Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Yardımcı olmak isterdim ama bu platformda kendi fikirlerimize bile yanlış bilgi verdin diye (sanki doğrusu küreselde kanıtlanmış gibi) saygısızca ceza veriliyor malesef, ben de mecbur kalmadıkça yazmamaya karar verdim.

Ceza hususu ilginçmiş, saçma geliyor tabi ama forum içerik kalitesini korumak için yapılmış bir önlem olarak görüyorum.
 
Sinerji'den 1640 TL'ye monitör almıştım, monitörde bazı sorunlar olmasından dolayı iade etmek istiyorum. Sinerji ürünü garantiye gönderebilirsiniz diyor, ama eminim hiç bir sorun yok deyip geri gönderecekler. İade için ise bildiğiniz şeyleri söylüyor, kutusu açılmış ürünleri almıyoruz.😀

Tüketici Hakem Heyetine gitmeyi düşünüyorum. Ürünün distribütörü Penta, şikayet ederken Sinerji'yi mi şikayet ediyoruz yoksa Penta'yı mı? Ayrıca Tüketici Hakem Heyeti'nin bakabileceği maksimum ücret sınırı ne kadar?
 
Sinerji'den 1640 TL'ye monitör almıştım, monitörde bazı sorunlar olmasından dolayı iade etmek istiyorum. Sinerji ürünü garantiye gönderebilirsiniz diyor, ama eminim hiç bir sorun yok deyip geri gönderecekler. İade için ise bildiğiniz şeyleri söylüyor, kutusu açılmış ürünleri almıyoruz.😀

Tüketici Hakem Heyetine gitmeyi düşünüyorum. Ürünün distribütörü Penta, şikayet ederken Sinerji'yi mi şikayet ediyoruz yoksa Penta'yı mı? Ayrıca Tüketici Hakem Heyeti'nin bakabileceği maksimum ücret sınırı ne kadar?

Muhatap sinerjidir. THH ;

6.920 (altıbindokuzyüzyirmi) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,

Büyükşehir statüsünde olan illerde 6.920 (altıbindokuzyüzyirmi) Türk Lirası ile 10.390 (onbinüçyüzdoksan) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 10.390 (onbinüçyüzdoksan) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 6.920 (altıbindokuzyüzyirmi) Türk Lirası ile 10.390 (onbinüçyüzdoksan) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak.
 
Hepsiburada'dan teknorya aracılığı ile aldığım laptopda arıza çıktı, ben de servis raporu almadan arızalı diyerek iade ettim, reddetmişler. Daha sonra Hepsiburada'yla görüştüm, keyfi olmayan iade alamayız dediler. Tekrar gelince neden belirtmeden iade etsem kabul etmezler sanırım.
Böyle bir şey cayma hakkında geçerli değil diye biliyorum. Ürün açılmış olsa bile 14 gün geçmediği için iade edemez miyim? Bu durumda THH'ye başvurmam doğru olur mu ve hangi muhatapla başvurmalıyım?
 
Kurallar nedeniyle orijinal halini alıntılamıyorum "BilgisayarKurdu".

1- Faturalandıran ürünün bedeline bağlı olarak başvurulması gereken kurum fark edebilir. Yapılan başvurunun sisteme düşmemesi gibi bir durum mümkün değil şeklinde biliyorum, farklı bir durum vardır arayıp sormanız gerekirdi. Kişisel fatura kesilmiş olsa ve fatura sahibi olmadan başvursanız bile kayda girer, yine de size olumsuz yönde kara gönderilir.

2- İlk 2 hafta içerisinde faturada yazan şirket, 6 ay içerisinde problem yaşanır ve servis onayı gerekirse yine faturada yazan şirket; ancak 6 ay sonrası yaşanan bir problemde servisi şikayet etmek daha mantıklı olacaktır.
Tüm durumlarda tam tersi hareket etseniz de "Faturanın örneğini dosya eklerine yüklediyseniz" hiçbir problem olmaz. Yeter ki fatura gibi argümanları eksiksiz iletin, şikayet kısmında anlaşılır bir şekilde probleminizi > eklere yüklediğiniz deliller ışığında anlatın, aktarın.

THH'nin görevi bürokrasi yapmak değil, vatandaş haklı ise yardımcı olmaktır.
Yardımcı olmak isterdim ama bu platformda kendi fikirlerimize bile yanlış bilgi verdin diye (sanki doğrusu küreselde kanıtlanmış gibi) saygısızca ceza veriliyor maalesef, ben de mecbur kalmadıkça yazmamaya karar verdim.
Girdiğin her konuya "Yardımcı olurdum ancak ....." şeklinde başlayan yorumlar bırakmana gerek yok :)
Gerçekten haksız bir ceza aldığına inanıyorsan bunu özgürce dile getirebiliyorsun zaten, moderatörler onaylıyor bu tip konuları.

Cezaların amacı; konularda problemin ve çözümlerin anlaşılır bir dille okunabilmesini sağlamak, kullanıcılara doğru bilgi servis edebilmek.
Büyükşehir statüsünde olmayan bir ilçede yaşıyorum, 6.920 TL ile 10.390 TL arası derken 1640 TL sınırın dışında kalıyor demek mi oluyor? @armax
Rehberdeki sayfadan başvuru yaparsan otomatik İlçe Hakem Heyet'e atacaktır zaten.
Hepsiburada'dan teknorya aracılığı ile aldığım laptop'da arıza çıktı, ben de servis raporu almadan arızalı diyerek iade ettim, reddetmişler. Daha sonra Hepsiburada'yla görüştüm, keyfi olmayan iade alamayız dediler. Tekrar gelince neden belirtmeden iade etsem kabul etmezler sanırım.
Böyle bir şey cayma hakkında geçerli değil diye biliyorum. Ürün açılmış olsa bile 14 gün geçmediği için iade edemez miyim? Bu durumda THH'ye başvurmam doğru olur mu ve hangi muhatapla başvurmalıyım?
14 gün içerisinde geri göndermiş olman yeterli, red durumunda elbette cayma hakkından, üründe problem olması nedeniyle iade hakkından mahrum kalmıyorsun.

Üründeki arıza belirgin ise mutlaka kusuru belirterek geri yollayın, süreci uzatırsınız aksi taktirde.
Sen keyfi olmadığını belirterek tekrar gönder, müşteri temsilcileri ile iletişime gönder. Servis iade raporu verir, iadeni alırsın. Eğer ki "Değişim talebini kabul edersen" süreç daha da hızlanabilir senin açından.

Şimdilik THH'lik bir durum yok, iade veya değişim için müşteri temsilcileri ile görüşüp tekrar iade kodu oluşturmalarını rica et. Veya kargoyu ilgili adrese ücretsiz şekilde gönderebileceğine dair teyit al.
Bu noktada destek veya karşılık bulamazsın işte o zaman THH başvurusu yapman mantıklı olacaktır. Etiketle beni müsait vakitlerimde yardımcı olurum.
 
Son düzenleme:
Bu gün Sinerji'yi THH'ye vereceğimi bildirdiğim için Sinerji'den aradılar. Monitör Penta ithalatı olmasına rağmen Sinerji iade ve değişim için SMS Infocomm servisine yönlendiriyor, sanırım yanlış yönlendiriyorlar. SMS Infocomm servisi rapor hazırlayacakmış. Peki deyip geçiştirdim.

Benim muhatabım Sinerji olması lazım değil mi? Ürünü iade talebi için SMS Infocomm servisine mi göndereyim yoksa direk Sinerji'yi THH'ye mi vereyim? Infocomm servisinin iade almayacağını biliyorum, THH'ye vermem için iade talebimi reddetmesini beklerim.
 
İlgili servise yönlendirmeni mail aracılığı ile istedilerse kaydını tut ve gönder. Telefon ile aradılar ise mail aracılığı ile de aynı yönde bilgi aktarmalırını rica et ve ürünü yine gönder. Karşı ödemeli yollayabilirsin.

Peşin kararlı olma, iadeye onay vermemeleri durumunda THH başvurunu oluşturabilirsin. Çok hızlı bir şekilde aksiyon alınmasını ve bana bilgi aktarılmasını istiyorum şeklinde belirt. Red cevabı için 20 gün bekleme.

Peşin kararlı da olma ürün ilk günkü gibi ise hiç zorluk çıkartmaya da bilirler. Red cevabı alırsan da bunu yazılı bir kaynaktan iletmelerini iste. Süreçte gelişme oldukça yazarsın.
 
İlgili servise yönlendirmeni mail aracılığı ile istedilerse kaydını tut ve gönder. Telefon ile aradılar ise mail aracılığı ile de aynı yönde bilgi aktarmalarını rica et ve ürünü yine gönder. Karşı ödemeli yollayabilirsin.

Peşin kararlı olma, iadeye onay vermemeleri durumunda THH başvurunu oluşturabilirsin. Çok hızlı bir şekilde aksiyon alınmasını ve bana bilgi aktarılmasını istiyorum şeklinde belirt. Red cevabı için 20 gün bekleme.

Peşin kararlı da olma ürün ilk günkü gibi ise hiç zorluk çıkartmaya da bilirler. Red cevabı alırsan da bunu yazılı bir kaynaktan iletmelerini iste. Süreçte gelişme oldukça yazarsın.
Servise göndermekle uğraşamadım, başvuruyu az önce yaptım. Zaten ekte verdiğim mailde kutusu açılmış ürünlerin iadesini alamıyoruz yazmışlardı. Ek olarak fatura no kısmına irsaliye no yazdım, umarım doğrudur. Tüketicilerin bilinçlenmesi adına gelişmeleri yazmaya devam edeceğim.
23.01.2020 tarihinde Sinerji.gen.tr internet mağazasından 1637,86 TL fiyatı bulunan Asus VG249Q model monitör satın aldım, ürünü kargodan 27.01.2020 tarihinde teslim aldım. Monitör masaüstünde ve videolarda karelenme yaptığı için ürünü yasal olarak 14 gün içerisinde iade etmek istedim.

Fakat ilgili mağaza kutusu açılmış ürünlerin iadesinin alınmayacağını bildirerek yasal hakkımı kullandırtmamaktadır.
Ürünün iadesi kabul edilmediği için ürünü henüz kargolamadım. İlgili mağazaya iade talebimin yerine getirilmediği taktirde tarafınızı Tüketici Hakem Heyeti'ne vereceğimi ve hakkımı sonuna kadar arayacağımı kendilerine bildirdim. Mağaza ile yaptığım e-mail yazışmaları ektedir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi gereği 14 gün içerisinde yasal hakkım olan iade talebimi yerine getirmeyen Sinerji.gen.tr mağazasından şikayetçiyim. Gereğinin yapılmasını arz ederim.
 
@BilgisayarKurdu Hocam bir müracaatta bulanacağım ancak ürünün e-Faturası'nda vergi ve mersis no. yazmıyor. Nereden öğrenebilirim bunları?

Bu arada daha önce beni etiketlemişsin ama göremedim kusura bakma. Ürünü bana geri yolladılar açmadan bile, çünkü servis raporu yokmuş. Servis ürünün normal olduğu raporunu verdi. Rapor 2-3 saatte geldi. Freedos laptopta nasıl 2 saatte kurup test ettiler fanlarına baktılar anlamadım ama ürün freedosken bile fanları deli gibi çalışıyor. Yani bu iş yaramadı 14 gün dolmasına 6 gün kaldı. Bu sefer keyfi iade olarak 6502 sayılı kanunun 48. maddesi 4. fıkrasını yazarak iade isteyeceğim. Kabul etmezlerse de anında THH', ye müracaat edeceğim.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı