Türkiye'de Kürt olmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kardeşim, yaşadığın zor, bunu kabul ediyorum ama evinin içinde hangi dili konuşuyorsan konuş, yeter ki herkese açık alanlarda Türkçe konuş, yeter bu bizim için. Açık konuşacağım, zayıflıklarımdan birisidir ırkçılık, yani her ne kadar yanlış olduğunu bilsem de arada sırada hıncımla Araplara, Kürtlere, Yahudilere ve Suriyelilere ırkçılık yapmışlığım vardır. Ama insani kurallarıma karşı bunu o ırklara mensup kişilerin yanında dile getirmem, karşı çıkanlarla da mantık çerçevesinde sakince tartışırım. Ama @Halil1905 ve @Mahanaxar kardeşlerimin de dediği gibi, aslında ırkçılığı biz de sevdiğimizden yapmıyoruz. Çoğu kürt; ya terörist, ya da destekçisi olduğu için arada masum kişiler de kaynıyor maalesef. Biz burada hatalıyız, ama siz de sadece bizim yanımızda, anlamayacağımız bir dilde konuşmayın. Bu sadece kürtlere karşı değil, bir Fransız, bir İtalyan olsa sizin yerinizde (Yani Türkçe bildiklerinden emin olsak ama yanımzda sanki bizlerden bir şeyler saklıyormuş gibi yabancı dillerde konuşsalar) ben şahsen ne eksik ne fazla, aynı tepkiyi gösteririm.

Eğer sizleri bizlerden ayrı tutmamızı istemiyorsanız, size kin beslememizi istemiyorsanız siz de bizim gibi davranın ve tarafınızı açıkça belli edin.

İnternet ortamında siyaset yapmaktan ve bu tür şeyleri konuşmaktan kesinlikle ''Nefret Ederim''. Ama arada istisnai durumlar oluyor, veya bakış açınızı farklılaştırmak için böyle şeyler yazabiliyorum. Lütfen yazdıklarımı ofansif, kişisel algılama, seni kırmak istemem, ne de olsa seni daha tanımıyorum bile. Ama lütfen biraz anlayışlı olmaya çalış. Bizim tarafımızca size yapılan haksızlıklar için de bizzat ben özür dilerim.

Benim de asıl vatanım Sırbistan. Birkaç ay önce gördünüz Rasim Ozan Kütahyalı adlı kişinin söyledikleri. Aklıma gelince kanser oluyorum. Vatandaşımız yabancı istemiyor herhalde. Bu da cahil bir toplum olmamızın kapılarını ardına kadar aralıyor. Zamanında kan davası vardı diye kaçıp gelmişiz, canımızı zor kurtarmışız, buraya yerleşmişiz ve burada kötü sözlere tabii tutuluyoruz. Gerçekten zor. Arada bir otobüste Sırpça konuşuyorum telefonda ve tüm otobüs bana bakıyor.

Öncelikle merhaba, bu konu uzayıp gidebilecek bir konu fakat şöyle açıklayabilirim.
Benimde Kürtlere nefretim büyüktür. Hatta ve hatta eniştemle bile kavgalıyım bu yüzden. Ama gel gelelim ki en yakın arkadaşım da Kürttür. 13 Seneyi birlikte devirdik, omuz omuza bu günlere kadar geldik. Eğer bir ortamda Kürt Türk muhabbeti açılıyorsa, o ortamdan uzaklaşmaya bak. Her ne olursa olsun ipin ucu sana gelecektir. Ve yahut, pimi çekilmiş bir bomba gibi gör bunu, bir çok kürt dağ hevesiyle yaşarken, bunların hepsi Türk'ün elindeki bombanın pimini çeker. Ve sen de başka bir dilde konuşunca o bomba senin eline atılır ve sende patlar. Bu olay daha da farklı şekilde de sonuçlanabilirdi, keşke olmasaydı, ama oldu. Sana verebileceğim nacizane öneriler, Toplum içerisinde kürtçe konuşmaman, Türkçeye ağırlık vermen. Ve toplum içerisinde, gururlanarak "Kürtüm!" demek yerine, Kürtüm ama, kendimi bir çok Türküm diyenden daha çok Türk hissediyorum! Demen. Ve kendini böyle hissetmen olur. Türk olmak bir onurdur, herkese nasip olmaz. Bu diyardayken bunu benimse ve buna alış. "Türklük ebedidir."

22 yaşındayım ve bir Kürt olarak yazıyorum ki geçen gün başıma gelen ve artık gına getiren olay yüzünden içimi döküyorum.
Minibüste babam aradı ve sordum eve ekmek, su vb. lazım mı diye. Babamla Kürtçe konuşuruz genelde aile içinde böyle konuşmaya alışkınız. Sonra minibüsteki bir grup kişi bana kötü bakışlar attı ben de korkumdan sessizce konuşmaya başladım. Telefonda sonra konuşmamız bitti babamla minibüsteki bir adam bana "Türkçe bilmiyor musun?"dedi, ben de "biliyorum neden sordun?" dedim. Adam da üste çıkma çabalarıyla"burada yaşıyorsan buranın dilini konuşacaksın çok mu zor Türkçe konuşmak?" dedi. Şimdi ben bu adama ne anlatsam "o" haklı olacağı için bir şey demeden indim minibüsten ve ister istemez gözlerim doldu, rencide oldum. 22 yıldır İstanbul'dayım ve başıma gelen tek olay bu değil.

Yanlış anlamayın benim çok iyi Türk dostlarım, arkadaşlarım oldu. Zaten bir kişi böyle yaptı diye tüm Türkleri genelleyemem ama gerçekten kabullenmeyen ve Kürtleri istemeyen insan sayısı az değil. Şu an İTÜ makine okuyorum, iki yılım kaldı ve aklımdan geçmiyor değil başka bir ülkeye yerleşmek. Ama bir yanda da arkadaşlarım, ailem burada ve ne yapacağımı hiç bilmiyorum.
Ben Kürt bir gencim. Benimle sırf görüşlerim yüzünden üstüne üstlük Kürt olduğum için benimle konuşmayan insanlar var. Ama gel gör ki en yakın samimi can ciğer arkadaşlarım Türk. Bu arada bizim yanımızda Türkçe konuş diyen arkadaşlar var bence bu çok yanlış bir düşünce. Kim hangi dili konuşmak istiyorsa konuşsun. Bir Kürt olarak Arapça konuşan insanlardan bazen ben de tiksiniyorum. Bunun sebebi ırkçılık değil o dili o zamana kadar duymamış olmamız. Biz bu ülkenin vatandaşıysak özgürlüğümüz olan ana dilimizi konuşmamız çok doğal. Ben Türk birinin yanında sırf o rahatsız olacak diye kendi ana dilimi konuşmazsam bu özgürlüğümden ödün vermek olur. Türk birisi benim yanımda da Kürtçe konuşsun o zaman böyle saçmalık mı olur. Sen en iyisi böyle insanları ( minibüste kendine insan diyen varlıkları kastediyorum) hiç umursama onlar sözde vatansever ama gider bedelli askerlik yapar. Kimse kimsenin yanında başka dil konuşmak zorunda değil. Resmi işlemler de tabiki de Türkçe konuşmak lazım ama dışarda olsun evde olsun istediğin dili konuş. Unutmayın bir Kürt' ün Kürtçe konuşması Türkçeye zarar vermez ve vatan da bölünmez. Boşver böyle düşünenleri sen mezun olup o minibüste ki yaratıklara rağmen bu ülkeye yararlı olmaya bak [emoji1]

Yıllar önce sırf bu ayrımı körüklemek için bazı Türk görünen kriptolar 90'ların başında doğudaki köylere askerlere baskın yaptırdılar, evleri yağmalattılar/yaktırdılar. Kürtlerin içine nefret tohumu ektiler.
Peşinden ermenilerden oluşan ama ''kürt'' imajı verilen bir grup gerillayı dağa çıkarttılar, askerimize saldırdılar. Bu vesile ile Türk halkının içine de nefret tohumu ektiler.

Arkadaşlar!

Burada yapılmak isteneni yıllardır söylüyoruz. Özellikle doğuda yaşayan kardeşlerimize ırkçılık, Türk düşmanlığı çocuk yaştan itibaren empoze ediliyor. Sistematik olarak doğu illerimizin altı oyuluyor! Bizi bizle kırıyorlar, aramıza nifak tohumu ekiyorlar.

@Rorschach's Journal kardeşim, işte başına gelenler bu tohumun büyümesi sebebiyledir. Irkçılığı ayaklarının altına almış bir Peygamberi (s.a.v.)'in ümmeti, 70 milletten insana hükmetmiş bir padişahlığın torunlarıyız. Bizim ırkçılıkla işimiz yok, klasik laftır ama oyuna gelmeyin. O dolmuştakileri gaza getirenler bu vesile ile de senin içine Türk nefreti sokuyorlar. Yapmayın, etmeyin.

Bu vatan evlatları kardeştir. Yoksa Türk/Kürt, Alevi/Sünni, Fenerbahçeli/Galatasaraylı, Beyaz/Siyah, Erkek/Kadın ve daha sayamayacağım örnekler kadar ayrışacak sebebimiz olur.

Bölünmeyiniz.

Bu olaylar çok olmaya başladı şimdide Suriyeliler çıktı bi de... Otobüste Arapça konuşuyorlar ben bile dövecek gibi bakıyorum ülkenimizin ağzına ettiler. Yani Türkçe konuşsan daha iyi olur herkesin içinde Kürtçe konuşursan tabii öyle bakarlar.

Irkçılık en sevmediğim şeydir. Bir insan kendi ırkını kendisi seçemez ve bir ırkın diğerine üstünlüğü bence yoktur. Herkes insandır benim görüşüm bu yöndedir.

Peygamberimiz açıkça ırkçılığın doğru olmadığını belirtmiştir.

@Cursedblood
Tam da demek istediğim bu işte. Ne güzel ifade etmişsin.

@curukelma Bir de burada Türkçe konuşacaklar diye diretiyorsun değil mi?
Ülkeni b*ka çevirmedik merak etme. İstediğimiz gibi konuşuruz kendi aramızda. Hayır size söylesek Türkçe konuşmamız gerekir onu anlıyorum da kendi aramızda konuşmamızdan size ne arkadaş! Bir de üstüne kendi dilini hatalı kullanarak kendi dilini ve dolayısıyla ülkenin manevi değerlerini kirletiyorsun.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı