Türkiye'den DistroWatch'a kabul edilen 4. Linux dağıtımı: Securonis Linux

Geçtiğimiz hafta DistroWatch sitesinden onay alan Türkiye çıkışlı yeni bir Linux dağıtımı gördüm. Securonis Linux, DistroWatch platformunda kabul edilerek önemli bir başarıya imza atmış. Dağıtım, Türkiye’den DistroWatch’a kabul edilen 4. Linux dağıtımı olma unvanını taşırken, geçen hafta sadece birkaç gün içerisinde yeni çıkanlar kategorisinde 1. sıraya kadar yükselmişti. Özellikle yabancı kullanıcıların dikkatini çeken Securonis, gizlilik ve güvenlik odaklı yaklaşımıyla ön planda.

Securonis Linux Nedir?

ss0.png
ss1.png
SecuronisLinux2.png
ss8.png

Securonis, Debian Trixie tabanlı, hafif, hızlı ve yüksek güvenlik sağlayan bir Linux dağıtımı. Sistemin merkezinde bulunan özel geliştirilmiş araç Seconionis, tüm sistem trafiğini Tor ağı üzerinden yönlendirerek gizlilik sağlıyor. Ayrıca, çekirdek ve ağ yapılandırmaları varsayılan olarak veri sızıntı riskini en aza indirecek şekilde düzenlenmiş. Sistem, GNOME ve MATE masaüstü ortamlarıyla ile birlikte geliyor. Canlı modda çalıştırılabilir veya Calamares yükleyicisi ile sabit diske kurulabilirsiniz.

Öne çıkan özellikleri ise şu şekilde:
  • Tüm Trafik Tor Üzerinden: Seconionis aracı sayesinde sistemdeki tüm bağlantılar Tor ağına yönlendirilir. Arka planda çalışan systemd servisi ile otomatik çalışır.
  • I2P Router Desteği: Grafik arayüz ve önceden yapılandırılmış tarayıcı ile I2P ağına kolay erişim sunar.
  • SecuronisDNSCrypt: DNS isteklerini şifreleyerek takipten korur.
  • Firewall Hardening: Gelişmiş güvenlik duvarı yapılandırmaları.
  • Mac Spoof: MAC adresinizi değiştirerek izlenebilirliğinizi azaltır.
  • Netxtrack: Ağ trafiğini gözlemleme ve analiz aracı.
  • Securonis Crypted Notes: Şifreli not alma uygulaması.
  • System Hardening Scripts: Çekirdek ve ağ ayarlarını güçlendiren özel betikler.
  • OpenMammoth Toolkit: Gelişmiş ağ koruma araç seti.
  • Acil Durum (Panic Mode) Özelliği:
    • Fiziksel Güvenlik Modu: USB, Bluetooth gibi girişleri devre dışı bırakır.
    • Paranoia Modu: Tüm bağlantıları keserek maksimum çekirdek güvenliği sağlar.
    • Nuke the System: Tüm disk, RAM ve metadata'yı güvenli şekilde siler.
Özetle Securonis, günlük kullanımı güvenli hale getirmek isteyenler için minimalist, hızlı ve özelleştirilmiş bir deneyim sunuyor. Tor yönlendirmesi, I2P, metadata temizleme, disk şifreleme ve çok daha fazlasıyla donatılmış bu dağıtım hem Türkiye’den çıkan hem de uluslararası anlamda ilgi gören güçlü bir alternatif olma yolunda umarım devam eder.

Ana Sayfa: Securonis Linux
DistroWatch sayfası: DistroWatch.com: Securonis Linux
SourceForge sayfası: Securonis
GitHub sayfası: Securonis Linux

Ayrıca Levent Pekcan da Haftalık Gündem Değerlendirmesi'nde Securonis'ten bahsetmiş. :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kurup kullanmam -ki zaten güvenlik amaçlı olan dağıtımların ana sisteme kurulmasını önermiyorum, gizlilik gerektikçe USB'den açılması gerekiyor.- ama güzel duruyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı