Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devletinin devamı mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ne devamı ne farklı. Bu sorunun keskin bir şekilde doğru cevabı yok bence.
Devamı diyeceğin çok fazla unsur olduğu gibi, farklı diyebileceğin de çok fazla unsur var.

• Beğen
İfadeler: 900
Osmanlıdan kalan bir çok kurum, kuruluş cumhuriyet döneminde yapılandırılarak devam etmiş. Kurulduğu topraklar ve yaşayan millet aynı millet. Onun yanında Osmanlıdan kalan borçların Cumhuriyet döneminde ödenmesi, Osmanlı'nın bir devamı olduğunun kuvvetli bir göstergesi. O yüzden bilinçsiz yorum yapmaktan kaçınmanızı ve biraz kitap okumaya başlamanızı tavsiye ederim.
Rejimlerin farklı olması bu durumu değiştirmez.

Türkiye, Türk Milleti devletidir. Osmanlı ise Osmanlı halkı devletidir. Osman Bey'in kurduğu haliyle devam etmedi Osmanlı. İkisinin arasında fark var. Diğer Türk devletleri ile karıştırılmamalı. Yani devamı denilmesi pek mümkün değil.

Yanlış bir yaklaşım. İran da 1979'a kadar Türkiye gibiydi. Bugün kendini İslam devleti olarak tanıtıyor. Şimdi İran, 1979'dan önceki İran ile farklı bir ülke mi?
Yönetim şekli olarak farklı bir ülke. Ben pek aynı olduklarını düşünmüyorum. Evet hala İran ama çoğu şekilde farklı bir ülke.

Türkiye, Türk Milleti devletidir. Osmanlı ise Osmanlı halkı devletidir. Osman Bey'in kurduğu haliyle devam etmedi Osmanlı. İkisinin arasında fark var. Diğer Türk devletleri ile karıştırılmamalı. Yani devamı denilmesi pek mümkün değil.

Osmanlı halkından kastınız nedir hocam? Osman bey kurduğu için ismi Osmanlı olabilir fakat halkı Türk Oğuz boylarından oluşmuyor mu? İllaki günümüzdeki gibi farklı kavimlerden de yaşayanlar olmuştur fakat özünde durum böyle. Osmanlı da aynı şekilde Selçuklu'nun devamı desek yeridir.

Türkiye devleti Osmanlı nın açık ve net olarak devamı ve verasetini almış bir ülkedir. Size mantıksız gelen farklı rejim farklı dil ve farklı hukuk olması sizi yanıltmasın. Bunların tamamı zamanla değişip kabul edilen değişikliklerdir.
  1. Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı imparatorluğundan kalan borçları kabul etmiş ve ödemiş bir devlettir. Bu Osmanlının verasetini kabul ettiğinin açık ispatlarından.
  2. Osmanlı devletinden kalan yapı bina ve hatıralara Türkiye Devleti sahiplenebilmiş bu vesile ile halen dış ülkelerde Osmanlı dan kalan antikaları Türkiye sahiplenebilmektedir. Kültür Turizm bakanlığından dışarı ülkelerden kültür mirası olarak getirilen tarihi eserlere bakabilirsiniz.
  3. Türkiye devleti rejimi TBMM açıldıktan 3 yıl sonra belirlenmiştir. Yani bir bakıma Osmanlı nın içinde Osmanlı ya bağlı bir denetim organı olarak ortaya çıkmış daha sonra Türkiye devleti sanki Osmanlıymış ya da onun devamıymış gibi davranarak önce saltanatı daha sonra hilafeti kaldırmıştır. Yani burası önemli; Osmanlı yı tanımıyorum demiyor osmanlı gibi davranıp önce saltanatı sonra hilafeti kaldırıyor.
  4. Osmanlı devletinin son dönemlerinde osmanlı ile yapıalcak anlaşmalara temsil heyeti de çağrılmış hatta daha sonraki dönemlerde Osmanlıyı ilgilendiren anlaşmalara Türkiye devleti katılıp anlaşmaya varmış ve Osmanlı egale edilmiştir. Aynı taktiği Türkiye devletinde de yaptılar. TBMM hükümetinin kazandığı savaşlardaki ateşkes anlaşmalarına(1920-1923 arası) Osmanlı devletinden de yetkili çağırmışlardır.
  5. Türkiye Devletinin ilk anayasası Kanuni Esasi kabul edilir. (Devlet tarafından)
  6. Aynı devletler değil ama verasetini almış bir devlettir. Devamı mı aynısı mı kelime oyunlarına takılmaya gerek yok.

Osmanlı devleti yok olup gitti. Tarihte adı var sadece. Devamı olduğunu düşünenler zaten hangi partili oldukları belli.
Kendi adıma konuşayım benim eğitimimin bir kısmı tarihi kapsadığından aldığım eğitim üzerine bilgi veriyorum. Siyasi partileri benim kadar eleştiren birini bulamazsanız. O yüzden genelleme yapmaktan kaçının ve cehaletinizi siyasi partiler üzerinden tartışma çıkararak örtmeye çalışmayın. Ekleme olarak tarihte sadece adı yok. Eserlerini yaşadığınız topraklarda biraz araştırmayla bulabilirsiniz. İyi sosyaller.

Kesinlikle hayır. Osmanlı Hilâfet ve Şeriat ile yönetilen bir İslam devletiydi. Türkiye ise demokrasi ile yönetiliyor, Şeriat yok ve İslam devleti değil, laik bir devlet.
Tabii ki öyle fakat aynı Osmanlı halkının Türkiye'yi kurduğunu düşünürsek bence varisidir. Yani aynı halk sadece yönetim biçimini değiştirdi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı