Rehber Türkiye'de oyun geliştiricisi olmak

Merhaba yönetim bilişim sistemleri okumayı düşünüyorum sizce bu bölüm oyun geliştirmek, ya da diğer yazılımsal alanlarda işimi görür mü?

Yanıtınız için teşekkürler. Evet ben de makine mühendisliği olduğu için mi acaba diye düşünmeden edemiyorum. Geçtiğimiz yıllarda bana da irili ufaklı teklifler vardı yalnız.

Dediğiniz doğru, çok fazla ekip dağıldı eleman sayısı artmış olabilir. Seçim meselesi ise bana da pek mantıklı gelmedi. Sonuçta başvurduğumuz şirketlerin ihtiyacı var ki bu ilanları açıyorlar diye varsaymak durumundayım. Eğer bir şekilde uygun değilsek de en azından olumsuz dönüş yapmaları gerekir. Herkese kopyala yapıştır bir mail göndermek çok da zor olmasa gerek. En azından biz de ona göre beklentimizi ve yolumuzu daha net belirleyebiliriz.

Eline sağlık baştan sona okudum. Gayet bilgilendirici teşekkürler

Hocam bu motorları kullanmak içinde matematik ve üst düzey İngilizce bilmemiz gerekiyor mu?

Gidişat ne olur hocam sizce? Özellikle 1-2 sene sonra?

Hocam çok bilgilendirici olmuş teşekkürler.

Hocam bu motorları kullanmak içinde matematik ve üst düzey İngilizce bilmemiz gerekiyor mu?
İleri düzey bir matematiğe yaptığınız işe göre ihtiyacınız olmaz çok fazla. Tabi işin shader-render tarafında biraz ağır bi matematik var ama düz oyun yapmak için şart değil. İngilizce de üst düzey olmasına gerek yok video izlediğinizde bir metin açtığınızda translate ile bile olsa anlamanız yeterli. Ama bu şart aynı zamanda çünkü kaynakların %99'u ingilizce. Bir sorununuz olduğunda unitynin kendi forumunda ingilizce sormanız gerekiyor. Üst düzey değil ama B1 B2 ingilizce hayatınızı kolaylaştırır.
Gidişat ne olur hocam sizce? Özellikle 1-2 sene sonra?
Yani inanın bilmiyorum sektör büyümeye devam ediyor. İlanlar her yerde hala var. Büyük firmalar hala eleman almaya devam ediyor. Oyun sektörünün gerileyeceğini zannetmiyorum. Sadece türkiyede inanılmaz fazla şişirilmişti bir ara. 3-4 kişi bi oyun yapan milyon dolar yatırım alıyordu. O balonun bi yerde patlayacağı belliydi. Hypercasual oyun türü şu an onu yaşıyor sanırım. Yeni oyun yapmayı kimse çok tercih etmiyor. Herkes eski oyunlara optimizasyon yapıp uzun süre gelir elde etmenin peşinde (mantıklı olarak). Şöyle açıklamak gerekirse eskiden kullanıcı edinme maliyeti (CPI) çok düşüktü. Yani yeni bir oyunu az bir reklamla birkaç milyon indirmeye getirip ardından 1-2 ayda o oyundan iyi para kazanıp sonra unutabiliyordunuz. Bunun sonucunda en çok oynanan 10 oyunun 6-7 si o ay ilk defa çıkış yapan oyunlar olup unutuluyordu. Şu anda apple kullanıcı datalarını takip etmeyi zorlaştırdı ve kullanıcı edinme maliyetleri çok arttı. Bu durumda firmalar halihazırda belirli kullanıcı kitlesine sahip oyunlarına içerik ekleyip kullanıcıyı içeride tutarak uzun süreli gelir elde etmeye başladılar. Bu da yeni oyunların üretimini azalttı. Yeni oyunları üreten ekipler prototip üretip para alıyordu eskiden. O ihtiyaç kalmayınca küçük ekiplerin büyük bir kısmı yoluna devam edemedi. O yüzden o ekipler dağıldıkça büyüklerin iş ilanlarına başvurmaya başladılar.
Günün sonunda mobil tarafta hypercasual eski popülerliğini kaybetti ama başka oyun türleri popüler olmaya başladı. Bu sevindirici benim için. Çünkü hypercasual gerçekten oyun değil de bi oyuncak gibi gelmeye başladı bana. Türkiye'de bilgisayar oyunları ya da bağımsız özgün mobil oyunlar da ufak ufak filizleniyor. Umarım onlar da güçlü bir şekilde devam eder. Dünya genelinde ise değişen pek bir şey yok zaten mobilin bir numaralı ülkesi (üretim olarak) Türkiye'ydi. Diğer firmalar hypercasuale Türkiye harici pek yanaşmıyordu. Onlar eski klasik iyi bir oyun yap uzun süre uğraş metoduyla devam ediyorlar. Dolayısıyla hala çalışan açığı var. Bilgisayar tarafında da ciddi bir Unreal Engine C++ talebi artışı var. Unreal 5 ile devasa stüdyolar bile kendi oyun motorumuzu yapmaya uğraşmayalım burada mis gibi bir motor var diyip bu motora geçiyorlar (örneğin Cyberpunk 2077 yi yapabilecek bir motoru olan CD Projejk Red bile Unreal 5 ile Witcher 4 ü yapıyor). O motorlara yönelmek uzun vadede daha faydalı olabilir gibi geliyor bana.
Genel olarak zaten teknoloji bağımlı olmak iyi bir şey değil. Yani sadece unity öğreneyim hatta bunda da hypercasual yapayım sadece dersek bu sefer unity ya da hypercasual'e bi şey olduğunda açıkta kalma ihtimali çok fazla. Kenardan unreal öğrenmekte ve kendini geliştirmekte fayda var diye düşünüyorum. Ama sektörün küçülmediği gün geçtikçe büyüdüğünü de görmek lazım. Yani uzun vadede bence yine popüler bir sektör olmaya devam edecek oyun sektörü.

Yani dönüş yapanlar da ayrı bir sıkıntı. Geçen rollicle bir mülakatım oldu. Case çalışması attılar. Girdim verilen bütün görevleri yapıp attım. 5 gün süresi vardı ben 48 saat içinde yapıp gönderdim. Düzgün ve hatasız çalışan istenilen her şeyin yapıldığı bir case yapmıştım. Sizle devam edemiyoruz diye mesaj attılar 1 gün sonra. Yani tamam olabilir tam istediğiniz gibi olmamış olabilir de bari neyi beğenmediğinizi söyleyin. Enteresanlar.

Yâni hypercasual bitse bile başka türle sektör büyüyecek mobil için ve iş alımları olacaktır sonunda değil mi? Unreal engine olayına ben de katılıyorum kesinlikle. Yeni çıkmasi ve bu derece kullanışlı olması gözleri ona çevirdi direkt zaten. Şimdilik unity ile ilerliyorum ama bir yandan arada unreal bakarim büyük ihtimal, şu anlık başta oldugum unity odaklanıyorum umarım hata olmaz mezun olmama daha 2 sene var.

Hocam bir de nasıl bir yol izlenmesini ya da bu yolda nelere dikkat etmem gerektiğiyle alakalı tavsiyeler verir misiniz? Şu anda unity üzerinden yeni yeni başladım, daha tam bir oyunum yok.

Son düzenleme:
İyi iyi daha bolca zaman var. Yani hocam ben öyle düşünüyorum. Tabi bunu %100 bilemem. Hadi sadece oyun geliştirmeye bakın başka şeye gerek yok diyemem. Ama iyi bir sektör olarak kalacak bence.
Hocam bir de nasıl bir yol izlenmesini ya da bu yolda nelere dikkat etmem gerektiğiyle alakalı tavsiyeler verir misiniz? Şu anda unity üzerinden yeni yeni başladım, daha tam bir oyunum yok.
Bi kursu bitirin güzelce motor ne yapıyor atıyorum bir rigidbody nedir collider nedir particle system nedir bunlara aşinalık kazanın. Scriptler arası nasıl haberleşilir farklı scriptler diğer scriptlerden nasıl çağrılır vs bir bakın. Sonrasında kendi oyunlarınızı denemeye başlayın. Tutorial bağımlısı kalmak gelişiminizi çok kısıtlar. O yüzden çekinmeden her şeyi deneyerek internetten öğrenmeye çalışarak kendiniz bi şeyler ortaya çıkartmaya çalışın. İlk başlar çok sıkıcı olacak biliyorum. Sıfırdan öğrenmenin en zor kısmı o. Ama sonrası yokuş aşağı bence. Kendi oyununuza kafanızdaki şeyi eklemek için uğraşıp sonrasında onu ekleyince yaşadığınız his tarifsiz. Herhangi bir yerde takılırsanız ben de seve seve yardımcı olurum.

Çok sağ olun hocam, benim için sıfırdan başlamanın en zor kısmı bir yerde takılı kalmak oluyor genelde. Eğer takılırsam size sormak isterim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…