Türk Telekom FTTB-FTTH dönüşüm süreci

Katılım
16 Temmuz 2020
Mesajlar
1.519
Makaleler
14
Çözümler
8
Merhaba Technopat, adresimde Türk Telekom FTTB-ETH altyapısı var bu sisteme ise MDU deniliyor. 3 bloktan oluşan sitede bulunduğum binada sadece 6 daire mevcut. İlk altyapı kurulduğu zaman daire sayısı az olduğundan 4 portlu MDU cihazı kullanıldı. Bu MDU'nun portları 1000 Mbps destekliydi fakat geçen sene tüm daireler internet için başvurduğu için 24 portlu MDU ile değişim yapıldı. Takılan mdu ise 100 Mbps destekli sadece. Türk Telekom 1000 Mbps paketleri tanıttığı gibi Comnet üzerinden adresime başvuru açtım. Takılan 24 portlu MDU'nun profille 1000 Mbps destekleyebileceğini düşünüyordum fakat yanıldım. Kurulum gerçekleşti 1000 Mbps paketten 100 download / 50 upload alabiliyordum.

Bu arada kendi OBK fiber kablo odama kadar çekmiştim. Media converter kullanıyordum binadaki CAT6 kablo yerine. Amacım her zaman gelen fiber kıllarından birini almaktı çektiğim fiber ile de birleştirip ve direkt sadece bana daireye ONT verilmesini istiyordum. Müdürlüğe defalarca gittim fakat mümkün değil dediler yardımcı olamayız dediler ve gönderdiler.

Şu an TurkNet üzerinden 100 Mbps kullanıyorum dayanamadım ve gittim müdürlüğe bir hanımefendiye durumu anlattım 1000 Mbps kullanmak istediğimi fakat bunun için bana ONT vermeleri gerektiği söyledim. Hanımefendi fazla bilgili biri değildi başta olur dedi numaramı aldı ve birkaç saat sonra olmaz tüm sitenin dönüşmesi gerektiği söyledi. Bunun üzerine ertesi gün imza kağıdı almaya gittiğim zaman metro alırsam nasıl vereceklerini sordum ve yine binadaki fiberden veririz dendi. Ama masraflı bir iş olduğunu bunun yerine özel hat talep edersem ve masrafları karşılarsam ONT kullanabileceğimi söyledi ve yine dönüş yapacağını belirtti. Birkaç gün bekledim fakat dönüş yapılmadı ve bir sabah erkenden gittim, hanımefendi henüz gelmemişti ve orada beni tanıyan bir adam bunun mümkün olmadığını söyledi. Ben inatla kadını bekleyeceğim o bana olur demişti dedim ve beklemeye başladım. O sırada içeriden daha yetkili biri beklediğimi görünce beni çağırdı. Durumu anlattım tekrardan onlarda bizlik bir durum değil bir binada iki sistem olmaz dediler. Bende bunun üzerine kanıtlı bir video gösterdim çünkü daha öncesinde MDU ile ONT sistemini aynı anda kullanan yerler vardı. Bunun üzerine adam direkt bağlı bölgeden birini aradı bölgedekilerde MDU olan yerde ONT verilemez dedi ve dönüşüm yapılması gerektiğini söyledi.

Oradaki beyefendi en az 8 daire olması gerekiyor yoksa proje onaylanmaz dediler bunun üzerine tekrar bölgeyle iletişime geçip onaylar mısınız diye rica edildi. Ertesi gün sadece benim binama özel proje çizildi 3 bloktan sadece benim bloğum dönüşüme gidecekti. 1-2 hafta onayda kaldı 2 defa red yedi fakat en sonda onayladı. Dün yani 11.08.2023 tarihinde ekipler sabah beni aradılar keşif amaçlı geldikleri söylediler. O sırada il dışında olduğum için ilgilenemedim ve Pazartesi günü ekipler tekrar gelecekler.

Şu an tek sorun her daireye OBK çekilmesi ve dairelerin sorun çıkarmaması. OBK çekmek ise çok zor çünkü geçiş yerleri kapatılmış durumda. Gelişmeleri aşama aşama yazacağım. Umarım en yakın zamanda artık gerçek fibere kavuşurum.

@Disty Hocam sizden birkaç bilgi almak istiyorum. FTTH üzerinde stabil bağlantı ve değerler almak için nelere dikkat ettireyim? Biliyorum ki ekipler kafalarına göre başlıklar takıp çıkarıyorlar. Değerler kaç olmalı? Hangi başlıklar nerede kullanılmalı? Şu an elimde bir fırsat var yapılırken bunlara dikkat edersem sorun yaşamam. Teşekkürler.
 
Tekrardan merhaba, geldiğim aşamayı bildirmek istiyorum çünkü biliyorum ki benim gibi dönüştürmek amacıyla uğraşan birçok kişi var.

En son 11.08.2023 tarihinde keşif ekibi gelmişti ve onay vermişti. 31.09.2023 yani 21. günde taşeron firmaya ait ekipler gelip OBK kabloları çekmeye başladılar. 5 kat ve 6 daire olduğumuz için 3 saate bitirdiler. Geçişler kapalı olduğu için her katta doğal gaz borusunun yanından delikler açarak ve kablo kanalları kullanarak dairelere ulaştırdılar. Dairelere ise doğal gaz borusunun yanından geçirerek soktular ve dairelerin girişindeki panoya bıraktılar. Amacımız ONT cihazı dairenin girişinde olacaktı modem ise var olan CAT6 üzerinden istenilen odaya bırakılacaktı. Planlandığı gibide oldu ve OBK çekim işlemi başarılı bir şekilde sonlandı. Aynı gün Türk Telekom müdürlüğüne gittim rica ede ede aynı gün altyapıyı gösterdiler sanal olarak.

Sanal adres olayını ilk defa öğrendim bende bunu da şöyle açıklayayım. Şu anda benim adresimin BBK kodu belli bununla altyapı sorgulattığımız zaman eski MDU altyapı çıkıyor ve 100 Mbps alabiliyoruz. Fakat müdürlükteki arkadaş benim binamda olmayan daireler gösterdi kendi sisteminden. Yine daire numaraları aynı fakat her daireden iki adet gösteriliyor. Eklenen ikinci daire numarasını seçince yeni aktif edilen altyapı gösteriliyor bunlardan ise 1000 Mbps alabiliyoruz. Ayrıca arkadaş tüm daireler için BBK kodları verdi herkesin nakil işlemi yapması gerektiğini söyledi. Bir süre sonra eski altyapı tamamen kaldırılacak ve bizler sanal adresten gerçek adreslerimize taşınacağız. Şu detayı da belirtmem gerekiyor sanal adreslerin BBK kodunun başında "-" (eksi) işareti var.

İnternet üstü altyapı sorgulama sitelerinin bazılarında sanal adresler görünmüyor. İllaki size verilen sanal adresin BBK kodunu vermeniz gerekmekte. Bu yönden GIBIRNet'in altyapı sorgulama aracı gösteriyor. Aynı zamanda Türk Telekom müşteri hizmetlerinde gözükmekte.
GIBIRNet aracı:

1693631920847.png


Dönüşüm işlemine gelecek olursak altyapı gösterildikten sonra ertesi gün sonlandırma işlemi yapmak için ekip geldi. Müdürlükten rica etmiştim hemen eski altyapıyı kesip internetsiz bırakmayın diye bu nedenle var olan Core üzerinden değil de bizlere yeni ek Core verdiler. Daha öncesinde sadece aktif olarak 1 adet Core vardı. Ekipler sonlandırma işlemini yaptı bitirdi daha sonrasında ise değerler alındı. Kutuya -9 dB geliyor bölününce ise -19 dB olarak çıkıyor.

IMG_0062.png


Bu aşamadan sonra artık başvurumuzu açtık kurulum yapılması için bekliyoruz.
 
Bloğumda da bahsettiğim gibi uçların ve takıldığı soketlerin renkleri kesinlikle aynı olmalı.
Uçlarla ek yaparken de aynı şekilde, birbirine bağlanan uçlar aynı renk olmalı.

Renklerde sadece bağlanan kısım önemli.
Kablonun diğer kısımlarındaki ekler, diğer eklerden farklı renk olabilir.
Ama üstte belirttiğim gibi birbirine bağlanan uçların rengi aynı olması şartıyla tabii.

Sinyal seviyesine (hat değerlerine) gelirsek, -8 ve -25 dBm arasında olmalı.
-8 ve -15 dBm arası çok iyi, -15 ve -20 dBm arası normal, -20 ve -25 dBm arası idare eder.
-8 dBm'den yukarı (-7, -6) çıkmayın, bu sefer de sinyal çok güçlü olduğu için sorunlar olabiliyor.
-25 dBm'den aşağı (-26, -27) inmeyin, sinyal çok güçsüz oluyor.
-28 veya -30 dBm civarında ise direkt sinyal kopar.

 
Bloğumda da bahsettiğim gibi uçların ve takıldığı soketlerin renkleri kesinlikle aynı olmalı.
Uçlarla ek yaparken de aynı şekilde, birbirine bağlanan uçlar aynı renk olmalı.

Renklerde sadece bağlanan kısım önemli.
Kablonun diğer kısımlarındaki ekler, diğer eklerden farklı renk olabilir.
Ama üstte belirttiğim gibi birbirine bağlanan uçların rengi aynı olması şartıyla tabii.

Sinyal seviyesine (hat değerlerine) gelirsek, -8 ve -25 dBm arasında olmalı.
-8 ve -15 dBm arası çok iyi, -15 ve -20 dBm arası normal, -20 ve -25 dBm arası idare eder.
-8 dBm'den yukarı (-7, -6) çıkmayın, bu sefer de sinyal çok güçlü olduğu için sorunlar olabiliyor.
-25 dBm'den aşağı (-26, -27) inmeyin, sinyal çok güçsüz oluyor.
-28 veya -30 dBm civarında ise direkt sinyal kopar.

Çok iyi, normal ve idare eder sinyal aralığının pratikte farkı hissediliyor mu? Hissediliyorsa nasıl, hangi uygulama/kullanımda hissedilir?
 
Heyecanlı ancak mutlu sonla biten bir maceranız olmuş.

Açıklamakta sakınca yoksa: Hangi ildesiniz ve oradaki hangi Telekom Md'lüğü kararlı isteklerinizi dikkate alarak bu mucizeyi gerçekleştirdi?
Benim için bir sakıncası yokta onlar için belki olabilir o yüzden paylaşmak istedim. Birde zor değil ki hocam zaten hali hazırda binada fiber oluyor sadece sahada OBK çekim işlemi yapılıyor geri kalan her şey oturdukları yerden sistemsel oluyor. Zaten yardımcı olan arkadaş ile uzun uzun sohbet ettik bir kaç sene içinde bulunduğum bölgedeki tüm MDU’lar kaldırılacak.

Çok iyi, normal ve idare eder sinyal aralığının pratikte farkı hissediliyor mu? Hissediliyorsa nasıl, hangi uygulama/kullanımda hissedilir?
Şuanda ben çok iyi değerler alıyorum (-9 / -10 dBM) diyebileceğim tek şey bufferbloat olmuyor.
 
Bölgede halen çalışan MDU'ların (FTTB-ETH/100 Mbit) gakın gelecekte kaldırılacak olması güzel bir gelişme; haliyle bunların yerine FTTH gelecek.👍👍

Ancak, Türkiye'de kullanıldıkları haliyle VDSL ve de FTTB-ETH/100 Mbit sistemlerin Telekom'a bir yararı var. Sonuçta port ve abone sayısı belli ve varsayım olarak en "kötü" halde her abonenin ençok 100 Mbps'lik bir paketten hizmet alacağı belli (tabi pratikte bu ortalama hiçbir zaman 100 Mbps de olmuyor). Her iki sistem de aslında Santral'deki OLT'lerden besleniyor (yani kaynak Santral ve oradaki OLT'ler). Bu sayede Telekom Santraldeki OLT kapasitesini belli ölçüde kontrol altında tutabiliyor. Şimdi bütün herşeyin FTTH'a dönüştüğünü düşünecek olursak ortalama DL hızı ne mertebede kalacak ki Telekom Santrallerinde benzeri bir gözetimi devam ettirebilsin? Belki de son bir yılda internet paket fiyatlarına getirilen gaddarca zamların tek nedeni daha fazla (brüt) kâr etmek değil de ortalamada abonelerin 200 Mbps ve daha üzeri hızları fazlaca tercih etmeden 50-100 Mbps bandında odaklanmaları. 😳

Yoksa herkes 500-1000 Mbps hızlarını tercih etse, yandı gülüm keten helvası. Telekom böyle bir taleple başa çıkamaz: Santrallerde anormal OLT tevsiatına gitmek zorunda kalır!😱
 
Geri
Yukarı