Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devletinin devamı mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
4
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Evet arkadaşlar birçok tartışmaya sebep olan soruyu sizlere de soruyorum.

Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devletinin devamı mıdır? Yoksa Türkiye Cumhuriyeti yeni bir devlet midir?

Saygı çerçevesinde görüşlerimizi belirtelim.

376192

Vikipedia'da şöyle bir ibare var Türkiye Cumhuriyeti için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kesinlikle hayır. Osmanlı Hilâfet ve Şeriat ile yönetilen bir İslam devletiydi. Türkiye ise demokrasi ile yönetiliyor, Şeriat yok ve İslam devleti değil, laik bir devlet.
Yanlış bir yaklaşım. İran da 1979'a kadar Türkiye gibiydi. Bugün kendini İslam devleti olarak tanıtıyor. Şimdi İran, 1979'dan önceki İran ile farklı bir ülke mi?

Yanlış bir yaklaşım. İran da 1979'a kadar Türkiye gibiydi. Bugün kendini İslam devleti olarak tanıtıyor. Şimdi İran, 1979'dan önceki İran ile farklı bir ülke mi?
İran hep aynıydı. İran hiçbir zaman İslam Devleti değildi. Her ne kadar İran'dan İslam Devleti diye bahsedilse de hiçbir zaman İslam devleti olmadı. Her zaman Müslümanlar ile savaşmışlardır. Şiiler önemli İslam şahsiyetlerine iftiralar atıp küfür ediyorlar, bu yüzden onlar da kâfirdir.

Bir devletin baska bir devletin "devami" olmasi diye bir sey yok.
Rejim farkli, hukuk sistemi farkli, bayrak farkli, dil farkli.
Eger benzerlik arasan Turklerin kurdugu her devletin , ki sayisi cok, ortak yanlarini bulursun, hepsinin birbirinin devami oldugunu iddia edebilirsin.
Sonucta bir anlayisi yikiyor, yenisini getiriyorsun. Bir apartmani yikiyor, yerine yenisini yapiyorsun. Icinde oturanlar ayni.
17.yy da Anadoluda birine sorsan "sen nesin" diye, "ben Muslumanim" derdi. Bugun sorsan "Turkum" der. Milliyetcilik ve etnisitenin onemi de, kisinin kendi kimligini olusturma bicimi de degisiyor.

Türk tarihininden bahsederken iki farklı yönetimi; farklı ülke farklı topraklar olarak mı bahsediyorlar? Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğunun devamıdır. Kaldı ki Türkiye, Osmanlıdan kalan borçları reddetmediği için 1960'lara kadar Osmanlı için boyna dış borç ödemiştir. İmparatorlukta bizim Cumhuriyette bizim gençler. O zamanlar dünyaya egemen olan yönetim biçimi öyle idi. Değişen dünya düzenin de Osmanlı'nın İmparatorluk olarak kalamayacağını farkedenler zaten ülkenin geleceğini düşünerek yönetim biçimini Cumhuriyet olarak belirledi. Bu sebeple Atatürk boyna reform yaptı. Köy Enstitülerini kurdu. Ama bütün bu uğraşlar Atatürk öldükten sonra rafa kaldırıldı. Kısacası farklı bir devletten bahsedilmek için; geçmişteki devleti tüm yönleriyle reddetmek gerekiyor; ama Atatürk öyle yapmadı.

Edit: Yukarıdaki yorumlarda dilin farklı olduğundan bahsedilmiş. Osmanlı İmparatorluğunda halk arasında zaten Türkçe konuşulan bir dildi. Resmi dil yani devletin dili arapça-farsça karışımıydı. Atatürk, resmi dili bilmeyen o kadar vatandaş olduğunu bildiği için resmi dili Türkçe yaptı. Bakmayın o şimdilerde bir gecede dilimizi değiştirdiler diyenlere. Türkçe halk arasında zaten konuşulan bir dildi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı