Türkiye İstanbul sözleşmesinden çekildi

E işte eşcinsellik oluyor? Homoseksüellik falan şimdi baktım hem de.
E tamam işte, bir insanı eşcinsel diye aşağılayamaz, hor göremez, ayrıştıramaz, o kişiye şiddet uygulayamaz tecavüz edemezsiniz diyor. Zorunuza giden nedir? Size göre bir kişinin eşcinsel olması, ayrımcılığı, şiddeti, tecavüzü haklı hale mi getiriyor?

E işte eşcinsellik oluyor? Homoseksüellik falan şimdi baktım hem de.
Dostum, cinsel yönelimin kelime anlamı eşcinsellik demek değil. Öyle olsa eşcinsellik yazarlar. Cinsel yönelimin karar verilirken veya tedbir alınırken bir anlam ifade etmediği yazıyor orada.

E tamam işte, bir insanı eşcinsel diye aşağılayamaz, hor göremez, ayrıştıramaz, o kişiye şiddet uygulayamaz tecavüz edemezsiniz diyor. Zorunuza giden nedir? Size göre bir kişinin eşcinsel olması, ayrımcılığı, şiddeti, tecavüzü haklı hale mi getiriyor?
Dediklerimden bunu mu çıkardınız? Ben sadece cinsel yönelim diye geçiyorsa eşcinsellikten bahsetmiş oluyor dedim. Bir sey zoruma gitmiyor. Ayrımcılığı, şiddeti falan haklı hale getiriyor demedim.
Dostum, cinsel yönelimin kelime anlamı eşcinsellik demek değil. Öyle olsa eşcinsellik yazarlar. Cinsel yönelimin karar verilirken veya tedbir alınırken bir anlam ifade etmediği yazıyor orada.
Yani LGBT işte dostum. Onu demek istedim.

Arkadaşlar şiddeti ben hiçbir şekilde savunmam fakat bu sözleşme kendi içerisinde çelişkiler içeriyor. Hükümetin feshetme sebepleri de hatalı ama sözleşmeyi gözlerinizle okuyun başkasının gözüyle değil. Ben bunu onaylamıyorum ama birisi bir kadına şiddet uyguladığı zaman ayrımcılık mı yapmış oluyor? Bu madde ayrımcılığa sebep olmaz mı? Hiçbir siyasi düşüncenin etkisinde kalmadan soruyorum bu soruyu.
Hocam kadınlara gösterilen şiddetin önemli bir kısmı, toplumsal cinsiyet adı verdiğimiz, cinsiyetlere yüklenen toplumsal anlam ve görevlerden, kadın-erkek eşitsizliğinden ve ataerkil geleneklerden kaynaklanıyor.

Kadının söz dinlemesi, ev işlerini yapması, belirli davranışlardan (toplum içinde gülmek vs gibi mesela) kaçınması gibi beklentiler ve erkeğin kadından üstün görülmesi, erkeğin kadının efendisi/sahibi gibi görülmesi, erkeğin kadının üstünde güç elde etme isteği gibi sebeplerden dolayı oluşuyor bu bahsettiğim şiddet ortamı. Dolayısıyla evet, bu sebeplerle kadınlara şiddet uygulamak bir ayrımcılık yapmaktır. Irkçılık gibidir aynı.

Dolayısıyla bu şiddeti önlemek için, kadınlara karşı oluşan eşitsizliği gidermek, yani kadınlara yönelik ek önlemler almak ihtiyacı var. Kadınlara yönelik ek önlemler alınması, kadınları erkeklerin üstüne taşımak değildir, korumaktır, eşitliği sağlama yönünde bir adımdır.
Dediklerimden bunu mu çıkardınız? Ben sadece cinsel yönelim diye geçiyorsa eşcinsellikten bahsetmiş oluyor dedim. Bir sey zoruma gitmiyor. Ayrımcılığı, şiddeti falan haklı hale getiriyor demedim.

Araya kaynamışsınız pardon.

Dostum neden anlamıyorsun bilmiyorum ama açık konuştuğumu düşünüyorum. Cinsel yönelim tabirinin içinde sen de bulunmaktasın. Sözleşmede değil anayasa içerisinde de bu maddeler bulunmakta. Kimseyi dili, dini, ırkı, cinsel yönelimi ile yargılamamak, birini diğerine üstün görmemek anayasada da bulunuyor.

Anayasada bulunması dışında insan olan herkesin bunu düşünmesi gerekir. Ben biri siyahi diye onu hor göremem. Aynı şekilde beyaz birini de üstün göremem. Bunun gibi düşünün.

Hocam bir diğer konu da yarın öbür gün yine bir gece yarısı çıkacak bir kararnameyle seçimler de kaldırılırsa yine böyle diyebilecek miyiz?
Bunlar kışkırtma hocam. İnsanları sürekli tepki göstermeye itiyorlar. Zira muhalefetin hiç masum olmadığını düşünüyorum.

Dostum neden anlamıyorsun bilmiyorum ama açık konuştuğumu düşünüyorum. Cinsel yönelim tabirinin içinde sen de bulunmaktasın. Sözleşmede değil anayasa içerisinde de bu maddeler bulunmakta. Kimseyi dili, dini, ırkı, cinsel yönelimi ile yargılamamak, birini diğerine üstün görmemek anayasada da bulunuyor.

Anayasada bulunması dışında insan olan herkesin bunu düşünmesi gerekir. Ben biri siyahi diye onu hor göremem. Aynı şekilde beyaz birini de üstün göremem. Bunun gibi düşünün.
Hocam dedikleriz doğru falan ama sadece şunu söyledim. Cinsel yönelim deyince LGBT oluyor işte. Homoseksüel vs. Arkadaşın biri LGBT'den bahsetmemiş demesi üzerine bunu dedim. Benim derdim falan yok. Yoksa biri birinden üstün vs. demiyorum. Eşcinsel diye ayrımcılık yapılmaması gerekiyor. Niye böyle uzadı anlamadım.

Taraflar bu Sözleşme hükümlerinin, özellikle de mağdurların haklarını korumaya yönelik tedbirlerin, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasi veya başka tür görüş, ulusal veya sosyal köken, bir ulusal azınlıkla bağlantılı olma, mülk, doğum, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, medeni hal, göçmen veya mülteci statüsü veya başka bir statü gibi, herhangi bir temele dayalı olarak ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasını temin edeceklerdir.
Burada denen yanlış ne var? Cinsel yönelim sebebiyle ayrımcılık yapılması mı doğru? Irk ve renk gibi seçemediğin bir şey. Bir de cinsel yönelim dediğiniz eş cinsellikten ibaret değil. Biseksüellik ve aseksüellik gibi farklı şeyler de var.

Asıl konu bu değil ki. Sadece LGBT aile yapımızı bozuyor dense buradakiler dahil çoğu insan gaza geliyor. Bir de tutturmuşlar kadının beyanı esastır diye madde var diye. O da yok.

Hocam bir diğer konu da yarın öbür gün yine bir gece yarısı çıkacak bir kararnameyle seçimler de kaldırılırsa yine böyle diyebilecek miyiz?
Bu arada seçimlerin iktidarın işine yaradığı kanaatindeyim. Ufak bir anlaşma ile %50 oy alıyorlar. Neden kaldırmak istesin ki ? Son seçimlerdeki büyük şehirlerin kaybedilmesini örnek gösterirseniz gülerim cidden. Son seçimde Türkiye genelinde bile iktidarın bulunduğu ittifak oyu cidden fazla.

Bu arada seçimlerin iktidarın işine yaradığı kanaatindeyim. Ufak bir anlaşma ile %50 oy alıyorlar. Neden kaldırmak istesin ki ? Son seçimlerdeki büyük şehirlerin kaybedilmesini örnek gösterirseniz gülerim cidden. Son seçimde Türkiye genelinde bile iktidarın bulunduğu ittifak oyu cidden fazla.
İnsanın canını sıkıyor hocam. Körü körüne oy verenlerle dolu ülke. Sokak röportajında malum kişinin sözünü muhalefet lideri söylemiş gibi anlatıyorlar. Millet bir ton laf ediyor. Sonra yanlış söylemişiz aslında malum kişi söyledi diyorlar, millet o dediyse doğrudur diyor. Kafayı yemek üzereyim. Bu insanlar niye böyle? Niye okumuyorlar, niye araştırmıyorlar, niye sorgulamıyorlar en önemlisi niye görmüyorlar niye niye niye?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı