa süre içerisinde geri dönüş sağlanmazsa mecburen şikayet kaydı oluşturacaksın. Garanti süresi içerisinde misin iyice kontrol et, eğer garanti süresi dışına taşıyorsa hemen şimdi aç başvurunu.
 
Ben Asus markasından çok memnun kalıyorum açıkçası.
Yukarıdaki yorum da belirttiğim gibi.
Coil whine sorunu sonucunda cpu arızası altında donanımsal sorun olarak değişim veya para iadesi kararı hemen çıkmıştı.
Asus PG279Q monitör panel sorunu yaşadım. Işık sızması ve sarı ışık oluşması yüzünden. Servise onarımı mümkünse yapılsın dedim. Değişim veya para iadesi kararı vermişler. Sonra ben onarımı için talepte bulundum. İki kez panel denediler sonuç aynı olunca değişim veya para iadesi olarak yeniden rapor düzenlediler benim onayımı alarak. Çünkü paneller yurt dışı üzerinden geleceği için yeni panelin gelmesi test yapılması uzun sürebileceği için.
Asus servisi gereken bilgiyi veriyor ve desteğini sonuna kadar uyguluyor.
MSI servis yapısı ise coil whine sorununu ciddiye bile almayı bırak sorun olarak görmediklerini belirttim. Sırf o mantık yüzünden biraz uğraştım ben MSI servisi ile.
Çok şükür MSI biraz uğraştırmış olsa da paramı aldım.
Monitör parasını aldım.
Yeni bir ekran kartı ve monitör zamanı kolluyorum almak için. :)

Asus servis merkezi olarak ben Asus SMS Infocomm Teknoloji Servis Ltd. Şti. ile servis desteği aldım.
Adresi : Altınşehir Mahallesi, Alemdağ Cd. 704/B, 34775 Ümraniye/İstanbul

MSI teknik servisi ise ServisPoint.
Adresi: Mecidiyeköy Mah., Gülbahar Cad. Cem Apt. D:17, 34387 Şişli/İstanbul

Adresler işi düşecek kişiler için bilgi olsun. :)
 
Biraz önce Asus çağrı merkezini aradım teknik servislerin dış araması kapalı olduğu için, sorunumu dile getirdim. Talep formu oluşturup tekrar servise yollamamı söyledi arkadaş, bende servisle görüşmek istediğimi söylediğimde dış aramalara kapalı olduğunu söyledi. Açıkcası bi 20 gün daha bilgisayarsız kalıp mağdur olmak istemiyorum. Adama söylediğim şey tamam tüketici hakem heyetine başvuracağım siz mağdur etmekten başka bir işe yaramıyorsunuz oldu, pek umursamaz bir şekilde; yasal haklarınızı kullanabilirsiniz dedi. Bir daha da Asus marka ürün alırsam.
 
Biraz önce Asus çağrı merkezini aradım teknik servislerin dış araması kapalı olduğu için, sorunumu dile getirdim. Talep formu oluşturup tekrar servise yollamamı söyledi arkadaş, bende servisle görüşmek istediğimi söylediğimde dış aramalara kapalı olduğunu söyledi. Açıkcası bi 20 gün daha bilgisayarsız kalıp mağdur olmak istemiyorum. Adama söylediğim şey tamam tüketici hakem heyetine başvuracağım siz mağdur etmekten başka bir işe yaramıyorsunuz oldu, pek umursamaz bir şekilde; yasal haklarınızı kullanabilirsiniz dedi. Bir daha da Asus marka ürün alırsam.
Şikayetini paylaşırsan sevinirim, ne yazdin gorelim. THH'ye basvurmadim deme hala :)
 
@BilgisayarKurdu Açıkcası lanet olsun deyip durumu kabullendim. Sesi görüntülü şekilde kaydedip servise yollasam en kötü 15, 20 gün sürer ki mağdur olurum bilgisayarsız. THH de bu sorunu bulabilecek niteliktemi ya da kartı aldıkları zaman ne kadar bir süre bilgisayarsız kalacağımı bilemedğimden başvurmadım açıkcası.
 

Geri
Yukarı