Türk oyunculara değer vermeyen oyun firmaları

Şu zamana kadar herhalde Türkçe dilini bir tek CD project ve Riot Games firmalarının sunduğu oyunlarda gördüm galiba daha çok var ama şu an için aklıma gelmiyor. Türkçe dublajı da tek Crysis oyununda gördüm adamlar küfürlere kadar birebir çevirmişler. Ama sanırsam resmi değildi o da. Şahsen ben bu saatten sonra sadece Online oyunlara para veririm ya da hikaye ve Online olanlara.
 
Şu zamana kadar herhalde Türkçe dilini bir tek CD project ve Riot Games firmalarının sunduğu oyunlarda gördüm galiba daha çok var ama şu an için aklıma gelmiyor. Türkçe dublajı da tek Crysis oyununda gördüm adamlar küfürlere kadar birebir çevirmişler. Ama sanırsam resmi değildi o da. Şahsen ben bu saatten sonra sadece Online oyunlara para veririm ya da hikaye ve Online olanlara.
Sony oyunları var Türkçe alt yazı ve arayüzle gelen. Infamous Second Son'da Türkçe dublajda vardı. Başka benimde aklıma gelmiyor.
 
Düşünülenin aksine Türkçe dil desteği sağlamayan oyun firmalarının tek sebebi Türkiye'de orijinal oyun alınmaması olayı değil. Korsan kullanım açısından Rusya'nın Türkiye'den geri kalır yanı olmamasına rağmen Rusça neredeyse her yapımda var.

Sebebi ne diye soracak olursanız elbette globallik derim, Türkçe global bir dil olmaktan çok uzak bir dil arkadaşlar. Toplasan 5 farklı ülke anca kullanıyordur Türkçe'yi. Ancak Rusça'yı kullanan en az 15 farklı ülke bulabilirsiniz. Dolayısıyla oyun geliştiren firma Türkçe ekleyip sadece 5 ülkedeki muhtemel satış oranlarını arttırmak yerine Rusça ekleyip 15 ülkedeki muhtemel satış oranlarını yakalamak ister.

Bu durumun Türkçe dil eklenmemesindeki tek sebep olduğunu söylemiyorum bakın yanlış anlaşılmasın, sadece bu durum kesinlikle göz ardı etmemeniz gereken ancak herkesin nedense göz ardı ettiği kadar önemli bir husus o kadar.
 
Bunun sebebi korsan oyun kullanımının Türkiye'de aşırı fazla olması. Ayrıca adamlar 60 dolar ile piyasaya sürüyor. Kur fiyatı umurunda değil. İşine geliyorsa hesabı. İndirim beklemek ya da korsan oynamak tek çare yada paşa paşa vereceksin parayı.
 
Bunun sebebi korsan oyun kullanımının Türkiye'de aşırı fazla olması. Ayrıca adamlar 60 dolar ile piyasaya sürüyor. Kur fiyatı umurunda değil. İşine geliyorsa hesabı. İndirim beklemek ya da korsan oynamak tek çare ya da paşa paşa vereceksin parayı.

Forza Horizon 5 çıkar çıkmaz kırıldıktan sonra Microsoft'un attığı bakış.

1668764433740.png
 
ActivisionEki Görüntüle 1576387





Eki Görüntüle 1576390

Eki Görüntüle 1576389

Sıradaki mükemmel firmamız Activision Blizzard. Call of Duty ile ülkemizde çok ün yaptı ama yıllarca bu kadar Türk oyuncusu olmasına rağmen dil desteği vermedi. Milattan önce kalma CoD 2 bile 50TL. Tamam oyuna lafım yok 10/10 oyun ama 2005 yapımı oyuna 50 TL vermek koyuyor. Yeni çıkan Modern Warfare II adlı oyununu aynı şekilde yüksek fiyattan çıkardı ve dil desteği vermedi. Hatta bir yorumda gördüğüm üzere hesap oluşturma menüsüne Türkiye koymamışlar bile. Yorumu buyurun sansürlü şekilde koyayım.

Eki Görüntüle 1576395
2 gün önce, 2 gün önce çıkış yapan Call of Duty Warzone 2.0 oyununa girdim, bu oyun Modern Warfare 2'ye bağlı sanırsam. Zaten mağazada arama yerine yazınca Modern Warfare 2 kütüphanemde gözüküyor fakat sayfasına girince satın alma seçeneği çıkıyor. Activision hesabı oluşturuyordum ben de, ülkelere kaç defa baktım ancak Türkiye yoktu. Suudi Arabistan, İngiltere falan vardı. Sonra 2 aşamalı doğrulama eklerken Activision'ın sitesine girdim ve orada vardı. Oyundaki hesap oluşturma yerine koymamışlar sadece. Sadece Türkiye'yi değil, bir sürü ülkeyi koymamaları saçma olmuş.
 
Konu sahibi eklememiş, ben ekleyeyim dedim. Ubisoft+ Afganistan ve Pakistan'da bile varken Türkiye'de yoktur. Bu firma açık bir şekilde Türk düşmanıdır. Bunun şimdi oyun satın almayla ne alakası var? Ubisoft yıllardır Türkiye'de satış yapıyor ve Türkiye'de büyük bir pazarı var. AAA+ oyun bandında en uygun fiyatı kendileri verse de bize karşı olan düşmanlıklarını sürdürdükleri sürece de pek bir anlamı kalmıyor.

Rockstar'da öyle bence Türkiye'de büyük bir pazarı var dil desteği hiç vermedi.
 

Geri
Yukarı