Rehber Türkiye'de oyun geliştiricisi olmak

Geliştirmekten ziyade pazarlama tarafı zor ve daha da zorlaşıyor.

Bence de işsiz kalmazsınız. Mobil sektör arkadaşın dediği gibi sadece hypercasual değil. Casual oyunlarda hala çılgın başarılı firmalarımız var (örneğin Dream ve Peak). Ayrıca midcore kendi çapında bir şeyler yapmaya çalışan stüdyolar var. Konsol ve masaüstü kısmı inşallah mobilin kaderini yaşamaz. Kısa yoldan parayı vuralım yav diyen yatırımcılar sektörü darlarsa yine kısa zamanda yapılabilecek es kaza popüler olan yapımlar yapmaya çalışır herkes. Ya da sektör olgunlaşır ve gerçekten 1-2 sene ve daha üzeri süre geliştirilen güzel yapımlar görürüz.
En son ne zaman iyi bir Türk PC veya konsol oyunu duyduk?
Daha emekleme aşamasındayız. Ama bu sene gamescom'da oldukça ilgi çeken güzel oyunlar vardı. Örneğin stratera gamesin çıkardığı kart oyunu kendilerine bir sonraki oyunu yapabilecek bütçeyi sağlamaya oldukça yakın. Maalesef birden gta V yapamıyoruz. Kimse yapamıyor aslında. Bu çıraklık dönemlerinde firmaları finansal olarak ayakta tutabilecek, bir devam oyunu yaptırabilecek bütçeyi sağlayan oyunlar olursa bizim için harika oyunlar olur. Oyun yapmak, hele de pc ve konsol düzeyinde oyun yapmak birden zirveye çıkılan değil adım adım gelişilen bir sektör. Örneğin Witcher 1-2 ye bakmak lazım. Her biri kendi devamını getirecek bütçeyi sağladı ve Witcher 3 ile ortaya bir şaheser çıktı. Eski Rockstara baktığınızda da yine aynı şekilde. Gidişatımız doğru, sadece Türkiye'de stüdyolar ben hangi oyunu yapmak istiyorum hangi oyunu yapabilirim diye bakacağına, hangi oyundan 6 ayda milyon dolarlık olurum diye popüler oyunların klonlarını yaparsa o zaman gidişatımız tam tersi çok kötü olur.
Kesinlikle öyle. Ama işte mobil tarafındaki yatırımcılar bize paramızı ne zaman 10x yaparsınız gözüyle baktığı için zor. Stüdyo kurmaya çalışmış ve yatırımcılarla çokça oturup yatırım alabilmiş biri olarak paranın kimlerin elinde olduğunu görmek gerçekten çok üzdü beni. Yani asla ama asla ne yaptığını ne istediğini bilmeyen, stüdyoya eee hadi oyun ne zaman para kazanacak diye baskı yapmaktan başka bir şey yapmayan insanlar yatırımcı oluyor. Stüdyolar da nakit akışı sağlamak için mecbur bu adamların eline kalıyor. Siz "Biz şöyle bir oyunun üstünde çalışıyoruz işte böyle özelliklerle diğer oyunlarla rekabet edecek" diyorsunuz o da gelip size "yav bak candy crush yapmışlar milyar dolar kazanıyolar yapın bi tane yavvv" diyip sizi onu yapmaya zorluyor. Arkasında ne kadar büyük bir pazarlama ekibinin olduğundan habersiz. Örnek vermek gerekirse Dream Games, Royal Match oyunuyla günde ortalama 2.5 milyon dolar gelir elde ediyor. Bir günde. Ancak günde ortalama 1.5-2 milyon dolar da pazarlamaya harcıyorlar. Evet hala çok yüksek bir kar oranı, ama siz günde 1.5-2 milyon reklama para yakamıyorsanız o adamlarla rekabet edemiyorsunuz. Mobil platformun zor olmasının sebebi de bu aslında. Örneğin indie oyun diye bir kültür pc ve konsolda var. Oyununuzu kendi hedef kitlenize pazarlayabiliyorsunuz. Ancak mobil öyle bir durumda ki oyunun sadece ama sadece reklamla pazarlaması yapılabiliyor. O yüzden mobilde bir şey tutturmak artık en az bilgisayar kadar zor.

Son düzenleme:
Olur öyle. Acemiliktir. Daha yeni yeni gidiyoruz. Böyle şeyleri mazur görmek lazım. Birden her şeyin harika olmasını GTA yapmayı beklememek lazım. Düşe kalka öğreneceğiz. Potansiyelimiz bayağı iyi

Olur öyle. Acemiliktir. Daha yeni yeni gidiyoruz. Böyle şeyleri mazur görmek lazım. Birden her şeyin harika olmasını GTA yapmayı beklememek lazım. Düşe kalka öğreneceğiz. Potansiyelimiz bayağı iyi

Ben hiç iyimser değilim ve potansiyel olduğunu da düşünmüyorum. 85 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. Steam'de olan en iyi Türk yapımı oyun kaçıncı sırada? Emeklemenin izi bile yok bence.

Ben hiç iyimser değilim ve potansiyel olduğunu da düşünmüyorum. 85 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. Steam'de olan en iyi Türk yapımı oyun kaçıncı sırada? Emeklemenin izi bile yok bence.
Hocam olayın iç yüzü farklı, oyun geliştiricilerinden bağımsız diye biliyorum bence umut var sektörde

Emeklemenin izi var. Mobil oyunları yapan ekipler de Türktü. 2-3 sene boyunca dünyanın en çok oynanan 10 mobil oyununun 5-6 sını geliştirenler de. Şu anda dünyanın en çok oynanan bulmaca oyunlarının geliştiricileri de Türk. Bu işler adım adım olur. Mobildeki şahane başarı bilgisayara adım adım sıçrar. Bilmediğimiz bir platform. Kolay değil gamescom'dan bahsediyorsunuz. Dünyanın en ama en büyük oyun fuarı. Oraya bir sürü stüdyo ile davet edilmek de bir emekleme değil yürümedir. Telaş etmeden (Erzurum gibi oyunlar değil) güzel oyunları destekleyerek yapıcı eleştiriler yaparak devam etmeliyiz.

Yazdığım bir çok şey geçersiz oldu güzel bir sürpriz ile. Battlebit Remastered ekibinde 1 Türk olduğunu biliyordum ama stüdyo yurt dışında diye aklımda kalmış. Gizlilik bildirimini okuyunca oyunun bir Türk şirkete ait olduğunu gördüm.

OkiGames Oyun ve YazılımHizmetleri Limited Şirketi

Helal olsun valla. Çok kolay bir şekilde yurt dışında şirket açıp oyunu yurt dışında da yayınlayabilirlerdi. Zoru seçmişler.

Bizlere bu başarı seviyesinde bir kaç stüdyo daha lazım. Fuarlarda da Battlebit Remastered gibi ortalığı kasıp kavurmuş oyunlar. Beyin sıkıntımız yok. Oldukça anlaşılabilir şekilde beyin göçü ve yurt dışında şirketleşme sorunumuz var.

Yurtiçinde kalifiye eleman sıkıntısı da yok aslında, sadece yatırımcılar büyük prodüksiyon işlere para harcamak istemiyor.

Yurtiçinde kalifiye eleman sıkıntısı da yok aslında, sadece yatırımcılar büyük prodüksiyon işlere para harcamak istemiyor.
Aynen öyle. Yoksa oyun yapmayı bilmiyor değiliz. Ama kimse 3 yılda geliştirilip %25 kar edecek oyunlara yanaşmıyor. Hepsi kısa yoldan parayı nasıl vururuzun peşinde.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…