Türkiye'deki Eğitim Sistemi

Zaten sistem üzerinde yapılan oynamalar sayesinde, koca bir sistem değişti.
Evet fakat dış istihbaratların programladığı bir sistemde oynamalar yaparak bir yere varılamaz. O sistemin içinde kalırsın yine. Tek çözüm yeni bir sistemdir.

Bilgi kirliliği ve eğitimin yanlış olması, öğretmenliğe değer verilmemesi, kalitesiz öğretmen yetiştirmek, torpil uzar da gider.
En önemlisi bilgi kirliliği ve eğitim denen bir şeyin olmaması.
Çok fazla bilgi var ve her geçen gün daha fazla bilgi yüklenilmeye çalışılıyor. Çok fazla bilginin sonucunda elimizde bilgi kalmadan mezun öğrenci veriyoruz. Aslında bilgi konusunda mezun olmayan öğrencilerimiz çok iyi. Bir örnek vermem gerekirse, lisedeyken okul arkadaşımız Amerika'ya taşındı ve orada (ne sınavı bilmiyorum) eyalet birincisi oldu ki bu arkadaşımız okuldaki deneme sınavlarında orta seviyenin altındaydı.
İkincisi eğitim-öğretim'in, öğretim kısmına ağırlık verilmesiyle, eğitim kısmı es geçiliyor. Önemli olan sadece dersler değil, nitelikli insan da yetiştirmek gerekiyor. Okuldan çıktıktan sonra gece 11'e kadar ödev yapan arkadaşlarım vardı ki şuanda çok fazla çocuk bu durumda. Sabah okula, okuldan gelince ödeve oturan çocuk ödevlerini de ailesiyle yapıyor ve ilerleyen zamanlarda ailesinden yardım göremeyip tek başına da çalışamayınca bocalamaya başlıyor, derslerden soğuyor.
Aslında bir tanesi daha var seçmeli ders olayı. Bizim zamanımızda seçmeli derslerimiz geometri, matematik coğrafya olurdu. Şimdi baktığımızda din dersleri. Gelişmiş ülkelere bakarsanız satranç gibi zeka geliştiren veya mesleklere iten dersler var. İlkokullarında oyunlu dersler var. Bizde tek tip kutudan çıkar gibi insan yetişiyor.
Kalitesiz öğretmen olayı var. Soru sorarsın bilemez, itiraz edersin kabul etmez, kendi bildiği doğrudur (Üniversitelerde de böyle arkadaşlar.). Bir de başka tip öğretmenlerimiz var; bir soru sorarsın bilemez yaratıcısı öyle yaratmış der. Bir tip var ki arkadaşlar bir din öğretmeninde gördüm bize derste cinle evlenmek vs anlatıp orta okulda kafamızı bunlara yordurmuştu. Halbuki ne fantastik fikirler akla gelir o zamanlar, cinle evlenmek nedir bu mu o yaşta çocuğun kafasına sokulur. Bu öğretmen tipinden sonra yine tek tip kutudan çıkmış gibi insan.
Bir diğeri öğretmenliğin itibarsızlaştırılması, zor bir meslek olmasıyla tercih edilmemesine bağlı son tercihler olması. Özellikle daha ileriki dönemlerde sorun aslında. Paranın değer kazandığı ülkelerde, o ülkenin yapı taşı olan, öğretmeni, savcısı, hakimi, doktoru itibar kaybeder.
Not: Çok değerli öğretmenlerimiz var ve onlara karşı saygım sonsuzdur. Hayatımda bu yolu çizmemde emeği geçen öğretmenlerime sonsuz saygımı sunuyorum.
Gel gelelim üniversitelerin iş yükü karşılaması da var. Devlet planlama yaparken nerede açık var kardeşim kalifiye eleman yerleştirelim diye düşünmesi lazım. 100 binlerce kişi üniversiteye giriyor da yüzde kaçı mezun olunca o işi yapıyor. Planlama yapılmış mı. Bu kadar öğretmen atama beklerken bu eğitim fakültelerine bu kadar öğrenci alınmamalı. Günümüzde üniversite eğitim kalitesi de yeterli olmadığı için üniversiteler artık meslek liseleri haline geliyor.
En önemlilerinden birisi de eski batı sistemlerini kullanmaya çalışıyoruz ve batının zeka ölçümlerine göre Türkiye'nin zeka ortalaması 90IQ(dikkat edin ortalama). Bu aslında zekiliği ifade etmez fakat o sistem için potansiyel belirtir, öğretilmeye çalışılan fazla bilgi darboğaz yapabilir. Zekanın büyük çoğunluğu ise çevresel faktörlerden kaynaklı. Eğer kara kedi geçti bugün uğursuzum gibi batıl inançlardan vazgeçer, sadece dedikodu yapmazsak millet olarak çocuklarımızın zeka ortalaması daha da fazla olabilir. Çevresel faktörlerle beraber besinler de önemli, çocuğa karşı gösterilen sevgi vs...
Aslında bu liste uzar gider...

Son düzenleme:
Öğretmenlerdende kaynaklanıyor diyebilirim. Onlar maaşlarına bakıyorlar , bize değil. Bize ''Ben aldığım maaşa bakarım benim maaşım yatıyor sonuçta olan size olur'' diyorlar. Onlar öyle dediği sürece biz daha da inatlaşıyoruz. Derse son 20`dk da geliyorlar , 10`dk yoklamayla geçiyor. Sonra sınavlardan yüksek almamız bekleniyor. Öğretmenlerın yarısı belki yarısından çoğu bile böyle.

Şahsen ben ders saatlerinden ve boş, şimdilik gereksiz bilgilerden yakınıyorum. Ya 8 saat derse giriyorum. Eve geliyorum 4.30. Gel ödev yap, tekrar yap, yemek ye, şu bu derken zaten saat oluyor 9-10. Yukarıda birisi belirtmiş. Boş bilgiler. Biraz mantık ya. Ben lise çağında insanım. Ben annemin babamın genlerini ne yapayım. Bitkilerin genlerini çaprazlamasını ne yapayım ? Hiç bir zaman kullanmayacağım matematik denklemlerini ne yapayım ? Sayısal bölümü seçene göster o denklemler bana ne ? Şimdi 10. sınıftayım. Geçen sene en baştan güzel bir şekilde yabancı dil bölümünü seçecektim. Sonra ne yaptılar ? 10. sınıfa attılar bunu. Benim gözümde koskoca bir seneyi boşa geçirdiler. Geçen sene matematik ortalamam 25-30 arasıydı. Peki bu sene matematik gördüm ne oldu ? Geçen dönem 33. İleride bir şey değişecek mi ? Hayır. Tamamen bir sene boşa gitti. Ha bir de edebiyatta falan eski şair halk, divan falan anlatmaları yok mu. İyice canımı sıkıyor. Ya ben bu çağda ne yapayım yüzyıllar önce yaşamış şairleri. Bana ne ? İşi olana göstersene sen bu dersleri. Üniversitede ilgili bölümü veya lisede sözel bölümü seçene kat kat göster bana ne ? Ne işime yarayacak da gösteriyorsun.

Bence hükümet yanlısı olan ve olmayanları çok ilgilendiren bir konu . Çünkü ülkede adam gibi bir eğitim yok . Geleceğimiz belki daha iyi olabilirdi ama bu ülke şartlarında o da zorlaşıyor . Şimdi ki eğitim sistemini savunmak biraz at gözlüğü ile bakmak gibidir , çünkü verdiği eğitim gözler önünde .

Şahsen ben ders saatlerinden ve boş, şimdilik gereksiz bilgilerden yakınıyorum. Ya 8 saat derse giriyorum. Eve geliyorum 4.30. Gel ödev yap, tekrar yap, yemek ye, şu bu derken zaten saat oluyor 9-10. Yukarıda birisi belirtmiş. Boş bilgiler. Biraz mantık ya. Ben lise çağında insanım. Ben annemin babamın genlerini ne yapayım. Bitkilerin genlerini çaprazlamasını ne yapayım ? Hiç bir zaman kullanmayacağım matematik denklemlerini ne yapayım ? Sayısal bölümü seçene göster o denklemler bana ne ? Şimdi 10. sınıftayım. Geçen sene en baştan güzel bir şekilde yabancı dil bölümünü seçecektim. Sonra ne yaptılar ? 10. sınıfa attılar bunu. Benim gözümde koskoca bir seneyi boşa geçirdiler. Geçen sene matematik ortalamam 25-30 arasıydı. Peki bu sene matematik gördüm ne oldu ? Geçen dönem 33. İleride bir şey değişecek mi ? Hayır. Tamamen bir sene boşa gitti. Ha bir de edebiyatta falan eski şair halk, divan falan anlatmaları yok mu. İyice canımı sıkıyor. Ya ben bu çağda ne yapayım yüzyıllar önce yaşamış şairleri. Bana ne ? İşi olana göstersene sen bu dersleri. Üniversitede ilgili bölümü veya lisede sözel bölümü seçene kat kat göster bana ne ? Ne işime yarayacak da gösteriyorsun.
Sen şanslısın dostum.
Ben Allah'ın her günü 5.30 da kalkıp 6.25 de servis ile gidiyorum havada güneş yok resmen.

Sorun falan yok bence benim görüşüm.

Dosya Ekleri

• Ne Sorunu yaa.PNG
    Ne Sorunu yaa.PNG
    67,6 KB · Görüntüleme: 228
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı