Türkler neden iyi bir oyun yapamıyor?

+Sebep yapılan Türk yapımı oyunların %90'ı pay to Win.

Türk geliştiricilerin en iyi oyun bence Mount and Blade'le Crysis 1
 
Birinci sebep oyunlarda aşırı milli duygulara yer vermesi. Oyunun tutmasını istiyorsan ismi Türkçe olmamalı. Oyun kozmopolitan olmalı, hiçbir millete doğrudan hitap etmemeli.

İkinci sebep bütçe yetersizliği. 5 kişilik bir ekip her ekip üyesine 30 bin TL bilgisayar sağlamak istesen 150 bin tl. Çok büyük bir rakam.

Üçüncü sebep ticaret hukukundaki engeller. İçerik üreticilerinin en büyük engellerinden birisi bu. Ağır vergiler, şirket kurma ve yükümlülükleri. Devlet sen eğer bir ürün pazarlayacaksan aana doğrudan vergi levhasına sahip bir ofis şirketiymişsin gözüyle bakıyor. Küçük çaplı oyunlar için sorun olmuyor ama büyük projelerde iş ticarete ve gelire döküldüğünde kanunlar içerik üreticilerini engelliyor.

Dördüncü sebep destek, bütçe ve sponsor problemleri. En basitinden ülkede düzenlenen Game Jamlerin veya ESpor turnuvaları gibi organizasyonların sponsorları yok. Türkiyede büyük şitketler bu gibi uluslararası arenada tanınırlığımızı arttıracak faaliyetlere destek vermediği için ne içeriklerin, ne de içerik üreticilerin tanınırlığı olmuyor. Bu sebeple büyük piyasada tutunmaları zorlaşıyor.

P2W oyun yaptıkları için sorumlu tutmuyorum çünkü bir şekilde para kazanmak zorundalar zaten Türkiyede korsan oyun oynama çok fazla. Bu sebeple sen yaptığın oyunu 200 TL üzerinde satışa çıkarırsan en başta kendi ülkende satılmaz. Korsan oyun kullanımı içerik üreticilerinin önünde bir engel.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı