Türkçe yama kullanmak doğru mu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@Silinen üye en ufak bir sorununda da Google'a bu nedir diye yazmasını da biliyorsun ama :D Şaşırtın ya bir kerede. Senin disiplin anlayışın bu mu ya da? O zaman oyunu oynama deyince de dışarıdaki A**'li dayılardan bir farkın olmuyor.
 
Ben oyunların Türkçeleştirme işlemini yapımcıların yapması gerektiğini düşünüyorum. Neden yapımcılar yapacakken kişiler tarafından yapılıyor? Bu oyunun orijinalliğini bozuyor. Bence Türkçe yama kişiler tarafından yapılmamalı ve yapımcı dışında yayınlanan veya yapımcı onaylı dışında Türkçe yamalar telif yoluyla silinmelidir. Getireceği varsa bırakalım yapımcı getirsin. Ben Türkçe yama olayını doğru bulmuyorum. Türkçe yama soran konular da onaylanmamalı.
Yanlış yerden bakıyorsunuz olaya.

Yasal açıdan 3. şahıslar tarafından yapılan, geliştirilen oyun yamaları para ile satılamaz. Mutlaka üretici izni olmalıdır. Eğer yama geliştiricisi bu işten kazanç sağlıyorsa bu suç olur.

Ama diyelim ki single-player bir oyuna dil yaması getirildi. İçinde zararlı yazılım ve buna bağlı bilgi hırsızlığı olmadığı sürece bunun kimseye zararı yok. Ücret istenmemesi şartıyla tabii. Steam dahil pek çok platform ve üretici hileye bile karışmaz single oyunlarda.

Multiplayer oyunlarda ise lisansı olmayan, platform onayından geçmeyen bir çok yama zaten geçersiz oluyor. Olmalı da... Anti-hile programları yama kullanımını engelliyor. Çünkü yamanın kendisinde problem olmasa bile oyun dosyalarına müdahale edilmesi başka açıkların doğmasına sebep olabilir. Mesela Arma 3. Tonla modu vardır. Fazla da dikkat etmiyor yapımcıları bu modlara. Ama her modun değiştirdiği dosyalar bir sürü hileye imkan tanır. Bunu da anti-hile (Battleye) ile çözmeye çalışıyorlar mesela.

Artık bunların farkını anlayabilmek gerekiyor.

Yani uzun lafın kısası Türkçe yama kullanmak doğru mu ? Doğrusu yanlışı yok bunun. İsteyen kullanır, istemeyen kullanmaz. Güvenliğinden eminse, yabancı dili de oyunu anlamak için yetersiz ise kullanır. Bu niye başkasını rahatsız eder ki ?
 
@Asmarde hocam bir kesim var ki düşmanı dışarıda aramaya da gerek yok. @Osman Nuri23'ün dediği gibi de içimizde var. Birisi oyunun fiyatını arttırır, birisi milletin oyun oynamasından rahatsız olur. Bunlara ne desen anlamsız kalacaktır o yüzden. Açık bir şekilde rahatsız olduğunu da belirtmiş, oynama o zaman diyor arkadaşa :D
 
@Asmarde hocam bir kesim var ki düşmanı dışarıda aramaya da gerek yok. @Osman Nuri23'ün dediği gibi de içimizde var. Birisi oyunun fiyatını arttırır, birisi milletin oyun oynamasından rahatsız olur. Bunlara ne desen anlamsız kalacaktır o yüzden. Açık bir şekilde rahatsız olduğunu da belirtmiş, oynama o zaman diyor arkadaşa :D
İlginç gerçekten. Oyuncular olarak birbirimize şu ekonomik şartlarda destek olmak varken köstek olmayı ben de anlamıyorum. "Oynama o zaman" kısmı zaten çok vahim.

Nerede bir fırsat görsek, paylaşmamız lazım ki oyunculuk ölmesin Türkiye'de.

Ancak bir durum var ki o da rahatsız edici. Mesela büyük bir Türkçe yama krizi olmuştu geçenlerde. Hatırlarsınız. RDR 2 için yapılan yama. Orada şikayet edilmesini hoş bulmasam da şikayeti yapanlar çok da haksız değildi. Fakat buldukları çözüm çok acımasız oldu.

Yamayı yapan grup o kadar cozuttu ki, yamayı satmayı bile geçip, aylık abonelikle kullanılabilir hale getirmeye çalıştı. Yamayı şikayet edenler aslında yama yapan gruba tepki koymak istedi. Tabii olan oyunculara oldu, orası ayrı.

O yama, her ne kadar satışı legal olmamasına rağmen 10 TL gibi makul bir fiyatla satılsa veya olması gerektiği gibi gönüllülük esası ile ücretsiz çıksaydı şu anda o yama grubu şu anda kahraman ilan edilecekti. Binlerce kişiye ulaşacaklardı. Sürümden kazanacaklarını siz düşünün. Çünkü şimdi doğruya doğru, çevirileri de çok kaliteli oluyor adamların. Şimdi ise paragöz olarak nitelendiriliyorlar maalesef. Hatta ücretsiz çıksa Take Two da hiçbir şey yapmazdı.

Onlar da emek harcıyor, tabii ki para kazanmak istiyorlar. Kısmen haklılar da ama işin hukuki boyutu var. Bir tarafta yasal sorumluluklar, diğer tarafta işin vicdani tarafı...

Herkes öylesine bencil düşünüyor ki, işin ortasını bulmak da zor artık. Biraz makul düşünülse, işin oluruna kaçılsa çok şeyi aşacağız da işte herkes önce ben ben ben diye kocaman egolara sahip olunca sorunlar çözülmek yerine büyüyor bizim ülkede.
 
Hocam ortada verilen bir hizmet varsa cüzi miktarda da olsa ücret alınması bence normal. Sebebi de İngilizce bilmiyorsun ve bu firma senin için yamayı çeviriyor. Karşılığında da aylık abone sistemiyle olsa da ücretini öde diyor. Ben burada tuhaf olan bir durum göremiyorum ki bahsettiğiniz firmayı da az çok hatırlıyor gibiyim. Aylık abonelik ücreti 35 TL gibi bir şeydi. Bir firma da çıkar, çevirir ve kardeşim ben bunu ücretsiz sunuyorum da diyebilir. Firmaya ve kişiye bağlı tamamen.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı