Türkiyedeki Vergi Sorunu

Mert Buluç

Kilopat
Katılım
24 Ağustos 2016
Mesajlar
1.286
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar neden bu kadar çok vergi kesiyorlar? Yurt dışında bir ekran kartı 100 dolar iken ülkemizde en az 150 dolardan satılıyor. Sizin düşünceleriniz nelerdir?
 
Fiyatlara bir göz atın. Orada teknoloji ucuz ama hayat pahalı. Türkiye'de 1 kilogram domatese 15 TL vermeye başladığımız zaman bu sorunuza yanıt veririm. Burada sabretmesini bilene 300-500 liraya da ev var. New York'ta $1000'dan daha ucuza ev bulamadığınız zaman $100'a bilgisayar parçası satın almak size hiç ucuz gelmeyecek. $1750'lık bilgisayar toplayana: "Deli misin ne gerek vardı bu kadar harcamana?" denmesine şahidim. Her ülkenin ekonomisi kendine.
 
Ne mühendisliğini, ne de üretimini yapmadığımız ürünlerin yüksek vergilerle ülkemizde satılması gayet normal. Bir de bu açıdan bakmak lazım.
 
Ülkemizi o kadar hor görmeyin. Amerika'da sağlık en başta büyük para, hasta oldunuz ve kapsamlı bir sağlık sigortanız yoksa yandınız. Buradaki gibi devlet üniversiteleri ücretsiz falan da değil. Hele başka bir eyaletten geliyorsanız okumaya atıyorum dönemlik $1000 olan ücret $2500-3000'e kadar çıkıyor.
 
Evet zaten üniversitelerimiz doluyor, taşıyor, her yerde üniversite sonra işten anlayan tekniker bulamazsınız. Böyle olacağına paralı olsaydı ve ya yeteneğe göre gidebilseydik üniversitelere de daha kaliteli eğitim alabilseydik. Doldurma derslerle, ölçü aletinin bile sınıfçak alınan bir yerde okumasaydık ta okuldan çıkınca bir halt olabilseydik keşke.
 
Nerede hangi bölümü okuyorsun ya da okudun bilmiyorum ama dersler doldurma değil. Hepsi belli bir standartta eğitim vermek zorunda. Bu olmasa zaten öğrenci değişim programları olmazdı. Şöyle bir şey var yalnız, çok fazla gereksiz bölüm var. Her şeye bölüm açılmış. Bugün liseden eşit ağırlık çıkışlı bir öğrenci, 100 binle iktisata, 150 binle işletmeye, gene o civarlarda uluslararası ilişkiler, yaklaşık 400 binle turizm işletme vs. gidebiliyor ve sorun şurada başlıyor! Bu öğrenci mezun olduğunda devlette kendi mesleğini yapamazsa hepsi özelde bankacı olayım diye uğraşıyor. Neredeyse hepsi muhasebe dersi alıyor. İş imkanına göre bölüm açmak gerek bir de işte. Sayısalda buna biraz çabalıyorlar ama sözelde vs. kesinlikle insanlar diplomalı olsun mantığı sadece.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben elektronik teknikerliği okudum, ne bir deney aleti, ne bir çalışma alanı teknoloji hiçbir şey yok, hatta biraz teknoloji görürüz diye robotik dersi seçtim seçmeli öyle bir pişman oldum ki adam siz alırsanız pic, entegre, programlayıcı falan yaparız dedi, ben de o kadar para olsa ne işim var senin öğretmene. lisede daha çok deney yapabiliyordum. Sonra iş sorunsalı başlıyor hepsi tecrübeli arıyor, bu ülkede bu alanda çalışabilecek tek bir alan bile yok ben de son çare memurluk başka çare yok bu mesleğe de yatkınım dır ama yok yok yok.
 
New York'ta hayat pahalı eyvallah. New York'ta çalışan kişi de asgari ücret parası almıyor. Domates orada 15 TL değil, 5$ dolar fiyatında. 5$ Türk parasıyla 15 TL yapıyor, orada o anlamı ifade etmiyor. Türkiye uygulanan vergi fiyatlarını savunanları görmek hayret verici. Herkesin ekonomisi kendine gibi bir laf kullanırsanız yeri geldiğinde batı bizi kıskanıyor gibi saçma sapan cümle de kurmayacaksınız o zaman. Bu ülkede paran varsa adam öldürsen bile hapse atılmazsın, ülke böyle bir hal aldı. Ekonomik olarak güçlü olan istediğini yapıyor. Burada vergi fiyatlarını savunanlara şunu demek istiyorum, en basitinden sistem alırken bile parçaları mümkün olduğunca az güç tüketen parça seçiyorsunuz elektriğe fazla yazmasın diye. Bu durum bile ülkenin ekonomik halini göstermiyor mu? Vergi kaçaklığının kralı bu ülke de yaşandı ve ekonomik durumda içler acısı hala vergileri mi savunacaksınız?
 

Geri
Yukarı